Tiede

Alkionmuokkausteknologian käyttöä harkitaan koirien perimän tutkimisessa Suomessa: "Pääsisimme paremmin perille koirien sairauksista"

Lassi Puhtimäki
Alkionmuokkausteknologian käyttöä harkitaan koirien perimän tutkimisessa Suomessa: "Pääsisimme paremmin perille koirien sairauksista"

Kiinalaistutkijat ovat jo onnistuneet koirien perimänmuokkauksessa. Suomalaistutkimuksessa teknologian käyttöä harkitaan solutasolla.

Saija Pennanen

Elävän ihmisalkion muokkaamisen mahdollistavaa teknologiaa osataan käyttää myös Suomessa. Suomessa teknologiaa ei tosin käytetä alkioiden muokkaamiseen, kuten esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa, vaan tutkimuksessa pysytellään solujen tasolla.

Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi kertoo, että menetelmän käyttö olisi mahdollista esimerkiksi hänen johtamassaan koiria koskevassa tutkimuksessa.

–Olemme harkinneet teknologian käyttämistä solulinjatasolla, jotta pääsisimme paremmin perille koirien sairauksista. Tutkimustyökaluna teknologia on fantastinen – sen soveltaminen on toinen kysymys.

Muokattuja muskeli-beagleja

Koirien perimää on jo muokattu. Kiinalaistutkimuksessa muokattiin vuonna 2015 koirien alkioissa lihasten kasvuun vaikuttavaa myostatiini-geeniä. Syntyi eläviä, terveitä beagleja, joilla oli tuplasti lihaksia normaaliyksilöön verrattuna.

Kysymykseen siitä, onko koirien geenien muokkaaminen eettisempää kuin ihmisten, ei Lohi anna suoraa vastausta.

–Ihminen on aina ihminen, koira taas koira. Suhtautuminen koiriin vaihtelee eri kulttuureissa paljon, jolloin kysymys eettisyydestäkin on erinäköinen.

Etiikka tikunnokassa

Keskustelu geenimuuntelusta ja sen eettisyydestä on käynyt kiivaana sen jälkeen, kun yhdysvaltalaistutkijoiden uutisoitiin onnistuneen ensimmäisinä maailmassa muokkaamaan ihmisalkiota. Oregonin yliopiston tutkimuksessa korjattiin sydänsairauden aiheuttava geeni hedelmöitetyssä alkiossa.

Vastaavaa on aiemmin tehty ainakin Kiinassa, mutta yhdysvaltalaistutkijat ottivat askeleen eteenpäin.

Lohi uskoo, että tuotantoeläinten ja kasvien osalta teknologian soveltaminen käytäntöön voi tapahtua suhteellisen nopeastikin.

–Se voisi olla nopea, tehokas ja edullinen keino muokata esimerkiksi lihan-, maidon- tai munantuotantoon liittyvää perimää. Jos jokaiseen possuun saataisiin esimerkiksi kilo enemmän lihaa, olisi se miljardien bisnes.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • ekke

    Kuka viisas jalosti koiran haukkumaan lähiöissä joka ilmansuunnalla. Susi ei hauku.

  • Hieno tulevaisuus

    Olisi hienoa nähdä isoja kaksipäisiä jatkuvasti kuolaavia torahampaisia muskelimöykkyjä vartiokoirina aidatuilla alueilla , tuplapituisia kuusijalkaisia mäyräkoiria ja puhuvia ja lukevia opaskoiria joten teknologia on tarpeellinen ja on otettava käyttöön kaikkialla .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio