Kolme terrori-iskua ja tuhoisa palo – silti nokialaista Aino Hakalaa ei pelota asua Lontoossa: "Onhan kotona Nokiallakin sattunut kauheita juttuja"

Viime syksynä nokialainen Aino Hakala muutti au pairiksi Lontooseen. Sen jälkeen maassa on tapahtunut monta terroritekoa lyhyessä ajassa.

Kolme terrori-iskua ja tuhoisa palo – silti nokialaista Aino Hakalaa ei pelota asua Lontoossa: "Onhan kotona Nokiallakin sattunut kauheita juttuja"

Aino Hakala käy edelleenkin lähes joka viikonloppu Lontoon keskustassa. "Onhan kotona Nokiallakin sattunut kauheita juttuja, jotka ihan hyvin olisivat voineet osua omalle kohdalle", hän sanoo.

Henriikka HiilloskorpiAlma Media

Nokialainen Aino Hakala muutti Lontooseen viime syyskuussa. Sinä aikana, kun Hakala on ollut au pairina englantilaisessa perheessä, maassa on tapahtunut 3 terrori-iskua. Tällä viikolla Lontoossa myös paloi tuhoisasti kerrostalo, missä kuoli useita ihmisiä. Palon syttymissyytä ei ole vielä selvitetty.

Tällaisia tapahtumia ei kukaan au pairiksi lähtevä halua tapahtuvan, mutta niihin on kuitenkin opittava suhtautumaan.

Kun Hakala luki aamulla herättyään Lontoon suuresta kerrostalopalosta, hän mietti heti ensimmäisenä, että onko joku sytyttänyt sen tahallaan.

–Totta kai nuo kaikki terrori-iskut vaikuttavat, hän sanoo.

Lontooseen vei halu nähdä maailmaa

Hakala asuu au pair -perheensä luona Walton on Thamesissa, 30 minuutin ajomatkan päässä Lontoon keskustasta. Hän käy lähes joka viikonloppu ystäviensä kanssa Lontoon keskustassa.

Hakala lähti au pairiksi alun perin, koska halusi nähdä maailmaa. Lontoo valikoitui vaihtoehdoista siksi, että hän halusi englanninkieliseen maahan, muttei kuitenkaan niin kauaksi kuin Yhdysvaltoihin tai Australiaan. Suurkaupungissa asuminen houkutteli, joten Hakala päätyi muuttamaan Lontooseen.

Yhteishenki on vahvistunut iskujen jälkeen

Hakala oli ehtinyt olla Lontoossa puoli vuotta, kun ensimmäinen terrori-isku tapahtui Westministerin sillalla Lontoon keskustassa maaliskuussa.

–Mietin heti, että olin itse kävellyt vain pari päivää aiemmin tuolla sillalla, Hakala sanoo.

Tunnelmat iskun jälkeen olivat surulliset ja pelokkaat, ja aluksi Hakala ajatteli, että olisipa kotona Suomessa, kun siellä ei tapahdu tällaista. Toisaalta Hakala oli taas osannut jo odottaa, että suurkaupunki tulisi todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin olemaan terroristien kohteena.

Westministerin iskun jälkeen Englannissa on tapahtunut vajaan 3 kuukauden sisään 2 terroristien tekemää iskua.

Ilmapiiri Englannissa on ollut Hakalan mukaan muutama päivä jokaisen iskun jälkeen pelokas ja varovainen. Muutamien päivien jälkeen iskuista ovat kuitenkin muistuttaneet enää iskupaikkojen läheisyyteen muodostuneet kukkameret. Hakalan mielestä on hienoa, että ihmiset eivät ole jääneet rypemään surussa ja pelossa, vaan menneet rohkeasti eteenpäin.

–Enemmänkin kaupungilla on ollut vain enemmän sellainen "olemme yhdessä vahvoja" -henki kuin pelokas ilmapiiri, Hakala kertoo.

Pelolle ei anneta valtaa

Iskujen jälkeen Hakalan epäilyt ovat kuitenkin hieman kasvaneet. Esimerkiksi kadulla huppu päässä ja reppu selässä kulkevasta ihmisestä saattaa ajatella, että voisiko tuo olla potentiaalinen pommittaja, vaikka kyseessä olisikin ihan tavallinen kulkija.

Pelko ei ole kuitenkaan saanut otetta Hakalasta. Hän toteaa, että esimerkiksi liikenneonnettomuus on paljon todennäköisempi uhka kuin terrori-isku. Lontoo on suuri kaupunki, jossa on paljon ihmisiä ja todennäköisyys sille, että isku sattuu omalle kohdalle, on pieni.

–Onhan kotona Nokiallakin sattunut kauheita juttuja, jotka ihan hyvin olisivat voineet osua omalle kohdalle, Hakala toteaa.

Hakalan perhe ja sukulaiset Suomessa eivät ole iskujen takia myöskään lietsoneet liikaa pelkoa tai pyytäneet Hakalaa palaamaan kotiin. Toki iskujen jälkeen perheeltä on tullut aina heti viesti, että onhan kaikki kunnossa.

Edelleen Hakala käy ystäviensä kanssa lähes joka viikonloppu Lontoon keskustassa.

–Turha se on jättää elämättä elämää sen takia, että pelkää pahimman tapahtuvan, Hakala sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

 • Eurooppa ennen

  Faktuaalinen tosiasia on, että Eurooppa oli huomattavasti turvallisempi ja toimivampi paikka ennen tätä holtitonta rajat auki politiikkaa. Esimerkiksi koskaan aikaisemmin Tampereella ei ole tarvittu raskaita tiesulkuja ja vartiointia Tapparan voitonjuhlissa. Tai vaikkapa Turun joulurauhan julistuksessa.

 • Miksi?

  Miksi tällaista kirjoitetaan?

  Asialliseen keskusteluun ei päästä.

  ISIS:n ilmestymisen jälkeen keskustelu on mennyt seuraavasti:

  – Ei ole islamia ollenkaan

  – Ei ole oikeaa islamia.

  – Islam on ymmärretty väärin.

  – tekijä oli päihteidenväärinkäyttäjä/mielisairas/syrjäytynyt

  – kyse on ääri-islamista.

  Nyt on vuorossa latteus: Voihan kaikenlaista sattua siellä ja täällä.

  Asiaan ei päästä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio