Päätös tuli: Koronarokotteita luovutetaan yksityiselle terveydenhuollolle – tavoite, että kaikki halukkaat saavat rokotteen

Ministeri Kiuru: Tavoitteena, että jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote.

20.12.2022 13:49 | Päivitetty 20.12.2022 20:50

Helsinki

Koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Asiasta päätettiin tiistaina valtioneuvoston istunnossa. Päätöksen tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.

Suomessa tehosterokotusta tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa maksutta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti.

"Suomeen on saatu huomattava määrä rokotteita, joten niitä riittää myös muille kuin vain riskiryhmiin kuuluville. Luovutuksen avulla halutaan parantaa rokotteiden saatavuutta kautta maan niin, että jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote”, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

THL luovuttaa rokotteet sairaanhoitopiireille ja hyvinvointialueille, jotka luovuttavat ne edelleen yksityisille terveysalan toimijoille.

Ministeriöllä on käynnissä aiheesta tiedotustilaisuus.

THL:n suosituksen piirissä eivät ole työikäiset

STM antoi marraskuussa ohjauskirjeen, jossa todettiin, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puolestaan alleviivasi samoihin aikoihin, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. THL suosittelee koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset.

Ainakin osassa sairaanhoitopiireistä päätettiin tuoreeltaan STM:n ohjeiden jälkeen pitäytyä THL:n suosituksissa. Muun muassa pula terveydenhuoltohenkilöstöstä on mainittu syyksi.

STM:n mukaan työterveyshuollon osallistuminen rokottamiseen voi edistää rokotusten saatavuutta, jos henkilöstö ei joissain kunnissa siihen riitä.

"Käytännössä kyse on valtiontuesta, jota myönnetään Euroopan unionin vähämerkityksistä tukea koskevan asetuksen ja sääntelyn nojalla”, tiedotteessa kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut