Satu Pudas koristaa talonsa tuhansin jouluvaloin - Koti - Aamulehti

Satu Pudas koristaa talonsa tuhansin jouluvaloin ja lisää niitä joka vuosi – "En halua muistella, paljonko valoihin on kulunut rahaa"

Jouluvalotalo kerää paikalle vuosi vuodelta enemmän uteliaita niin, että talolle johtava tie ruuhkautuu.

4.12.2018 20:19

Tämä talo ei varmasti jää yhdeltäkään ohikulkijalta huomaamatta. Sen pihaa koristavat tuhannet jouluvalot.

Kaikki alkoi vuonna 2005, kun Satu Pudas alkoi rakentaa miehensä kanssa omakotitaloa Janakkalaan. Hän vieraili tuttaviensa luona Helsingissä ja ihasteli heidän taloaan, jonka ääriviivat oli valaistu jouluvaloin.

–Silloin päätin, että kun me rakennamme oman talon, haluan samanlaiset, Pudas sanoo.

Ensimmäisenä jouluna talon ääriviivat valaistiin tuttavien talon tavoin. Valoja oli yli 2 000.

–Valojen asentaminen oli aluksi pientä ja helppoa. Nyt puhutaan työstä, Pudas nauraa.

Pudakset aloittavat jouluvalmistelut jo lokakuussa, sillä valojen johdotukseen pitää varata aikaa. Pariskunta saa kuitenkin talkooapua ystäviltään ja naapureiltaan.

Rahaa palaa tuhansia euroja

Vaikka Satu Pudas ostaa suurimman osan jouluvaloista alennusmyynneistä, valoihin on mennyt rahaa tuhansia euroja.

–Jouluvalot ovat paheeni. En halua edes muistella, kuinka paljon rahaa niihin on kulunut. Ei tämä mikään halpa harrastus ole, mutta voi sen rahan laittaa huonompaankin.

Kymmenet autot tukkivat pihatien

Jouluvalotalon saama julkisuus on tuonut vilskettä kapealle maalaistielle heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Paikallinen joulunähtävyys kerää paikalle vuosi vuodelta enemmän uteliaita. Pimeän aikaan autoja saattaa olla pihan edustalla kymmeniä.

–Joskus jopa ulkomaiset turistit ovat tulleet koputtelemaan ovelle. Meitä se ei haittaa, kaikki kohtaamiset ovat olleet pelkästään myönteisiä.

Pudas sanoo, että heidän taloaan saa tulla vapaasti katsomaan ja vaikka valokuvaamaan, kunhan naapureiden rauhaa kunnioitetaan.

–Me emme häiriinny, vaikka joku kuvaa taloamme istuessamme iltapalalla.

Pudaksen pariskunnan mielessä on ollut jopa laajentaa tietä tai lisätä pihaan muutama pysäköintipaikka, jotta pihatie ei ruuhkaantuisi joulun aikaan niin pahoin kuin nyt.

Satu Pudas keräilee miehensä kanssa paitsi jouluvaloja, myös nalleja. Talosta löytyy noin viisisataa nallea.

Koristelu jatkuu sisätiloissa

Pudakset lisäävät jouluvaloja joka vuosi. Niinpä valojen määrä on joka vuosi arvuuttelun kohde kuntalaisten keskuudessa. Tänä vuonna Pudaksen pihasta löytyy uusi pihasauna, joka totta kai myös valaistaan.

–Laitan pihaan ne valot, joita meillä on jo ennestään ja lisäksi paljon uusia. Varmaa on, että valot eivät ainakaan vähene.

Koristelu ei suinkaan lopu talon sisälle mentäessä. Valoja löytyy myös sisätiloista usea tuhat ja taloa koristaa neljä koristeltua joulukuusta.

Tuhansista valoista huolimatta Pudaksen sähkölasku ei nouse joulun aikaan sataa euroa normaalia suuremmaksi, sillä he käyttävät koristeluissa pääosin vain led-lamppuja.

–Sähkölasku on vain murto-osa kaikista harrastuksen kuluista, Pudas kertoo.

Pudaksen talon sisätiloissakin on usea tuhat jouluvaloa. Lisäksi sieltä löytyy neljä joulukuusta ja monta näyttävää joulukoristetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut