Ruuhkaa odotettavissa: THL:n suositus toi 1,4 miljoonaa ihmistä neljännen korona­rokotteen saajien listalle – Tampereella vuorossa 70–79-vuotiaat

Tuorein suositus aikaisti rokotusaikataulua, eivätkä kunnat välttämättä ehtineet varautua siihen, THL:n asiantuntijalääkäri sanoo.

Viime viikolla Suomessa annettiin yhteensä 36 000 koronarokotetta.

28.7. 14:00 | Päivitetty 28.7. 16:17

Koronarokoteannoksia annettiin viime viikolla 14 000 enemmän kuin sitä edeltävällä viikolla, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäri Mika Muhonen kertoo STT:lle.

”Viime viikolla annettiin yhteensä 36 000 koronarokotetta. Jonkin verran on varmaan jo viime viikolla annettu neljänsiä annoksia. Mikään muu ei oikein selitä tätä nousua”, Muhonen sanoo.

THL antoi viime viikon maanantaina suosituksen, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia kaikille yli 60-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville jo tässä kuussa tai viimeistään elokuun alusta alkaen. Alun perin suositus oli, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin asteittain eri ryhmille 15. elokuuta alkaen.

Kun esimerkiksi tamperelaisena mietit, milloin oma rokotusvuorosi on, neuvona on seurata oman kotikunnan ohjeistusta. Esimerkiksi Tampereella terveet yli 60-vuotiaat eivät voi vielä tämän jutun julkaisun aikaan varata rokotusaikojaan. Tampereen ajantasaisen tilanteen voi katsoa täältä.

Muhonen sanoo, etteivät kunnat välttämättä ehtineet varautua neljänsien rokoteannosten jakamiseen kovin hyvin.

”Eniten rokottautumisia tulee varmaan elokuun alku- ja keskivaiheilla, kun siihen kunnat olivat alun perin varautuneet.”

THL:n tuorein suositus toi noin 1,4 miljoonaa ihmistä neljännen koronarokotuksen saajalistalle.

Tampereella on käynnissä tällä hetkellä 70–79-vuotiaiden rokottaminen neljänsillä rokotteilla. Rokotuskattavuuden kasvaessa siirrytään elokuussa THL:n linjauksen mukaan 18–69-vuotiaiden lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin ja sen jälkeen 60–69-vuotiaiden ei-lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin.

Ensisijaisesti Pfizeria ja Modernaa

Rokotustahtiin vaikuttaa myös se, että osa ihmisistä on sairastanut taudin kolmannen annoksen saamisen jälkeen, THL:n Muhonen sanoo. Tässä tapauksessa neljättä rokotetta ei ole tarpeen ottaa.

Tietoa tämän ryhmän koosta ei Muhosen mukaan kuitenkaan ole.

Tartunnan ei Muhosen mukaan pidä olla laboratoriovarmennettu, vaan myös kotitestillä saatu positiivinen tulos riittää.

”Sekin riittää, jos perheessä joku on saanut positiivisen testituloksen ja itsellä on ollut samoja oireita. Silloin tauti on hyvin todennäköisesti ollut itselläkin.”

Muhonen kuitenkin sanoo, että jos on asiasta epävarma, voi olla yhteydessä omaan terveysasemaan ja kysyä, onko tartuntatapaus riittävän todennäköinen, ettei neljättä rokotetta tarvitse ottaa.

Neljänsinä tehosterokotteina annetaan Muhosen mukaan ensisijaisesti Pfizerin Comirnaty- ja Modernan Spikevax-rokotteita.

”Nämä ovat mrna-rokotteita, joita on annettu alusta asti ja ne ovat olleet markkinoilla pisimpään”, Muhonen sanoo.

Jos Pfizeria tai Modernaa ei voida ottaa, kolmantena vaihtoehtona on Novavaxin Nuvaxovid-rokote.

Lue lisää: Tämä on Suomen koronatilanne juuri nyt – THL:n Salminen: Koronarokotteiden ansiosta on voinut säästyä noin 10 000 ihmishenkeä

Lue lisää: Korona leviää nyt vauhdilla Pirkanmaalla – Sairaalahoidon tarve kasvanut, Taysissa yli 40 koronapotilasta

Täydennys 28.7.2022 kello 16.15: Lisätty kappale, joka alkaa ”Kun esimerkiksi tamperelaisena mietit...” sekä linkki sivulle, jossa Tampere kertoo, ketkä Tampereella voivat kulloinkin varata rokotusajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut