Koronatestaus on kuihtunut kokoon epidemian huipusta Tampereella – Harvoista testeistä lähes joka toinen on positiivinen

Pirkanmaan ainoa Fimlabin järjestämä testipaikka on sekin ulkopuolisen yrityksen hoidossa.

Koronatestausta tekevät Fimlabin lisäksi yksityiset toimijat. Elokuussa 2020 autojonot kiersivät Mehiläisen koronatestauspisteelle Plevnan pysäköintitalon katolla Tampereella. Vasemmalla Fimlabin koronatestaajia Hatanpään testauspisteen edessä ja oikealla Fimlabin bioanalyytikko Mari Mäkelä analysoimassa koronanäytteitä maaliskuussa 2020.

9.12.2022 14:01

Aamulehti

Virallisia koronatestejä otetaan tällä hetkellä vain murto-osa siitä määrästä, mitä otettiin koronaepidemian ollessa huipussaan. Fimlabin lääketieteellinen johtaja Anu Mustila kertoo, että Fimlabilla on tällä hetkellä Pirkanmaalla ainoastaan yksi näytteenottopiste, joka on Tampereen Hatanpäällä.

Fimlabin testipisteellä Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa saattoi Mustilan mukaan käydä jopa 1 300 ihmistä päivässä.

”Volyymit ovat nyt tosi pieniä suhteessa siihen. Nyt testataan vajaa 100 päivässä, eli ehkä noin 10 prosenttia siitä, mitä testaustarve oli pahimmillaan.”

Lue lisää: Taysin infektioyksikön ylilääkäriltä kovaa kritiikkiä korona­rokote­keskustelusta: sairaalahoitoon ei joudu niitä, joiden rokotteista puhutaan eniten

Lähes puolet positiivisia

Testausstrategia muuttui Suomessa jo kesällä, mikä pienensi näytteenoton tarvetta. Pääsääntöisesti ihmiset tekevät kotitestejä, ja terveydenhuolto testaa enää tietyt riskiryhmät, raskaana olevat ja sote-ammattilaiset tarkoin kriteerein.

”Testaaminen on nyt niin kohdennettua, että vain tietyt vahvat epäilyt tulevat sinne. Positiivisten tulosten osuus ollut 40–50 prosentin luokkaa.”

Eniten testataan tällä hetkellä työikäisiä, 30–50-vuotiaita. Osa hakeutuu testeihin saadakseen työnantajaansa varten virallisen testituloksen, että tartuntatautipäivärahan hakeminen on mahdollista.

Testiin pääsee tällä hetkellä pääsääntöisesti muutamassa tunnissa lähetteen saamisesta. Taysin koronaneuvontapuhelin ei ole enää käytössä ajan varaamiseksi, vaan testiin hakeudutaan kotikunnan terveysneuvonnan tai työterveyden kautta.

Testituloksen saa Fimlabilta keskimäärin alle vuorokaudessa näytteenotosta.

Testimäärän kasvattaminen onnistunee

Vaikka Pirkanmaalla on tällä hetkellä vain yksi Fimlabin järjestämä testauspaikka, Fimlab analysoi terveydenhuollon yksiköiden ottamia näytteitä myös muista kunnista.

”Minun korviini ei ole tullut, että näytteenotto olisi ruuhkautunut missään. On pystytty ottamaan se määrä näytteitä, mitä tarvitaan”, Mustila kertoo.

Mustilan mukaan myös sairaaloissa vuodeosastoilla ja esimerkiksi Acutassa otetaan testejä. Niidenkin määrä on pienentynyt huomattavasti, vaikkakin vähemmän kuin Fimlabin näytteenotossa käyneiden määrä.

Fimlabin järjestämä näytteenotto Hatanpäällä on ollut ulkoistettuna Up We Go -yritykselle toukokuusta lähtien. Jos koronaepidemia pahenisi ja testaustarve kasvaisi, Mustilan mukaan testien analysointimääriä voitaisiin kasvattaa lähes välittömästi. Enemmän järjestelyjä vaatisi lisähenkilökunnan järjestäminen näytteenottoon. Tilanteessa neuvoteltaisiin ensin palveluntuottajan kanssa, ja tarvittaessa omaa henkilöstöä kohdennettaisiin muista tehtävistä näytteenottoon.

”Eiköhän siihen pystytä, jos tarve alkaa siltä näyttää. Se on jo kerran ennenkin tehty, ikään kuin tyhjästä pystytettiin näytteenotto muutamassa viikossa.”

Mitä?

Jos saat oireita

Lievät oireet

Lievissä oireissa testiä ei yleensä tarvita. Jää kotiin ja vältä kontakteja.

Hakeudu testiin seuraavissa tapauksissa:

  • Jos terveydenhuollon ammattilainen on kehottanut testiin.

  • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- tai potilastyössä.

  • Kuulut ryhmään, jolle suositellaan neljättä koronarokotusta.

  • Käyt säännöllisesti hoidossa sairaalassa esimerkiksi syöpähoidoissa tai dialyysissä.

  • Olet raskaana.

  • Olet rokottamaton ja sinulla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus.

Vaikeat oireet

Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköisen asioinnin kautta työterveyshuoltoon tai kotikuntasi terveysneuvontaan. Niiden ollessa suljettuna soita päivystysapuun numeroon 116 117.

Soita 112, jos ilmenee hengenahdistusta levossa, hengitysvaikeutta, vaikeaa kipua, kipua tai puristavaa tunnetta rinnalla, sekavuutta tai uneliaisuutta.

Lähde: Tays

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut