Ministeriryhmä ei esitä jatkoa hoitajien ”pakko­rokottamiselle” – Tehy: Suomen korona­rokotelinja hämmentää ja huolettaa monia hoitajia

Valmistelussa kuitenkin on, että rokotukset voitaisiin sisällyttää tartuntatautilain kokonaisuudistuksessa pykälään 48.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen puhui koronatilannekatsauksessa toukokuussa

27.10. 12:56 | Päivitetty 27.10. 20:37

Koronaministeriryhmä linjasi kokouksessaan keskiviikkona, ettei tartuntatautilain pykälään 48a esitetä jatkoa. Pykälä käsittelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden suojaamista covid-19-taudilta. Pykälästä on puhuttu myös hoitajien ”pakkorokottamisen” pykälänä.

Asiasta kertoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) torstaina STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronavirus­tilannekatsauksessa.

Näillä näkymin pykälän 48a voimassaolo loppuu vuodenvaihteessa. Valmistelussa kuitenkin on, että rokotukset voitaisiin sisällyttää tartuntatautilain kokonaisuudistuksessa pykälään 48.

”Tämä kuitenkin vaatii vielä lisää selvitystä”, Puumalainen sanoi.

Lakiuudistuksen valmistumisaikataulu ei ole vielä selvillä. Sen Puumalainen kuitenkin kertoi, ettei uudistus valmistu väliaikaisen 48a-pykälän päättymiseen mennessä.

Määrä ollut kasvussa

Sairaalahoidossa olevien koronaviruspotilaiden määrä on ollut viime viikkoina kasvussa.

Tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiiri ilmoitti suosittelevansa sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstölle neljänsiä koronarokotteita. Suositus poikkeaa THL:n linjasta.

THL suosittelee tällä hetkellä neljänsiä annoksia 60–64-vuotiaille perusterveille.

65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille THL suosittelee syystalveksi tehosteannosta.

Tehosteannos­suosituksen erona esimerkiksi neljänteen annokseen on se, ettei tehosteannoksen kohderyhmien osalta sillä ole väliä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on mahdollisesti sairastanut koronan.

Tehy: Linja hämmentää ja huolettaa monia hoitajia

Suomen EU-tason suosituksista poikkeava koronarokotelinja hämmentää ja huolettaa sote-henkilöstöä, sanoo hoitajaliitto Tehy. Liiton mukaan erot neljättä rokoteannosta koskevissa suosituksissa asettavat hoitajia eriarvoiseen asemaan.

”Rokotussuoja on hoitajille heidän työnsä luonteen takia myös merkittävä työturvallisuuskysymys”, puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi torstaina tiedotteessa.

Tehy ei ota kantaa itse suosituksiin. Se kuitenkin huomauttaa, että EU-komissio ja tartuntatautivirasto ECDC ovat suositelleet sote-ammattilaisille neljänsiä rokotteita. Suomessa saman kannan on ottanut Lapin sairaanhoitopiiri.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei toistaiseksi suosittele perusterveille sote-ammattilaisille neljättä rokoteannosta, koska sen tueksi ei ole riittävästi tutkimustietoa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut