500 euron arvoinen kameran objektiivi katosi postissa – Korvaako Posti?

Mauri Ratilainen
500 euron arvoinen kameran objektiivi katosi postissa – Korvaako Posti?

Postilla ei tällä hetkellä ole tarjota vakuutusta yli 2 kiloa painaville paketeille.

Kati KalliosaariAamulehti

Aamulehden lukija oli lähettänyt noin 500 euron arvoisen kameran objektiivin huoltoon postitse. Paketti oli kuitenkin matkalla kadonnut. Hänelle oli kerrottu, että kadonneesta lähetyksestä saa korvausta enintään 20 euroa kiloa kohden.

Vastaako Posti sen kuljetettavaksi jätettyjen pakettien perille menosta, käteispakettipalveluista vastaava johtaja Kati Nevalainen?

- Postin vastuu ja vahingonkorvausvelvollisuus määräytyvät tiekuljetussopimuslain mukaan. Posti kuljettaa päivittäin perille keskimäärin kahdeksan miljoonaa lähetystä. Osassa lähetyksiä voi valitettavasti olla puutteelliset osoitetiedot tai ne on jätetty kuljetettavaksi vastoin Postin antamia ohjeita, mutta tällöinkin lähetysten perille toimittaminen korkeintaan viivästyy.

- Vain äärimmäisen harvoin lähetykset katoavat kokonaan. Kaikkiin katoamistapauksiin suhtaudutaan Postissa vakavasti. Ne tutkitaan ja toimitusprosessia kehitetään, jotta ikäviltä katoamistapauksilta vältyttäisiin.

Paljonko Posti maksaa korvausta, jos kirje tai paketti katoaa?

- Paketin katoamistilanteissa Posti noudattaa yleisiä, kaikkia kuljetusyhtiöitä koskevia tiekuljetussopimuslain korvausehtoja. Korvaus tulee painon mukaan, enimmäiskorvaus on 20 euroa kiloa kohti.

- Vastaavasti kirjeiden osalta korvausperusteet on määritelty postilaissa. Pitäisi kuitenkin pystyä osoittamaan, että kirje on lähetetty ja kadonnut postissa.

- Vain lähetystunnukselliset lähetykset, kuten paketit ja kirjatut kirjeet, ovat seurattavia. Tavallisissa kirjelähetyksissä ei ole seurantaa, eikä niitä sen vuoksi pystytä paikantamaan. Kirjeen kirjaaminen maksaa 6,50 euroa.

Miten pitäisi toimia, jos antaa Postin kuljetettavaksi arvokasta tavaraa ja haluaa varmistaa sen perillemenon?

- Jos lähetät arvotavaraa tai rahaa, kannattaa käyttää postivakuutettua lähetystä. Vakuutus korvaa lähetyksen 5 000 euroon asti.

- Lähetykseen saa postivakuutuksen, jos se painaa alle 2 kiloa ja on litteä (paksuus alle 3 senttiä). Postivakuutettu lähetys maksaa 17 euroa, jos lähetys painaa alle 250 grammaa ja 24,50 euroa, jos lähetys painaa alle 2 kiloa. Hinnat sisältävät postimaksun.

- Tätä isommille lähetyksille Postilla ei ole tällä hetkellä tarjota vakuutuspalvelua, mutta käynnissä on parhaillaan kehityshanke, jossa etsitään asiaan ratkaisua.


Lue myös nämä


Kommentit (30)

 • Toimitusjohtaja

  Tämä posti on oikea vitsi. Minulle riitti kahden lähetyksen katoaminen, joista toinen lähetys maksoi minulle 2624€, kun hävisi.
  Kaikki menee nyt matkahuollon kautta.

 • Tapahtui vuonna 2012 Joulukuussa.

  Tilasin yksityiseltä nettikauppamyyjältä (huuto.net) arvokkaan keräilykohteen sodanaikainen jääkärimerkki, siitä oli paljon kuvia ja myyjällä oli täydet 100% hyvät palautepisteet.
  Maksoin sen jääkärimerkin hinnan myyjän tilille 800 euroa sisältäen postin kulut 9.90 euroa.
  En saanut sitä koskaan se KATOSI postissa.
  Myyjä teki siitä katoamistiedustelun, ei löytynyt.
  Poliisille laitoin ilmoituksen ja tutkintapyynnön. Kaksi viikkoa ja vastaus ei löydetä ja myyjää ei voi näyttää toteen petoksesta.
  Myyjä ei PALAUTANUT rahoja koska ei vastaa postin mokista.
  Myyjä oli Tampereella ja minä ostaja Rovaniemeltä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio