Yhdysvallat vaatii Kiinasta tulevilta lentomatkustajilta negatiivisen koronatestituloksen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei toistaiseksi suosittele rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille.

28.12.2022 18:24 | Päivitetty 28.12.2022 22:45

Yhdysvallat vaatii negatiivisen koronatestituloksen Kiinasta tulevilta lentomatkustajilta 5. tammikuuta alkaen, sanovat Yhdysvaltain terveysviranomaiset. Määräys koskee kaikkia kaksivuotiaita ja sitä vanhempia.

Testitulos saa olla enintään kaksi päivää vanha ennen matkalle lähtöä Kiinasta, Hongkongista ja Macaosta.

Testien pakollisuutta yhdysvaltalaiset viranomaiset perustelevat sillä, että Kiina ei jaa tarpeeksi tietoa koronavirustartuntojen äkillisestä kasvusta.

Aiemmin keskiviikkona Italia kertoi kiinalaismatkailijoille tulevista rajoituksista. AFP:n mukaan Italia määrää Kiinasta tuleville pakolliset koronatestit, koska Kiinassa koronatartunnat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Pakolliset testit koskevat myös Kiinasta Italian kautta muualle matkustavia, kertoi Italian terveysministeri Orazio Schillaci.

Määräys on hänen mukaansa välttämätön kaikkien koronavirusvarianttien valvonnan ja tunnistamisen kannalta.

AFP:n mukaan Pohjois-Italiassa Lombardian alueella testejä on vaadittu jo tiistaista lähtien. Kiinasta tulevia testataan viranomaisten mukaan Milanon lähellä sijaitsevalla Malpensan lentokentällä ainakin 30. tammikuuta asti.

Lombardia oli ensimmäinen alue, jossa määrättiin koronasulku, kun koronapandemia iski Eurooppaan vuoden 2020 alussa.

THL ei toistaiseksi suosittele rajoituksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei toistaiseksi suosittele rajoituksia Kiinasta tuleville matkustajille. Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta sanoo, että rajoilla tehtävillä toimenpiteillä on hyvin vaikea torjua viruksen leviämistä. ”Mikä on rajoitusten lopullinen hyöty, se on kysymysmerkki.”

Kivirannan mukaan riskiryhmään kuuluva väestö on Suomessa hyvin suojattu rokotteilla. Kiinassa nyt liikkuvaa omikronvarianttia on ollut Suomessa jo pitkään, ja moni on sen täällä jo sairastanut. ”Kiinassa ei ole tiedossa sellaista uutta varianttia, joka kiertäisi suojan.”

Kiina aloitti koronarajoitusten nopean purkamisen aikaisemmin tässä kuussa noudatettuaan sitä ennen pitkään niin sanottua nollakoronapolitiikkaa, jossa tartuntojen määrä pyrittiin painamaan lähelle nollaa.

Muun muassa Japani ja Malesia ovat jo aiemmin kertoneet ryhtyvänsä toimiin Kiinassa leviävien koronatartuntojen patoamiseksi.

Kiinan ulkoministeriön mukaan ulkomaiden koronaa vastaan suuntaamien toimien "tulisi perustua tieteeseen ja olla nykyiseen tilanteeseen sopivia, eikä niiden pitäisi vaikuttaa normaaliin kanssakäymiseen".

Hongkongin viranomaiset pettyneitä Japanin päätöksiin

AFP:n mukaan Hongkongin viranomaiset pyysivät keskiviikkona Japania poistamaan rajoitukset, joita on tulossa suorille Hongkongista Japaniin suuntautuville lennoille. Hongkongin liikenneviranomaiset sanoivat olevansa syvästi pettyneitä Japanin viranomaisten hätäisiin päätöksiin juuri parhaimman turistikauden keskellä.

Rajoitusten on määrä astua voimaan perjantaina. Niiden tarkasta sisällöstä ei heti ollut tietoa.

Perjantaista lähtien Japani vaatii myös kaikilta Kiinasta saapuvilta matkustajilta koronatestin heti maahan saapumisen yhteydessä. Määräys ei kuitenkaan koske Hongkongista ja Macaosta saapuvia.

Hongkong on seurannut samaa tiukkaa koronapolitiikkaa kuin muukin Kiina, mutta luopui siitä aikaisemmin tässä kuussa. Pakollinen hotellikaranteeni kaikille erityishallintoalueelle tuleville päättyi lokakuussa.

Päivitys 28.12.2022 kello 22.45: Lisätty tieto Yhdysvaltain asettamista rajoituksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut