Aamulehden hyötyjutut kotia remontoivalle tai taloa hankkivalle - Koti - Aamulehti

Minna Pehkonen teki itse ja sai keittiöremontin alle 6 000 eurolla, talonrakentaja voi säästää välttämällä tyypilliset virheet – Lue rahanarvoiset juttumme omakotitaloa hankkivalle ja kotia remontoivalle

Kotiaan remontoiva voi säästää oikein toimimalla tuhansia euroja – omakotitalon rakentajista ja ostajista puhumattakaan. Kokosimme yhteen parhaita juttujamme asumisesta kiinnostuneille lukijoillemme. Jos olet rakentamassa tai ostamassa taloa tai remontoimassa kotiasi, löydät tästä varmasti rahanarvoista hyötytietoa.

Aamulehden hyötyjutut kotia remontoivalle ja taloa hankkivalle antavat paitsi inspiraatiota myös rahanarvoisia vinkkejä.

10.11.2019 8:02

Aamulehti

Olemme Aamulehdessä kirjoittaneet viime kuukausien aikana lukuisia rahanarvoisia hyötyjuttuja kodin remontoinnista kiinnostuneille ja omakotitaloa hankkiville. Olemme muun muassa haastatelleet alle 6 000 eurolla keittiönsä remontoinutta Minna Pehkosta sekä pariskuntaa, joka nosti remontilla kotinsa arvoa hurjasti Tampereen Kalevassa. Selvitimme, miten puunpolttaja voi säästää rahaa ja mitä paljua tai piharakennelmaa suunnittelevan on hyvä tietää. Toimittaja Tiina Ellilän juttusarja eri aikakausien omakotitalojen ongelmista on arvokasta tietoa jokaiselle omakotiasujalle ja omakotitalon hankintaa suunnittelevalle.

Tässä parhaat palat – ole hyvä.

Minna Pehkonen on tyytyväinen uuteen keittiöönsä. Hän teki paljon itse ja säästi siksi huomattavan summan remonttikustannuksissa.

Keittiöremontti alle 6 000 eurolla

Keittiöremontti on usein aika kallis, mutta itse tekemällä voi säästää paljon. Kolmiossa Tampereen Kalevassa asuva Minna Pehkonen, 42, teki remontissa itse niin paljon kuin pystyi ja sai uuden keittiön alle 6 000 eurolla. ”Netistä löytyy hyviä opetusvideoita”, Pehkonen sanoo.

Lue koko juttu: Tamperelainen Minna Pehkonen, 42, teki remontissa itse niin paljon kuin pystyi ja sai upean keittiön alle 6 000 eurolla – ”Netistä löytyy hyviä opetusvideoita”

Tamperelainen pariskunta Heini Muuronen ja Ilkka Karhunen remontoi asuntonsa ja nosti kotinsa hinta-arviota roimasti.

”Hirveän pommin” arvo nousi 175 000 eurosta 220 000:een

Heini Muuronen ja Ilkka Karhunen tekivät huonokuntoisena 175 000 eurolla ostettuun kotiinsa mittavan remontin Tampereen Kalevassa. Ammattilaisen tekemän hinta-arvion mukaan 1950-luvulla valmistuneen asunnon arvo nousi remontin myötä peräti 45 000 euroa. Listasimme tärkeimmät vinkit, miten asunnon hintaan voi itse vaikuttaa.

Lue koko juttu: Tamperelaispariskunta osti ensiasunnokseen ”hirveän pommin” ja remontoi sen kauttaaltaan – Sitten he teettivät hinta-arvion ja yllättyivät täydellisesti

Huolimaton omatoimisuus voi johtaa ongelmiin remonttitöissä

Vaikka omatoimisuus remonttitöissä voi säästää euroja, siinä on riskinsä. Omatoimisuus aiheuttaa usein vahinkoja, joita vakuutus ei korvaa. Selvitimme, mitä omatoimiremontoijan on hyvä tietää ja mistä asioista on syytä ilmoittaa taloyhtiölle.

Lue koko juttu: Omatoimisuus remonttitöissä aiheuttaa usein vahinkoja, joita vakuutus ei korvaa – Ilmoita ainakin näistä muutostöistä taloyhtiölle

Jatkojohtoviritelmät voivat olla haitallisia

Usean vuosikymmenen takaiset sähköasennukset saattavat olla turvallisuusriski, etenkin jos pistorasioiden vähyyttä paikataan jatkojohdoilla. Asunto-osakeyhtiöissä, kuten kerrostaloissa, vastuu jakaantuu. Selvitimme, mitä asukkaan on hyvä tietää sähköturvallisuudesta.

Lue koko juttu: Kenen vastuulla ovat kerrostaloasunnon vanhat sähköt ja mitä haittaa on jatkojohtoviritelmistä? Selvitimme, mitä vanhoille sähköille voi tehdä

Puuliiterissä tärkeintä on pitävä katto ja maasta irti oleva lattia, jonka lautojen alta ja väleistä ilma pääsee kiertämään. Hannes Tuohiniitty lämmittää omakotitaloaan puulla Tampereen Teiskossa.

Puilla lämmittävä voi säästää rahaa

Omakotitaloaan puilla lämmittävä pystyy vaikuttamaan lämmityskuluihin omalla työllään. Myös puunpoltosta aiheutuviin pienhiukkaspäästöihin on mahdollista vaikuttaa. Tampereen Teiskossa kotitaloaan lämmittävä puun pienpolton asiantuntija Hannes Tuohiniitty kertoo parhaat neuvonsa Aamulehden lukijoille.

Lue koko juttu: Hannes Tuohiniitty lämmittää kotitaloaan Tampereen Teiskossa puulla ja säästää omalla työllään ison summan lämmityskuluissa – Tämän jutun luettuasi tiedät kaiken oikeaoppisesta puunpoltosta

Kirami Oy:n asentaja Sami Eskola asensi kylpytynnyriä mökin rantasaunan viereen sorapedille Pälkäneelle.

Pihasauna, palju tai leikkimökki – saatat tarvita luvan

Pihasaunojen, paljujen ja muiden pihan rakennusten lupavaatimukset vaihtelevat kunnasta toiseen. Selvitimme, mitä piharakennelmia suunnittelevan on hyvä tietää Tampereen seudulla.

Lue koko juttu: Aiotko hankkia pihasaunan tai paljun vai rakentaa leikkimökin Tampereen seudulla? Muista tarkistaa ensin, tarvitsetko siihen rakennusluvan

Lauri, Alvar, Minea, Elina ja Silva Kriston lisäksi nuotiopiirille mahtuu monta muutakin paistajaa. Nuotiopaikka toimii koko perheen oivallisena lähiretkipaikkana myös talvella.

Nuotiopiiri tuo tunnelmaa kotipihalle

Savuntuoksua ja mahdollisuus paistaa grillimakkaraa omassa pihassa. Vaikka omalle pihalle ei saisi pysyvää tulisijaa, voi turvautua nuotiopiiriin. Siitä hyvä esimerkki on tamperelainen Kriston perhe.

Lue koko juttu: Jos pihalle ei ole mahdollista rakentaa pysyvää tulisijaa, voi turvautua nuotiopiiriin kuten tamperelainen Kriston perhe teki

Kahden kerroksen korkuinen olohuone on Anna Chronsin ja Petri Haatajan unelmakodin sydän. Myös lapset Onni, 3, Isla, 6 (taustalla) ja koira Ansa nauttivat hiljattain valmistuneesta kodista Vesilahdessa.

Selvitimme, miten talonrakentaja säästää eniten

Omakotitalon rakentaminen on monelle elämän isoin taloudellinen ponnistus. Asiantuntijat kertovat, millaisissa asioissa rakentajan kannattaa säästää ja millaisissa taas ei. Unelmien kodin Vesilahdelle rakentanut Chronsin ja Haatajan pariskunta säästi tuhansia euroja muun muassa tontteja vertailemalla ja materiaaleja kilpailuttamalla. Perheenäiti Anna Chronsin 30 vuoden unelma toteutui.

Lue koko juttu: Perheenäiti toteutti 30 vuoden unelmansa ja rakennutti ainutlaatuisen omakotitalon metsän keskelle – Näin talonrakentaja säästää eniten, nämä yleiset virheet kannattaa välttää

Oletko ostamassa taloa? Lue ensin nämä

Eri aikakausina rakennetuissa omakotitaloissa on erilaisia riskirakenteita ja rakennusteknisiä ongelmia. Aamulehden juttusarjassa ne käydään kattavasti läpi. Sarja on todellinen työkalupakki talonomistajalle tai -ostajalle. Jutun luettuasi voit ehkä huokaista helpotuksesta, varautua tyypillisiin riskeihin tai korjata rakenteet ajoissa.

1990-luvun talot: Asutko 1990-luvun talossa? Kannattaa selvittää, onko siinä tehty nämä rakennusvirheet – ”Laman alettua laatu parani”

1980-luvun talot: Omistatko 1980-luvulla rakennetun omakotitalon? Tämä tyypillinen vesiongelma voi pilata rakennuksen perustukset – lisäksi yläpohjasta puuttuu usein tärkeä osa

1970-luvun talot: Omistatko 1970-luvun talon? Viallisen riskirakenteen korjaus voi maksaa jopa 50 000 euroa – selvitimme talojen ongelmakohdat ja virheet, jotka kannattaa välttää

1960-luvun talot: Asutko 1960-luvun talossa? Selvitä, onko siinä tämä ajanmukainen riskialtis alapohja- ja lattiarakenne – rakentamisessa käytettiin usein myös ainetta, joka tiedetään nyt vaaralliseksi

1950-luvun talot: Asutko 1950-luvun talossa? Kannattaa selvittää, onko siinä tehty tämä yleinen remonttivirhe: ”Jo viiden vuoden päästä tukirungon puu voi olla aivan laho”

1940-luvun talot: Märkätilojen heikkous on 1940-luvun talojen tyypillisimpiä ongelmia – Jos asut tai ostat tällaista taloa, nämä asiat voi itse tehdä ja tarkistaa

Ilkka Lehtinen ja hänen kumppaninsa vuokrasivat talon Ylöjärveltä. On mahdollista, että he ostavat talon jossain vaiheessa.

Omakotitalon voi myös vuokrata

Omakotitalon vuokraamista kannattaisi hyödyntää kaupanteossa nykyistä enemmän, sanovat kiinteistöalan asiantuntijat ja omakotitalon Ylöjärveltä vuokrannut Ilkka Lehtinen. Kysyimme asiantuntijoilta 12 tärkeintä ohjetta omakotitaloaan vuokraavalle.

Lue koko juttu:Omakotitalon vuokraaminen kiinnostaa nyt uuspareja ja voi olla ratkaisu myös pitkistä myyntiajoista kärsiville – Ilkka Lehtinen vuokrasi talon Ylöjärveltä: ”Nyt kokeilemme, sopisiko tämä meille”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos