Afganistanissa kaapatusta naisesta julkaistun videon tarkoitus painostaa viranomaisia – Ulkoministeriö tuomitsee levittämisen

Ulkoministeriö tuomitsee videon levittämisen.

JAWAD JALALI
Afganistanissa kaapatusta naisesta julkaistun videon tarkoitus painostaa viranomaisia – Ulkoministeriö tuomitsee levittämisen

Suomalaisnainen siepattiin tästä talosta 20. toukokuuta.

Essi LehtoAamulehti, STT

Afganistanissa siepatusta suomalaisnaisesta on julkaistu toinen video, kertoo ulkoministeriö. Ensimmäinen video hänestä julkaistiin reilut kaksi viikkoa sitten. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tänään julkaistu video on noin kolme ja puoli minuuttia pitkä. Videolla kaapattu nainen vetoaa eri tahoihin. Videosta päätellen sen tarkoitus on painostaa viranomaisia suostumaan sieppaajien vaatimuksiin.

Aamulehti on katsonut videon, mutta ei avaa sen sisältöä tämän enempää. Ulkoministeriö toivoo, että videota ei levitetä, koska se ajaa kaappaajien asiaa.

Ulkoministeriö sanoi Suomen tuomitsevan jyrkästi sieppauksen ja siihen liittyvän kiristyksen.

–Pyydämme, että rikoksentekovälineitä, jollaisina tällaisia videoita pidämme, ei levitettäisi, ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen sanoo.

Ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa järjestön majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Aiemmalla vajaan minuutin mittaisella videolla nainen esiintyy rauhallisesti ja pyytää kristilliseltä yhteisöltä apua päästäkseen vapaaksi.

– Jos sieppaaja ei saa pyytämäänsä rahasummaa, jotain hyvin pahaa tapahtuu, siepattu sanoo.

Videon julkaisun jälkeen jihadismin tutkija Atte Kaleva sanoi, että vaikuttaisi siltä, että päällimmäinen motiivi sieppaukselle on raha. Nainen mainitsi aiemmalla videolla sieppaajansa nimeltä. Kalevan mukaan nimi on todennäköisesti tekaistu silloin, kun kyse ei ole tunnetusta järjestöstä kuten Isisistä. Yhdestä sieppaajasta puhuminen voi viitata siihen, että sieppaaja on yksittäinen rikollinen.

Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa. Ulkoministeriön mukaan kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen ja vaikeuttaa tilanteen hoitamista. Viranomaiset keskittyvät tekemään kaikkensa siepatun saamiseksi turvaan.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio