Edith Andersson, Jorma HuovinenAamulehti

Yrittäjä Jutta Gustafsbergin yritys Jutta Marketing Oyon saanut Ylöjärven kaupungilta poikkeusluvan rakentaa omistamalleen 34 hehtaarin alueelle sata prosenttia enemmän kerrosneliöitä kuin mitä kaavaan on alunperin suunniteltu.

Pirkanmaan ely-keskus teki valituksen Ylöjärven kaupunginarkkitehti Timo Rysän maaliskuussa Gustafsbergille myöntämästä poikkeusluvasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Google Earth

Lähtökohtaisesti poikkeusluvalla saa rakentaa 20–30 prosenttia enemmän kuin kaavassa määritellään. Muutoin pitää käynnistää kaavanmuutosprosessi, kommentoi yliarkkitehti Leena Strandén ely-keskuksesta Aamulehdelle aiemmin tänään.

KaupunginarkkitehtiTimo Rysä kertoo, että hänen näkemyksensä mukaan kyseessä on normaali suunnitteluprosessi.

- Tähän ei liity mitään dramatiikkaa, vaan kyseessä on normaali, tarkentuva prosessi ja siihen liittyvää normaalia valmistelua, Timo Rysä sanoo.

Rysä kertoo, että hyvin harvoin on tilanne, että löydetään yritykselle sataprosenttisesti sellaisenaan sopiva tontti ja sijainti.

- Hankkeen tavoitteita, suunnitelmia ja luvitusta ohjaavia asiakirjoja joudutaan yhteensovittamaan parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Gustafsbergin hankkeeseen suhtaudutaan hyvin positiivisesti.

Neuvottelupöytään lähiviikkoina?

Hän uskoo, että asian kaikki osapuolet ovat seuraavien viikkojen aikana saman pöydän ääressä neuvottelemassa. Hän ei ota kantaa, aloitetaanko Kuru Resortin alueella kaavamuutos, vai hoidetaanko asia jotenkin toisin.

- Paikallinen ely-keskus toimii ammattitaitoisesti ja johdonmukaisesti. Lähestulkoon kaikissa isoissa hankkeissa on yhteensovittamista, Rysä painottaa.

Jutta Gustafsberg ei halunnut kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Ylöjärven kaavoitusarkkitehdin Arto Huovilan mukaan poikkeuslupaan suhtauduttiin myötämielisesti, koska hanke sijoittuu Pirkanmaan uudessa maakuntakaavassa matkailupalveluiden kehittämisalueelle.

maps4news.com/©HERE

Lähimmillään 10 metrin päähän rantaviivasta

Ely-keskus on jättänyt Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen viisi sivua pitkän valituksen. Ely-keskuksen toimittamassa valituksessa todetaan matkailupalveluiden korttelialueen rakennusoikeuden ylittyvän 422,5 kerrosneliöllä ja loma-asunnon korttelialueella 115 kerrosneliöllä.

Asemakaavan mukaiset rakennusoikeudet Iso majajärvellä ovat 400 ja 130 kerrosneliötä ja poikkeusluvalla myönnetyt rakennusoikeudet 822,5 ja 245 kerrosneliötä.

Hanke poikkeaa myös ranta-asemakaavaan sisältyvistä rakennusten rantaviivaetäisyyttä koskevista määräyksistä.

Kun kaavamääräysten mukaan muiden kuin saunarakennusten on oltava vähintään 30:n ja saunarakennusten vähintään 15:n metrin päässä rantaviivasta, on Gustafsbergille myönnetyssä poikkeusluvassa etäisyydet pudotettu 20:een ja 10:een metriin.

Rakennusoikeuden ylitys jopa nelinkertaiseksi

Pirkanmaan ely-keskus pitää rakennusoikeuden ylitystä molemmilla rakennuspaikoilla ”erittäin merkittävänä”.

- Lisäksi rakentamisen toisessa vaiheessa, jota valituksenalaisessa päätöksessä ei ole käsitelty, rakennustarve on yli 800 kerrosneliömetriä. Kokonaisuudessaa hanke edellyttäisi noin nelinkertaista rakennusoikeutta voimassa olevaan kaavaan nähden, ely-keskuksen valituksessa todetaan.

Iso Majajärvellä karu ja jylhä luonto

Aiottu rakentaminen sijoittuisi maakuntakaavassa osoitetulle arvokkaalle Kylmävuoren-Engelsmanninvuoren kallioalueelle. Ely-keskus korostaa myös Iso Majajärven pientä kokoa, jonka takia Iso Majajärven laskennallista rakennusoikeutta siirrettiin voimassa olevassa ranta-asemakaavassa Vankavedelle.

- Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan luonnonsuojelu, maisema-arvot ja virkistystarpeet on huomioitava ranta-alueille rakennettaessa. Iso Majajärvelle on ominaista karu ja jylhä luonto, jossa ihmistoiminta ei näy, ely-keskus toteaa valituksessaan.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Säästäkää metsiä

    Se on kumma kun Vihreät nykyään politikoi kaiken sorttisilla liikenteeseen kohdistuvilla ehdotuksilla. Mutta metsien hävitys on käynnissä, eikä kiinnosta se millaista niin kutsuttua ”bioloogista jalanjälkeä” jätetään paikkoihin, jotka pitäisi antaa olla oikeasti luonnontilassaan. Sitten märissään kun sudet kirmaa kaduilla, metso soi selällään kannon päällä. Kannattas oikeesti aukasta ne vihreet silmät näkemään mitä katoaa ympäriltä. Jos ei havahdu siihen, niin menee ratapihoille mittaamaan niitä tukkipinoja joita rahdataan tyhjänpäiväisten mainosläpysköiden painamista varten, periaatteessa suoraan paperinkeräykseen. Jos puhutaan Vihreästä ajattelusta luonnonsuojelullisesti, on nykymeininki vieraantunut siitä kyllä tyystin.

  • KRt

    Juupajoelta löytyisti valmiiksi kaavoitettuja tontteja yli 200kpl

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio