Koronarokotus suojaa hyvin vakavaa tautia vastaan, mutta suoja tartuntoja vastaan on lyhytkestoinen – tämä tiedetään nyt

Sairastettu koronatauti yhdistettynä koronarokotteisiin tuo voimakkaimman ja pitkäkestoisimman suojan vakavaa tautia vastaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei laajentanut suositustaan tehosterokotteista.

THL kertoo tiistaina järjestettävässä tiedotustilaisuudessa uutta tietoa koronarokotusten etenemisestä.

1.11. 8:34 | Päivitetty 1.11. 13:58

Aamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan rokotusten ja sairastetun koronataudin yhteisimmuniteetti suojaa vakavalta taudilta vuoden verran yli 95 prosentin varmuudella. THL perustaa tietonsa juuri julkaistuun meta-analyysiin.

Analyysi on kattava katsaus 26 tiedejulkaisuista, joissa on tarkasteltu sairastetun koronataudin suojaa omikrontartuntaa ja vaikeaa koronatautia vastaan tammikuusta 2020 kesäkuuhun 2022.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL esitteli tiistaina tiedotustilaisuudessa uutta tietoa koronarokotusten etenemisestä, rokotusten suojatehon kestosta sekä koronaan liittyvistä kuolemista. Tilaisuudessa puhuivat THL:n ylilääkäri Tuija Leino, ylilääkäri Hanna Nohynek sekä johtava asiantuntija Sirkka Goebeler.

Nohynekin mukaan terveet työikäiset suomalaiset eivät toistaiseksi tarvitse lisäannoksia koronarokotteesta. Hän on lausunut saman kannan jo aiemmin.

Jos ilmaantuisi täysin uusi variantti, joka väistäisi täysin sekä vasta-ainesuojaa että solusitoista suojaa, asiaa mietittäisiin uudelleen, Nohynek sanoi. Toistaiseksi vakavan taudin suoja on kuitenkin pysynyt hyvänä variantista riippumatta.

”Missä sitten olemme vuoden kuluttua, se on arvailujen varassa, miten tämä virus kehittyy ja tarvitaanko sitten uusia rokoteannoksia”, Nohynek totesi.

Suoja tartuntoja vastaan lyhytkestoinen

Vaikka rokotteen ja sairastetun taudin yhteisvaikutus on hyvä suoja vakavaa tautia vastaan, itse tartunnoilta ne suojaavat vain lyhyen aikaa.

Meta-analyysissa havaittiin, että pelkkä sairastettu koronatauti tuotti noin 65–70 prosentin suojan omikrontartuntaa vastaan ensimmäisten 2–3 kuukauden aikana, mutta 12 kuukaudessa suoja oli laskenut noin 25 prosenttiin.

Rokotteen saaneilla ja taudin sairastaneilla suoja uutta omikrontartuntaa vastaan oli noin 70–80 prosenttia ensimmäisten 3 kuukauden aikana viimeisimmästä rokotuksesta tai sairastetusta taudista. Analyysissa ei huomattu eroa kahden tai kolmen rokottamisen välillä, jos henkilö oli myös sairastanut koronataudin.

Lapin linja rokotuksista yllätti THL:n

Uuden korona-aallon kourissa on oltu viime viikkoina monessa Euroopan maassa. Koronaviruksen määrä on ollut jyrkässä nousussa myös Tampereen jätevedessä reilun kuukauden ajan.

Julkisuudessa on viime viikkojen aikana käyty vääntöä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan neljänsistä koronarokotuksista. Ainakaan tällä hetkellä THL ei suosita kyseiselle ryhmälle neljänsiä annoksia.

Sairaanhoitopiirit voivat kuitenkin antaa omat suosituksensa, ja näin Lapin sairaanhoitopiiri viime viikolla tekikin. Infektioylilääkäri Markku Broas perusteli päätöstä muun muassa sairaalan kovalla kuormituksella ja sillä, että neljäs annos vähentää sairastumista koronatautiin.

Lapin päätös tuli yllätyksenä THL:lle. Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) ollaan puolestaan viestitty tyytyväisyyttä. Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi, että Lapin sairaanhoitopiirillä oli ”ehkä osin velvollisuuskin” suosituksensa antamiseen. Jo tätä aiemmin perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd.) on sanonut kannattavansa Lapin linjaa.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmaisseet huolensa rokotetehon laskemisesta työturvallisuuden ja työsuojelun näkökulmasta. Toisaalta liitot huomauttivat, ettei työntekijöitä tulisi asettaa erilaisille suosituksilla eriarvoiseen asemaan.

Aiemmin THL on useamman kerran tyrmännyt koronarokottamisen neljännen kierroksen laajentamisen työikäiseen aikuisväestöön.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut