Ministeriryhmä linjasi tehosterokotteista – Kiuru: tehosteannosten antamista laajennetaan

Ministeri Krista Kiuru ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertovat koronavirusrokotteiden tehosteannosten tarjoamisesta keskiviikkoiltana.

Koronarokotteita jaettiin koronarokoteasemalla Helsingin Jätkäsaaressa 27. lokakuuta 2021.

9.11. 19:36 | Päivitetty 9.11. 20:50

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd)kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että koronarokotusten tehosteannosten tarjoamista laajennetaan.

Ministeriön linjaus on, että koronarokotusten tehosteannosten tarjoamista laajennetaan. Annoksia tarjotaan kaikille henkilöille ja henkilöryhmille, joiden rokottamisen sosiaali- ja terveydenhuollon lääkäri arvioi perustelluksi.

Kunnat voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.

”Kunnat tai hyvinvointialueet voivat päättää, noudattavatko ne nykyisiä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia. --- Vaikka koronaministerityöryhmä linjasi, että rokotteita voidaan tarvittaessa toimittaa myös perusterveille työikäisille, silti voi käydä niin, että kaikki järjestäjät eivät syystä tai toisesta näin tee”, Kiuru sanoi.

THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotus­suosituksiaan. Tehosteannoksia annetaan tällä hetkellä 65 vuotta täyttäneille ja 18 vuotta täyttäneille riskiryhmiin kuuluville.

Ministerityöryhmä kokoontui jo aamupäivällä pohtimaan linjausta siitä, laajennetaanko koronarokotuksia tai tehosterokotuksia koskemaan uusia ihmisryhmiä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antaa nyt linjatusta tehosterokotusten laajentamisesta ohjauskirjeen.

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen tosin totesi, että toteutukseen liittyy edelleen paljon yksityiskohtia, joita käydään läpi THL:n kanssa, jotta ohjeistukset olisivat mahdollisimman selkeitä.

Kiuru: ohjelmassa ei ole täysin onnistuttu

Ministeri Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa, että hänestä rokoteohjelmassa ei ole täysin onnistuttu. Hänen mukaansa Suomessa on yhä aivan liikaa ihmisiä, jotka tarvitsisivat rokotteen mutta jotka eivät ole rokotteita ottaneet.

Kiurun mukaan tehosterokotuksissa olisi pitänyt toimia nopeammin kuin nyt on toimittu.

”Ei tämä mikään rakettijuna ole ollut.”

Uudella linjaukselle halutaan Kiurun mukaan varmistaa, että mahdollisimman moni koronarokotteen haluava myös saa rokotteen.

”Mutta emme voi pakottaa kuntia tiettyyn yhteiseen muottiin.”

Kiuru toivoo, että myös työterveyshuolto saataisiin nopeasti mukaan koronarokotuksiin ja että työterveyshuollossa voitaisiin antaa samalla sekä korona- että influenssarokote.

.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut