Palju ja sen käyttö – älä tee näitä virheitä - Koti - Aamulehti

Palju paloi pohjaan, kun siellä ei ollut vettä – tässä ovat yleisimmät virheet nautinnon tynnyrin käytössä

Tulipesä paloi puhki, sillä paljussa ei ollut lämmitettäessä vettä.­

18.1.2019 19:49

Kylpytynnyri kestää käytössä jopa kymmenen vuotta, kunhan muistat käyttää sitä oikein. Aina kaikki ei kuitenkaan mene kuin Strömsössä. Keräsimme tilanteita virheellisistä käytöistä. Kun vältät näitä, vältät yllätyskustannuksia.

1. Kuiva palju paloi pohjaan

Jos paljun tulipesää lämmitetään ennen kuin altaassa on vettä vähintään niin paljon, että lämmitysputki peittyy, seurauksena on kamiinan kärähtäminen; käytännössä kamiina palaa puhki. Koska kamiina on erikoisalumiinia, korjaaminen tavalliseen tapaan hitsaamalla ei välttämättä onnistu. Uuden kamiinan hinnat vaihtelevat noin 400:sta 1000 euroon. Kotivakuutus saattaa korvata osan vahingoista.

2. Vesi jäätyi altaaseen

Erityisesti talvella on tärkeää, että tyhjennät paljun vedestä heti käytön jälkeen. Muuten vaarana on, että jäätyneen vesivaipan ympäröimä kamiina seuraavalla kerralla lämmitettäessä repeää saumasta tai halkeaa. Vahingon voi tosin korjata hitsaamalla. Kesällä vettä ei tarvitse laskea pois joka kerran jälkeen, mikäli käytössä on vettä puhdistava suodatin.

3. Paljussa pestiin paimenkoira

Matoista, tai ison karvaisen koiran pesemisestä, saattaa paljuun irrota nukkaa, karvatuppoja ja kuituja, jotka voivat kertyä kylpytynnyrin pohjassa olevaan venttiiliin ja tukkia putken. Mikäli näin käy, putken yläosan voimakas huuhteleminen painepesurilla auttaa. Tynnyri on hyvä myös pestä yleispesuaineella käytön jälkeen.

4. Lika muhjuuntui kamiinaan

Kamiina kannattaa irrottaa ja puhdistaa kunnolla ainakin kerran vuodessa, sillä putkeen kertyy erilaisia epäpuhtauksia. Putken voi pestä painepesurilla. Ellei kamiinaa puhdisteta, sinne muhjuuntuu käryä, joka irtoaa lillumaan kylpyveteen. "Mitä mustaa mömmöä täältä pursuaa", on yleinen paljun käyttäjän kysymys.

5. Tuhkat jäivät pesimään

Jos tuhkia ei tyhjennetä säännöllisesti, vaarana on, että arina kärsii ja käy lämmitettäessä ylikuumana. Tämän seurauksena valurauta voi vääntyä. Samalla paljun lämmitysaika pitenee. Vesi ei meinaa kuumentua kunnolla. Kamiinan voi myös nuohota.

6. Kahdeksan mahtui!

Kuuden henkilön tynnyri on kuudelle, neljän neljälle. Jos altaaseen ahtautuu väkeä yli suositusten, vaarana saattaa olla kohta 1 - kamiinan kärähtäminen. Kun iso väkijoukko nousee pois paljusta, vettä humpsahtaa pois altaasta kymmeniä litroja.

Myyntipäällikkö Kalle Pakkala, Kirami Oy

Lue myös:

Ysiluokkalaiset tekivät koulussa kylpytynnyrin

Millainen palju minulle?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?