Ahmavahingosta maksettiin yhdelle poromiehelle lähes 70 000 euroa

Keystone Press / ZUMA Press
Ahmavahingosta maksettiin yhdelle poromiehelle lähes 70 000 euroa

Arvion mukaan ahmoja elää poronhoitoalueella noin 100.

Risto Pyykkö

Yksittäinen poronomistaja sai valtiolta suurimmillaan lähes 70 000 euron korvaukset poroista, jotka kirjattiin ahman tappamiksi vuonna 2015. Tiedot käyvät ilmi Maaseutuviraston tilastoista.

Eniten korvauksia ahmavahingoista maksettiin Enontekiölle, Käsivarren paliskuntaan. Seitsemän kymmenestä eniten korvauksia saaneesta poronomistajasta on sieltä. Suurin korvaus, lähes 69 000 euroa, maksettiin Per Antti Juusolle, joka kuuluu Raittijärven poromiehiin.

Kaikkiaan veronmaksajat pulittivat Käsivarren poromiehille korvauksia ahman tekemistä petovahingoista lähes 850 000 euroa. Se on kolmisenkymmentä prosenttia 2,8 miljoonan euron korvauksista, jotka valtio maksoi ahman vuoksi poronomistajille vuonna 2015.

Ahman piikkiin menee yli puolet kaikista porotalouden petovahingoista, Käsivarressa jopa 90 prosenttia. Huippuvuonna 2013 Käsivarressa tilastoitiin 947 poroa ahman tappamiksi. Vuodelta 2015 niitä oli 457.

”Ei yhtään liikaa”

Valtio korvaa petovahingoissa poron käyvän arvon vähintään 1,5-kertaisena. Näin saatu korvaus kerrotaan vielä kahdella niissä kymmenessä paliskunnassa, joissa petovahinkoja on erityisen paljon, kuten Käsivarressa.

Käsivarren poroisäntä Juha Tornensis sai henkilökohtaisesti ahmasta korvauksia vuodelta 2015 runsaat 40 000 euroa eli ”paristakymmenestä porosta”.

- Siinä ja siinä on, riittääkö korvaus kattamaan vahingot, hän sanoo.

- Yhtään liikaa siinä ei ainakaan ole, kun ajattelee, kuinka paljon paimennus maksaa ja petojen tappamia poroja jää löytymättä.

Hän on sitä mieltä, että poromiehen ajasta ja rahasta menee ”vähän liikaa petotorjuntaan”.

- Se on työlästä ja kallista, mutta pakko tehdä. Jos et ole joka päivä liikkeellä, kohta saat ihmetellä, minne poroja on kadonnut.

- Hyvällä säällä raadot niinkin löytää, kun jaksaa ajaa. Mutta kun sattuu tuiskukeli, jäljet voivat kadota päivässä.

Tulossa ennätyskorvaukset

Vuoden 2016 petovahinkotilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta tulossa on ennätyskorvaukset. Maa- ja metsätalousministerön ylitarkastaja Jussi Laanikari ennakoi, että pelkästään ahmavahingot nousevat laskennallisesti yli 6,5 miljoonaan euroon.

Valtio nipistänee korvauksista joitakin satoja tuhansia, koska kaikki porotalouden petovahingot ylittävät 10 miljoonaa euroa, joka on komission Suomelle asettama maksukatto.

Rajun nousun taustalla on, että korvausten pohjana olevia porojen käypiä arvoja korotettiin vuosi sitten noin kolmanneksella. Maaseutuvirasto perusteli sitä muun muassa porotalouden pienentyneillä teurasmäärillä. Korotuksen jälkeen esimerkiksi Käsivarren poromies saa 2 700 euroa siitosvaatimesta, joka on katsottu pedon tappamaksi.

Käypä arvo vaihtelee porolajin mukaan. Jos pedon suuhun menee kuuman sarjan kilpaporo, korvaus voi nousta yli 5 100 euron.

Lisäksi ministeriö maksaa paliskunnille laskennallista korvausta vasahävikistä. Käsivarressa summa oli runsaat 8 500 euroa vuodelta 2015. Maakotkasta paliskunta sai laskettujen pesäreviirien perusteella korvausta runsaat 60 000 euroa.

Tornensis sanoo itse kuittaavansa petokorvauksilla lähinnä kuluja, ”etupäässä kalustoa ja polttoainetta”.

- Kelkan ajaa vaihtokuntoon yhdessä tai kahdessa talvessa, ja niitä pitää olla aina joku varallakin.

Petokorvaukset ja ahmajahti

Maa- ja metsätalousministeriö salli helmikuun alkupuolella petovahinkojen hillitsemiseksi kahdeksan ahman pyytämisen poikkeusluvalla poronhoitoalueella ensi kertaa 35 vuoteen.

Ministeriön laskelmien mukaan kahdeksan ahman poistaminen voisi vähentää petovahinkoja 192 porolla vuodessa, jos ahman katsotaan tappavan kaksi poroa kuukaudessa. Näin laskennallinen säästö petovahingoissa voisi olla jopa 520 000 euroa.

Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet ahmanpyyntiä muun muassa siksi, että laji on erittäin uhanalainen ja hitaasti lisääntyvä. Luken kanta-arvion mukaan ahmoja elää poronhoitoalueella noin 100.

Paliskuntain yhdistys esitti poikkeuslupa-asetusta koskeneessa lausunnossaan, että ahmoja pitäisi tappaa 25.

Tutkimus: Pedon tappamasta porosta useita työpäiviä

Risto Pyykkö Petovahingoista on valmistunut tänä talvena kaksikin tutkimusraporttia.

Luonnonvarakeskuksen julkaiseman tutkimuksen mukaan suurpetojen aiheuttamat vahingot laskevat porotalouden vasatuottoa ja poromääriä niin merkittävästi, että ääritapauksissa nettotulo eloporoa kohti voi pudota jopa miinukselle.

Erikoistutkija Jouko Kumpula sanoo Luken tiedotteessa, että petojen tappamien porojen etsinnästä aiheutuu 2-8 työpäivää tapettua poroa kohti.

Pitkään porotutkijana työskennellyt, vastikään eläköitynyt Mauri Nieminen kertoi joulukuussa pohjoisissa paliskunnissa vuosina 2008–2016 tehdystä tutkimuksesta.

Sen mukaan petojen aiheuttamiksi ilmoitettuja vahinkoja tarkastettiin maastossa liian vähän (alle 7 prosenttia) ja liian hitaasti. Tutkimuksen yli 1 000 petovahingosta, hylättiin tai olisi pitänyt hylätä noin 30 prosenttia.

Tutkimuksessa löytyi myös ilmeisiä väärinkäytöksiä sekä epäselvyyksiä, jotka liittyivät vahinkopaikan merkitsemiseen maastossa.


Kommentit (16)

  • Nimetön

    Ihmetyttää, että korvausta maksetaan korotettuna, kun valtio myöntää poromiehille kuolinkellojen hankkimiseen hyvät avustukset. Esim. vaatimen hinta on määritelty vähän yli 900 €:ksi, mistä maksetan summa puolitoistakertaisena, 1352 €. Perusteluna on, että osa poroista jää löytymättä. Suurten vahinkojen paliskunnissa maksetaan vielä summa kaksinkertaisena.
    Vaatimen teurashinta on n. 35 kg * 8, eli 280 €/vaadin. Siihen nähden yli 2704 € tuntuu kohtuuttomalta, varsinkin kun käsivarren poroisäntä julkisuudessa ilmoitti, ettei heidän palkisen poromiehet ehdi ahmajahtiin. Näissä tapauksissa pitäsi korvausta pienentää.
    Sama ylihintainen korvauspolitiikka on riistäytynyt myös liikennevahinkoihin. Vaatimen hinta on yli 900€. Ainut asiantuntija hinnoittelussa on Paliskuntain yhdistys, poromiesten edunvalvontajärjestö.

  • Hannu

    Minusta olisi järkevää lopettaa kaikki avustukset kaikilta aloilta ja yrittäjiltä, kun toimintaa jatkunut neljä vuotta. Tämä herättäisi poromiehet, maatilalaiset ja muut tukia saavat siihen todellisuuteen, että he eivät ole itsenäisiä. Tekisivät työtä millä tekisivät itselleen elannon ilman tukia ja korvauksia. Kuinka paljon säästyisikään rahaa ja miten paljon paremmaksi tämä maa muuttuisikaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio