Ammattikoulu kokee ensi vuonna jättiremontin – Katso tästä mikä muuttuu

Ammattikouluilta leikattiin tältä vuodelta 190 miljoonaa euroa, mutta samalla koulutusta uudistetaan rankalla kädellä.

Tomi Vuokola
Ammattikoulu kokee ensi vuonna jättiremontin – Katso tästä mikä muuttuu

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa on jo alettu valmistautua ammatillisen koulutuksen uudistukseen.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Ammatillisen koulutuksen reformi on suurin koulutusuudistus lähes 20 vuoteen.

Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön, joka astuu voimaan 1.1.2018.

Uudistuksella on vaikutuksia paitsi siihen miten opinnot järjestetään myös opettajien ja opiskelijoiden arkeen.

Nämä asiat muuttuvat:

Uusi tutkintorakenne

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenne muuttuu 351 tutkinnosta 164 tutkintoon. Ammattinimikkeitä poistuu erityisesti tekniikan ja liikenteen alalta, kulttuurialalta sekä luonnonvara- ja ympäristöalalta. Jatkossa tutkintonimikkeet ovat aiempaa laajempia, ja niihin voi sisältyä useampia osaamisalueita. Kaikki uudistetut tutkinnot ovat voimassa viimeistään vuoden 2019 alusta.

Monipuoliset oppimisympäristöt

Opiskelu siirtyy oppilaitoksista aiempaa enemmän työpaikoille ja virtuaalisiin ympäristöihin.

Suoritusperusteinen rahoitus

Perusrahoitus on 50 prosenttia koko rahoituksesta ja takaa koulutuksen kaikilla aloilla ja kaikille opiskelijoille. Kokonaisrahoituksesta 35 prosenttia muodostuu suoritetuista tutkinnoista ja tutkinnon osista, ja 15 prosenttia työllistymisen ja jatko-opintoihin siirtymisen perusteella.

Joustavampi eteneminen

Jokainen opiskelija voi edetä omaan tahtiinsa. Aiempi työkokemus, opiskelut tai harrastukset luetaan aiempaa joustavammin osaksi tutkintoa, mikä voi lyhentää tutkintoaikoja.

Oppisopimusmallin rinnalle tulee uusi koulutussopimusmalli. Toisin kuin oppisopimuksessa koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa, eli hänelle ei makseta palkkaa, mutta myöskään työpaikka ei saa koulutuskorvausta.

Opintoihin voi hakea läpi vuoden. Keväällä järjestetään yhteishaku peruskoulunsa päättäneille ja ilman toisen asteen tutkintoa oleville.

Jatkossa kaikki osaaminen todistetaan näytöillä, jotka suoritetaan työpaikoilla käytännön työtehtävissä. Opettaja ja työelämän edustaja arvioivat osaamisen yhdessä. Arviointiasteikko muuttuu nykyisestä 1-3 asteikosta takaisin 1-5 arvosanojen asteikoksi.

Työssä painottuu ohjaava ja valmentava ote. Opettaja jalkautuu useammin työpaikoille, ja työ monipuolistuu.

Ei enää raja-aitoja nuorten ja aikuisten koulutuksen välillä.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Horror

    On ihmeellistä, miksi sitä mikä suomessa on parasta, tuhotaan. Vai virtuaaliopetus, se on kuulkaa opetuksen lopettamista se. Viro menee ohi. Opiskelijat valittavat tästä koko ajan.

  • Ei mitään uutta

    Nykyäänkin on mahdollista joustavat opintopolut. Jos opiskelijalla on työpaikka tai harjoittelupaikka ja työtehtävät vastaavat opintosisältöjä niin kukaan ei estä olemasta pitempään kuin minimin 20 viikkoa työssäoppimassa.
    Eli ”uusi” hieno malli toimii hyvillä opiskelijoilla, mutta kuinka moni yritys on valmis ottamaan myös opiskelijoita joilla ei ole motivaatiota tai halua? Kolmen vuoden aikana tapahtuu todella paljon kasvamista ja motivaatio voi löytyä myöhemminkin mutta se että yrityksellä olisi aikaa sitä odottaa niin on kaukaa haettua.
    Yhtenä pointtina vielä kasvaminen: kuinka moni olisi valmis menemään 16-17 vuotiaana työpaikalle missä keski-ikä on päälle neljäkymmentä ja olet ainoa alle 25 vuotias. Voi olla aika orpoa kun ite pelaat vielä pokemonia ja muut haukkuu kahvipöydässä puolisoaan tai puhuu viikonlopun ryyppyreissuista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio