Kinkkurasva tukkii viemärin, rikkinäiset jouluvalot lajitellaan sähkölaitteisiin – Miten joulun jätteet lajitellaan ja kierrätetään?

Joulun pyhinä kotitalouksissa syntyy valtava määrä sellaista jätettä, johon ei muuhun aikaan vuodesta törmää. Sen lisäksi, että joulun jätteet voi lajitella kierrätykseen, ne voi kierrättää itselleen.

Kinkkurasvan voi pakata helposti tyhjään maitopurkkiin tai muuhun kartonkipakkaukseen.

23.12.2022 7:11

Aamulehti

On joulun, lahjojen ja ruokien aika – mutta mitä tehdä kaikelle niistä syntyvälle jätteelle?

Jouluhulinan keskellä on tärkeää muistaa, että kinkkurasvaa ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin. Rasva jähmettyy viemärissä ja voi pahimmillaan tukkia sen. Sitä ei saa kaataa myöskään vessanpönttöön.

Rasva on parasta hävittää hyydyttämällä se kartonkipakkauksessa, kuten maitopurkissa, ja viemällä se sitten kierrätykseen. Pakkauksen voi sulkea teipillä. Myös kalkkunasta, kalasta ja uunijuureksista jäävän rasvan voi kierrättää.

Nesteen järjestämä Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkkurasvat ja valmistaa niistä biodieseliä. Keräyspisteitä löytyy Tampereella kuudesta K-ketjun kaupasta. Pisteitä on Pirkanmaalla myös ainakin Valkeakoskella, Orivedellä, Ylöjärvellä, Kuljussa, Orivedellä ja Häijäässä.

Juoksevana kinkkurasva kuuluu sekajätteeseen ja kovettuneena biojätteeseen. Kinkkurasvasta voi myös valmistaa kastikkeelle mehevän pohjan.

Muovia vai metallia? Tarkista rypistämällä

Joidenkin roskien kohdalla saattaa joutua miettimään, kuuluvatko ne muovin- vai metallinkierrätykseen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi suklaakarkkien käärepaperit. Kun koostumus herättää hämmennystä, on syytä tehdä rypistystesti. Jos karkkipaperi suoristuu kasaan rypistämisen jälkeen, se on muovia ja kuuluu muovinkierrätykseen. Jos se jää myttyyn, eikä suoristu, se kuuluu metallinkierrätykseen.

Makeisten kääreet voivat olla alumiinia, muovia tai paperia.

Kun joulukalenterin kaikki luukut on avattu, pahvinen joulukalenteri laitetaan pahvinkierrätykseen.

Yleinen nyrkkisääntö muovinkierrätyksessä on, että mikäli suurin osa tuotteesta on muovia, sen voi lajitella muovinkierrätykseen.

Konvehtirasiat ja suklaajoulukalenterit lajitellaan pahvina. Myös konvehtirasian suojapaperi kuuluu pahvinkeräykseen. Alumiinivuoat, -foliot ja tuikkukynttilän alumiinikuoret ovat metallia.

Lahjapaperinkin voi käyttää uudelleen

Lahjanarut, lahjapaperit, sellofaani ja steariini kuuluvat sekajätteeseen. Jos lahjapaperi säästyy ehjänä ja siistinä, sen voi myös käyttää uudelleen. Lasiset kynttilälyhdyt eivät kuulu lasinkierrätykseen, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen. Tuikkukynttilöiden alumiinikuoret lajitellaan metallina.

Rikkinäiset jouluvalot kuuluvat sähkölaitekierrätykseen. Rikkinäiset joulukoristeet lajitellaan sekajätteeseen, paitsi jos niistä yli puolet on metallia, jolloin ne kuuluvat metallinkierrätykseen.

Myös rikkinäiset ikkunakyntteliköt kuuluvat sähkölaitekierrätykseen.

Vanhat uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä. Sen vuoksi ne pitää lajitella erikseen vaarallisena jätteenä. Käytetyt tinat voi myös säilyttää ja valaa uudelleen seuraavana vuonna. Käytetyt uudenvuoden raketit ja niiden pakkaukset kuuluvat sekajätteeseen.

Joulukuuset kerätään

Kun joulukuusesta viimein on aika hankkiutua eroon, sitä ei kuulu pakata muoviin, koska ne kierrätetään biolaitoksessa. Pirkanmaan jätehuolto kerää kuuset jätepisteiltä. Viimeinen päivä, kun kuusen voi astialle jättää, on 13. tammikuuta 2023. Jos kiinteistöllä ei ole biojäteastiaa, kuusen voi jättää sekajätteen vierelle.

Kuusien keräys on Pirkanmaalla maksullista. Joulukuusen voi viedä itse maksutta Koukkujärven tai Tarastejärven jätekeskukseen. Siitä vois myös pilkkoa polttopuita. Vuoreksessa toteutetaan erillinen keräys jäteputkimallin vuoksi.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut