Alma-kysely: Yle sai siipeensä – Luottamus uutistoimintaan laskussa

Perussuomalaiset ja keskustalaiset muita kriittisempiä valtion mediayhtiöön.

Jarno Juuti
Alma-kysely: Yle sai siipeensä – Luottamus uutistoimintaan laskussa

Ylen uutistoiminta näyttää saaneen siipeensä Sipilä-kohusta, kertoo Alma-kysely.

Olli Ainola

Luottamus Ylen uutisten riippumattomuuteen jakaa suomalaisia puoluekannan mukaan, kertoo Alma Median lehtien teettämä mielipidetutkimus.

Ylen uutisten riippumattomuutta epäilevät eniten perussuomalaiset ja keskustalaiset. Perussuomalaisista puolet (53 prosenttia) ja keskustalaisista joka kolmas (36 prosenttia) ei luota valtion omistaman mediayhtiön uutisten riippumattomuuteen.

Tutkimusyhtiö Tietoykkönen kysyi Alman lehtien pyynnöstä 1 500 vastaajalta, ovatko he samaa mieltä vai eri mieltä väittämästä: Luotan siihen, että Ylen uutisointi on riippumatonta.

Joulukuun toisella ja kolmannella viikolla tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta vastaajasta ilmaisi luottamuksensa Ylen uutisiin. Noin joka kolmas vastaaja oli väittämästä eri mieltä.

Tutkimus tehtiin Ylen uutistoimintaa koskevan kuohunnan keskellä. Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminta on ollut Suomen uutisagendalla sen jälkeen, kun muu media neljä viikkoa sitten tarttui Suomen Kuvalehden juttuun, joka väitti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaientaneen Ylen.

Yle panttaa uutta tietoa

Päätoimittaja Atte Jääskeläisen johtama Ylen uutistoiminta näyttää saaneen siipeensä kohusta, jos Alman tutkimustulosta vertaa Ylen omaan vuosi sitten teettämään tutkimukseen.

Ylen syksyllä 2015 julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 92 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä Yle uutisia luotettavana mediana. Alman tutkimuksessa Ylen uutisten riippumattomuuteen luottaa täysin tai osittain 67 prosenttia vastaajista.

Kahta eri tutkimusta ei voi täysin verrata toisiinsa. Suunta vaikuttaa silti selkeältä. Luottamus on laskussa. Alman tuore tutkimus osoittaa 25 prosenttiyksikköä pienempää luottamusta kuin Ylen julkaisema tutkimustulos.

Vuosi sitten Yle otsikoi oman tutkimuksensa tuloksen räväkästi. "Luottamus Ylen uutisiin nousi ennätyskorkealle", Ylen verkkojuttu kertoi.

Yle on teettänyt myös tänä vuonna vastaavan tutkimuksen, mutta tulokset pysyvät toistaiseksi yhtiön omana tietona.

- Tämän vuoden tutkimusta ei ole julkistettu, valitan, kertoi viestintäpäällikkö Mika Ojamies sähköpostivastauksessaan tiistaina.

Tutkimus tehtiin näin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median lehtien toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1 500 kappaletta) tehtiin puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 9.12.-18.12.2016. Puhelinhaastattelujen osuus oli 700 haastattelua ja internet –kyselyn osuus 800 haastattelua.

Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Otantamenetelmä oli satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmä.

Tutkimuskysymys oli:

Missä määrin olet samaa tai eri mieltä seuraavan väittämän kanssa: Luotan siihen, että Ylen uutisointi on riippumatonta.

Vastaukset jakautuivat näin:

Täysin samaa mieltä 20 %, osittain samaa mieltä 47 %, osittain eri mieltä 21 %, täysin eri mieltä 8 %, en osaa sanoa 4 %.


Kommentit (12)

  • Mumski

    Olen jo vuosien ajan havainnut Ylen puolueellisuuden. En tiedä, mistä johtuu.
    Haluaisin, että Ylen riippumattomuuskysely julkaistaisiin Yle uutisten yhteydessä katsojille mahdollisimman pian. En ole aikaisemmin tätä asiaa kommentoinut.

  • Nimetön

    ”Ylen syksyllä 2015 julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 92 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä Yle uutisia luotettavana mediana. Alman tutkimuksessa Ylen uutisten riippumattomuuteen luottaa täysin tai osittain 67 prosenttia vastaajista.”

    Yksikään kavereistani ei luota YLE:en ollenkaan, eikä kyllä työpaikallakaan tunnu olevan luottamusta tuohon suuntaan. Siinä mielessä nuo prosentit tuntuvat suorastaan utopistisilta. Olisiko kysely tehty jossain sanoma-talon nurkalla?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio