Terveys

Älä tee punkkitarkastusta olohuoneessa – Puutiaiset voivat elää sisällä useita vuorokausia

Punkkeja on lähes joka puolella Suomea. Määrä on lisääntynyt ja kannat ovat vahvoja. Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Suomessa borrelioosia tartuttaa noin 20 prosenttia ja puutiaisaivokuumetta noin 2 prosenttia puutiaisista. Punkit liikkuvat jo 4 asteen lämpötilassa. Ne elävät sisätiloissa useita vuorokausia.

Pentti Vuosaari / Alma Median arkisto
Älä tee punkkitarkastusta olohuoneessa – Puutiaiset voivat elää sisällä useita vuorokausia

Tee punkkitarkastus itsellesi ja lemmikkieläimelle kerran vuorokaudessa. Se on parasta tehdä ulkona, esimerkiksi laiturilla, koska sisällä punkki voi elää useita vuorokausia. Imemään kiinnittyneet puutiaiset poistetaan punkkipihdeillä.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Punkkeja eli puutiaisia on Suomessa ja muualla Euroopassa entistä enemmän. Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivotulehdusta.

Puutiaisten lisääntymisen syytä ei varmuudella tiedetä, mutta syynä voi olla ilmaston lämpenemisen aiheuttama kasvukauden pidentyminen ja isäntäeläimien lisääntyminen.

–Esimerkiksi Suomessa peuroja on enemmän kuin aiemmin, sanoo Jari Hänninen. Hän on Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen Seilin asemanjohtaja. Tutkimuslaitoksella tehdään punkkitutkimusta. Hänen mukaansa kannat ovat vahvat.

Suomessa tehdyissä tuoreissa tutkimuksissa on Seilin saarelta löytynyt bakteeriperäisiä sairauksia, joista ei vielä tiedetä kovin paljon.

Missä ja koska puutiaiset liikkuvat?

Puutiainen on aktiivinen jo 4 asteen lämpötilassa, Suomessa ne liikkuvat jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun. Lämpimämmässä Keski-Euroopassa puutiaiskausi on tätäkin pidempi.

Punkkeja on etenkin rannikolla ja itäisessä Suomessa, niitä on vähän aivan pohjoisessa Suomessa.

–Isojen vesistöjen lähellä näyttää olevan enemmän punkkeja kuin kuivilla alueilla, sanoo Jari Hänninen. Hänen mukaansa syynä saattaa olla korkeampi ilmankosteus, joka on korkeampi merien ja järvien läheisyydessä.

Yleensä puutiainen odottaa kasvillisuuden seassa, esimerkiksi ruohonkorrella 10–20 sentin korkeudella. Punkki tarttuu etujaloillaan ohikulkevaan uhriinsa.

Jukka-Petteri Eronen
Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian. Verta imemätön punkki on pieni, nymfi saattaa olla vain millimetrin suuruinen.

Puutiaisella on kolme kehitysvaihetta. Jokaisessa vaiheessa se tarvitsee veriaterian. Verta imemätön punkki on pieni, nymfi saattaa olla vain millimetrin suuruinen.

Mitättömän pienet nymfit hankalia

Ihmistä purevat erityisesti nymfit ja aikuiset puutiaiset.

–Borrelioosia kantaa punkeista noin 20–25 prosenttia ja puutiaisaivokuumetta noin 2 prosenttia punkeista, sanoo Hänninen.

Ihoon kiinnittyessään puutiainen vie sahamaisen imukärsänsä ihon läpi ja kiinnittyy tiukasti. Sen kiinnittyminen ei heti tunnu, sillä puutiainen erittää sylkirauhasistaan puuduttavia ja veren hyytymistä estäviä aineita.

–Nymfien purema alkaa kutittaa muutaman tunnin kuluttua puremasta, sen huomaa yleensä vasta silloin, sanoo Hänninen.

Verta imemättönät nymfit ovat vain 1-2 millimetrin kokoisia. Ihminen saa suurimman osan tartunnoista nymfin puremasta. Nymfin pienen koon takia purema jää usein huomaamatta.

Punkki pysyy paikallaan päiviä, jopa yli viikon.

Siivilöityään verestä tarvitsemansa ravintoaineet se palauttaa punasoluja ja nestettä takaisin, jolloin puutiainen voi tartuttaa isäntäeläimeen, tai ihmiseen, suolistossaan kantamiaan taudinaiheuttajia borreliaa ja puutiasaivokuumetta.

Punkki elää sisätiloissa useita vuorokausia

Verta imemättömät puutiaiset ja varsinkin nymfit ovat hankalia tappaa. Ne voivat elää sisätiloissa useita vuorokausia.

–Tiedetään tapauksia, joissa punkkeja on ollut koiran makuupaikalla ja ihminen on saanut sieltä punkin ihoonsa, kertoo Hänninen.

Punkkitarkastus sekä ihmisille että koirille kannattaa tehdä ulkona. Punkkialueella koiraa ei missään tapauksessa kannata harjata olohuoneen maton päällä, eikä koiran kanssa kannata nukkua samassa sängyssä.

Puutiainen kehotetaan surmaamaan polttamalla, mutta myös kynnellä kovaa alustaa vasten murskaaminen tappaa sitkeähenkisen punkin. Erityisesti nymfien tappaminen on vaikeaa, kun ne ovat vain millin suuruisia.

Ritva Penttinen / Turun yliopisto / Alma Median arkisto
Verta imevä punkki voi pysyä paikoillaan useita päiviä. Mitä kauemmin se on kiinni, sen todennäköisempää on saada tartunta, jos punkki kantaa borreliosia tai puutiaisaivokuumetta.

Verta imevä punkki voi pysyä paikoillaan useita päiviä. Mitä kauemmin se on kiinni, sen todennäköisempää on saada tartunta, jos punkki kantaa borreliosia tai puutiaisaivokuumetta.

Näin voit yrittää välttää punkkitauteja

Liikkuessasi pitkässä heinikossa käytä suojaavia vaatteita. Tarkasta vaatetuksesta puutiaiset ennen kuin ne ehtivät aloittaa imennän.

Käytä hyönteiskarkoitetta.

Poista punkki pihdeillä tai pinseteillä heti sen havaitsemisen jälkeen, koska pitkä kiinnitysaika lisää vereen pääsevien bakteerien määrää.

Voin avulla poistamista ei enää suositella, sillä tukehtuva punkki voi oksentaa viruksia ja bakteereita haavaan.

Jos pureman ympärille ilmestyy renkaan muotoinen ihottuma, pyydä lääkäriltä antibioottikuuria borrelioosia vastaan.

Ota rokote puutiaisaivokuumetta vastaan, jos asut tai lomailet säännöllisesti riskialueella.

Älä nuku koiran kanssa samassa sängyssä, kun olette punkkialueella.

Punkki eli puutiainen

Puutiainen on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen.

Punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus.

Punkin elinikä on 2–4 vuotta.

Sillä on kolme kehitysvaihetta: toukka, nymfi ja aikuinen.

Punkki tarvitsee jokaisessa vaiheessa veriaterian.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Olen jo ottanut 10 antibioottikuuria tänä kesänä punkkien takia.

  • Purruksi tullut

    Antibioottikuuri heti ja vahvana, oli rengasihottumaa, tai ei. Valkosipulin syönti kesällä, saattaa torjua ja nitistää bakteereja. Ennen vanhaan kasvatettu Kurjenmiekkaa, vesistöjen rannoilla ja pihoilla, punkkien torjuntatarkoituksissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio