Altistutko työssäsi kemikaaleille? Näissä ammateissa kemikaaliriskit ja tautitaakka ovat suurimmat

Vaarallisimpia ammatteja kemikaalialtistumisen kannalta ovat muun muassa lujitemuovityö ja veneiden laminointi.

Nina Susi
Altistutko työssäsi kemikaaleille? Näissä ammateissa kemikaaliriskit ja tautitaakka ovat suurimmat

Työterveyslaitoksen mukaan riskitöiden tautitaakkalaskelmien mukaan keuhkosyöpätapauksia esiintyy eniten hitsaus- ja polttoleikkaustöissä.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat selvittäneet kaikkein kemikaaliriskeimmät ammatit. Kaiken kaikkiaan noin miljoona suomalaista altistuu erilaisille pölyille, kaasuille ja muille kemiallisille tekijöille työssään.

Kemikaaliriskeimpien ammattien kärjessä ovat lujitemuovityö, veneiden laminointi, rakennusten purkutyö, metallimalmien kaivos- ja louhostoiminnan pölyinen työ sekä automaalarin työ. Myös lattioiden päällystystyö altistaa kemikaaleille.

Vaarallisia työt ovat, koska niissä altistutaan erilaisille pölyille, liuottimille ja hengitysteitä ärsyttäville kemikaaleille. EU-tasolla 44 prosenttia työhön liittyvistä kuolemista aiheutuu altistumisesta vaarallisille aineille. Altistuminen kemikaaleille ja pölyille voi aiheuttaa ammattitauteja ja muita työperäisiä sairauksia sekä jopa kuolemia.

Teollisuuden ja rakennusteollisuuden työntekijät altistuvat eniten

Työterveyslaitoksen mukaan noin 40 prosenttia teollisuuden työntekijöistä altistuu kemikaaleille ja pölyille 60 prosenttia. Rakennusteollisuudessa vastaavat luvut ovat 38 prosenttia ja 78 prosenttia.

–Vaikka tietoa yksittäisistä altisteista on paljon, tieto on hajallaan ja tiedon käyttö työpaikoilla hankalaa. Terveysriskejä ei tunnisteta ja monet erityisen altistavat työt on ulkoistettu pienille alihankkijoille, joilla ei ole valmiuksia kemikaalihaittojen ehkäisyyn, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Sanni Uuksulainen Työterveyslaitoksen tiedotteessa.

Listan kärjessä olevista lujitemuovi- ja veneenrakentamistyöstä riskialttiimpia tekee se, että niissä altistutaan styreeneille. Styreeni on väritön aromaattinen haihtuva hiilivety.

Työterveyslaitoksen mukaan riskitöiden tautitaakkalaskelmien mukaan keuhkosyöpätapauksia esiintyy eniten hitsaus- ja polttoleikkaustöissä. Myös metallimalmien louhos- ja kaivostyössä on riski sairastua keuhkosyöpään, sillä ammateissa on riski altistua dieselpakokaasuille.

Rakennusten purkutöissä taas suurin tautitaakka on sairastua astmaan, keuhkoahtaumaan ja silikoosiin.

Asbestiin altistuu nykyään enää harva. Noin 30–50 vuotta sitten sille kuitenkin vielä altistuttiin, ja vanhat altistumat aiheuttavat edelleen suuren osan ammattitaudeista. Ihotauteja ja hengitystieallergioita esiintyy eniten leipureilla, kampaajilla ja hitsaajilla. Elinikäinen ammattitautiriski on suurin automaalarin työssä.

Tulokset perustuvat Työterveyslaitoksen tekemään tutkimukseen, jonka löytää täältä.


Kommentit (1)

  • SS

    Kyl Tampereellakin osataan.
    https://yle.fi/uutiset/3-6361364

    Uutinen jääny mieleen. Aika pienellä palstatilalla noita työtapaturma/ammattitauti asioita käsitellään. Case ”Talvivaara” taas on pyörinyt läpi vuodet mediassa. Onko tavallisen työntekijän terveys halpa ka korvattavissa oleva ? Ilmeisesti aiheella ei ole median kiinnostavuutta ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio