Terveys

Älypuhelimen käyttö voi saada silmät kramppiin: ”Silmät jäykät jopa vuosia”

COLOURBOX
Älypuhelimen käyttö voi saada silmät kramppiin: ”Silmät jäykät jopa vuosia”

Kun tarkennat pitkään lähelle, vaikka puhelimen näyttöön, pidä taukoja ja katsele kauas.

Milla Sallinen

Katsot puhelimen näyttöä. Kun nostat katseesi, näkösi on sumea, ja silmät eivät tarkennu.

Mistä tilanne voi johtua, optikko Riku Rajala Specsaversilta?

- Kauas katsellessa silmät lepäävät, lähelle katsoessa jännittyvät. Silmät voivat jäädä ikään kuin kramppiin, kun ne ovat tarkentuneet lähelle. Tällöin silmät eivät rentoudu kauas katsoessa niin kuin pitäisi, ja kohteet näkyvät sumeina.

Voiko puhelimen näytön katselu vaikuttaa näköön pysyvämmin?

- Mitä enemmän ja yhtäjaksoisemmin lähelle katsotaan, sen enemmän voi tulla vaivoja. Pitkäjaksoinen lähityö voi aiheuttaa silmien toimintaan pitkäkestoisen, jopa vuosien jäykkyyden.

Miten tämä vaikuttaa lasien määräämiseen?

- Varsinkin nuorilla aikuisilla, jotka tekevät paljon päätetyötä, silmät jumiutuvat hieman lähiasentoon. Heille täytyy lisätä miinusta, jotta he näkisivät kauas tarkasti. Yleensä 30 vuoden iässä tämä ylimääräinen valemyopia purkaantuu ja miinusta taas vähennetään.

Mitä haittaa näyttöön katsomisesta on lapsille?

- Tutkimusten mukaan, jos lapsi on paljon sisällä ja katsoo vain lähialueelle, hänen silmänsä kasvavat pidemmiksi. Tästä seuraa, että aikuisiässä hän joutuu käyttämään miinuslaseja, jotta kauempana olevan kohteen polttopiste saadaan verkkokalvolle ja kuva tarkaksi. Silmien kannalta olisi suositeltavaa, että lasten lähityötä rajoitetaan ja he leikkisivät paljon ulkona.

Miten tätä silmän väsymistä voi ehkäistä?

- Pitämällä lähityössä taukoja. Katsomalla 3–4 kertaa tunnissa kauas, vaikkapa ulos ikkunasta, jolloin silmä rentoutuu. Päätetyössä pääte kannattaa pitää mahdollisimman kaukana ja alaviistossa. Lisäksi lähityöhön suunnitellut päätelasit auttavat paljon, koska ne vähentävät silmien jännitystä lähelle katsottaessa.


Kommentit (4)

  • Sumuisetsilmät

    Hain vihdoin tietoa silmieni väsymisestä ja näön sumentumisesta yli puolen tunnin kännykäntuijottelun jälkeen. Ajattelin vaihtaa puhelimeni isompinäyttöiseksi, mutta tämän artikkelin jälkeen unohdan koko kännykän tuijottelun ja siirryn käyttämään lukemisessa läppäriä joka on tauluteeveen jatkona.

    Kiitos ja kumarrus Specsaversin asiantuntijalle. Ei kannata siis pilata silmiään mokomalla keksinnöllä kuin kännykkä, sillä oikeassakin maailmassa on paljon kaunista katseltavaa.

  • UBGÅ

    Niin totta varmasti. Kun tuijottaa sähköistettyyn ylikirkkaaseen ruutuun, niin ei voi olla terveellistä silmille ja pääkoppaan muutenkaan. TV;n katselussa annettiin ennen ohjeet siitä että monenko metrin pituudelta on sopiva katsoa laitetta. Koosta riippuen. Tähän uskon…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio