Pirkanmaa

15-vuotias perusti yrityksen heti, kun sai traktorikortin: ”Läksyt ehtii tehdä koulussa”

Suvi Iivari
15-vuotias perusti yrityksen heti, kun sai traktorikortin: ”Läksyt ehtii tehdä koulussa”

15-vuotias yrittäjä Leevi Lamminsivu haluaa olla itse vastuussa tekemisistään. "Omasta yrityksestä ei ainakaan voida irtisanoa."

Suvi Iivari

Leevi Lamminsivun talviloma kului nopeasti. Nuorella miehellä oli mieluista puuhaa isän maatilalla Hämeenkyrössä. Hän haki metsästä puita ja kuljetti valmiita polttopuita traktorilla asiakkaan pihaan.

- Koneella ajaminen on parasta hommaa. Ja tykkään tehdä käsillä.

Jatkossa 15-vuotias Lamminsivu saa ajaa traktoria ehkä entistä useammin, sillä hän on ryhtynyt kiinteistöhuollon yrittäjäksi. Hän tekee omalla toiminimellään muun muassa piha- ja peltotöitä.

- Tämä on ollut mielessä jo monta vuotta. En ole semmoinen, että istuisin vaan. Minulle on paljon mieluisampaa tehdä töitä, kuin katsoa tietokonetta tai telkkaria.

Oli selvää, että Lamminsivu alkaa tehdä töitä heti, kun pääsee itse liikkumaan traktorilla ja tekemään konehommia.

Traktorikortin Lamminsivu sai taskuunsa tammikuussa. Toiminimen hän perusti hyvissä ajoin puoli vuotta sitten. Tietoa löytyi netistä, ja isä on neuvonut kirjanpidossa.

- Ei se nyt mitään tähtitiedettä ole, Lamminsivu sanoo vakavana ja naurahtaa perään.

Kotisivuja varten hän palkkasi tekijän. Sopivat urakkahinnat ovat löytyneet alan hintavertailun ja pienen pohdinnan jälkeen.

- Laadulla yritetään pärjätä, ei hintoja polkemalla.

Starttirahaa nuori yrittäjä ei saa, sillä hänen päätyönsä on peruskoulun käyminen. Koululaisella on jo kymmenen vuoden työkokemus maatilan töistä. Pikkupoika vietti kaikki kesät ja monet viikonloput isän pelloilla ja metsissä. Traktoria hän kokeili heti, kun jaloissa oli tarpeeksi pituutta. Nyt hallussa ovat kaikki viljelyn vaiheet peltojen kyntämisestä puintiin.

- Pystyn nyt hoitamaan peltohommat itsenäisesti. Iskän ei tarvi enää juosta perässä.

Tuore yrittäjä uskoo, että hänen työlleen on kysyntää, vaikka toistaiseksi on ollut hiljaista. Asiakkaina voivat olla vaikkapa nurmikonleikkuuta kaipaavat asukkaat tai polttopuita tarvitsevat mökkiläiset.

- Monet eläkeläiset asuvat omakotitalossa, jota eivät enää jaksa hoitaa, ja työssäkäyvät ovat kiireisiä. Keväällä taloyhtiöt alkavat kilpailuttaa kiinteistöhuoltoja. Täytyy kohta tehdä soittokierrosta.

Papalta saadulla traktorilla Lamminsivu ajelee työkeikoille ympäri Nokiaa ja lähikuntien puolelle. Muut työkoneet saa lainaan isältä. Lamminsivu haluaa tienata, jotta voi hankkia lisää koneita. Mielessä hurisee jo pieni, 50 000 euron pyöräkuormaaja. Sellaisella hoituisi ahtaiden pihojen auraus ja hiekoitus.

- Ne olisivat haaveissa semmoiset koneet. Paljon saa hommia tehdä, jos meinaa päästä ostamaan.

Aamuvirkulla riittää koulunkäynnistä huolimatta aikaa työntekoon, myös arkipäivisin.

- Ennen koulun alkua ja kolmen jälkeen kerkeää tehdä kaikenlaista. Läksyt ehtii tehdä koulussa.

Lamminsivu on jo pitkään ollut kiinnostunut siitä, millä tolalla maailman asiat ovat. Äiti Maaret Tuominen kertoo, että Leevi alkoi lukea Aamulehteä 10-vuotiaana. Peruskoulun jälkeen Lamminsivu aikoo opiskella maanviljelijäksi – siitäkin huolimatta, että viljely on Suomessa huonossa jamassa. Vaikeuksia on niin pienillä kuin isoilla tiloilla.

– Ei paljoa pahemmaksi voisi mennä. Suomalaisten pitää ostaa kotimaista ruokaa, ettei kaikki työ katoa ulkomaille.

Lamminsivu aikoo työskennellä koko elämänsä yrittäjänä, kun kerran on jo päässyt vauhtiin.

– Olet siinä niin kuin oman itsesi herra. Se olisi kyllä hieno homma, jos joskus pääsisi työntekijää palkkaamaan. Voisi tarjota työtä jollekin.

Nuori yrittäjä

15-vuotias Leevi Lamminsivu tekee kiinteistöhuollon töitä toiminimellä.

Kiinteistöhuolto Lamminsivu tekee muun muassa piha- ja lumitöitä, hiekoituksia, mökkitalkkarin töitä, maatalousurakointia ja maarakennusta.

Lamminsivu käy kahdeksatta luokkaa Nokianvirran yläkoulussa.

Aikoo opiskella maanviljelijäksi ja ryhtyä maatilan isännäksi.

Harrastaa työn tekemisen lisäksi liikuntaa, kuten hiihtämistä ja uimista.

Liikkuu mieluiten yhdessä kavereiden kanssa.


Kommentit (22)

  • Jari Tuominen

    Suuresti kunnioitan tuollaista nuortamiestä, ei ole kovin tyypillistä näinä päivinä toimia noin oma-aloitteisesti ja motivoituneesti. Kovin monet noin kärjistäen sanoen haluavat kiihkeästi julkisen uran, keinolla millä hyvänsä. Harva haluaa normaalia työtä. Tässä piristävä poikkeus. Voimia hänelle.

  • 5 -6 vuotiaana ajannut Valmet 502:sta

    En omista hattua ja jos omistaisisin niin täytyis nostaa tälle Leeville hattua. TUO kuvan Valmet oli kova sana 80 – luvun alkupuolella ja mahtavaa että ko. Traktori vieläkin toimii melko hyvin. Vaikkakin nykyisin traktorit muistuttaa enemmän tietsikoita

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet