Korona leviää nyt vauhdilla Pirkanmaalla – Sairaalahoidon tarve kasvanut, Taysissa yli 40 koronapotilasta

Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrän uskotaan kasvavan entisestään tulevina viikkoina.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kertoi 27. heinäkuuta, että koronavirus leviää edelleen vauhdilla Pirkanmaalla ja että sairaalahoidon tarve on kasvanut.

27.7. 13:50 | Päivitetty 27.7. 14:58

Aamulehti

Koronavirus leviää nyt vauhdilla Pirkanmaalla. Laboratoriossa varmennettujen koronatapausten ilmaantuvuus on ollut nousussa heinäkuun alkupuolelta lähtien, ja viime päivinä myös sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden määrä on lisääntynyt Pirkanmaalla. Sairaanhoitopiiri kertoi koronatilanteesta keskiviikkona.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen arvioi, että koronatilanteen paheneminen johtuu uusista virusvarianteista, jotka ovat päässeet tehokkaasti leviämään kesän aikana. ”Se siinä varmasti on taustalla, kuten myös valtakunnallisesti on nähty.”

Pääkaupunkiseudulla omikronmuunnoksen BA.5- ja BA.4-variantit nousivat valtaviruksiksi jo heinäkuun alussa. ”Me emme saa THL:n sekvensointien tuloksia joka viikko, mutta erilaisten omikronvarianttien osuus on ollut nousussa myös Pirkanmaalla.”

Taysissa yli 40 koronapotilasta

Sairaanhoitopiirin mukaan tällä hetkellä Taysissa hoidetaan reilua neljääkymmentä koronapotilasta, joista yli puolet saa sairaalahoitoa ensisijaisesti koronan vuoksi.

”Suurin nousu on niiden potilaiden määrässä, joilla korona todetaan sivulöydöksenä”, Huttunen toteaa.

Sairaalassa hoidetaan tällä hetkellä erityisesti iäkkäitä ja riskiryhmiin kuuluvia koronapotilaita, joilla on koronan lisäksi paljon muitakin syitä sairaalahoidolle. Hyvä uutinen kuitenkin on, että tehohoitoon johtaneita tapauksia ei nyt ole.

Kuormitus kasvanut

Taysissa hoidettavien koronapotilaiden määrä oli kevään ja alkukesän aikana pitkään noin parikymmentä, eli puolet nykyistä pienempi. Huttusen mukaan käänne huonompaan suuntaan on tapahtunut viimeisten kahden viikon aikana.

”Sairaalaan tulee tällä hetkellä 4–8 uutta koronapotilasta päivittäin ja sairaalassa hoidettavien potilaiden määrä on merkittävästi noussut viime viikkojen aikana.”

Koronatilanteen ennustetaan näkyvän niin, että sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä kasvaa tulevina viikkoina. Se aiheuttaa huolta, sillä kesälomien ja sijaispulan vuoksi Taysin päivystys ja sairaalaosastot ovat jo valmiiksi kuormittuneet.

”On haastava tilanne, jos korona lähiviikkoina lisääntyy entisestään. Kaikki sairaansijat pitää saada käyttöön”, Huttunen toteaa.

Lääkettä riskiryhmille

Heinäkuussa rokotusten rinnalle on saatu uusi suun kautta otettava lääke, Paxlovidin, jolla voidaan estää vaikeaa koronatautia. Lääke kohdennetaan koronavirusinfektioon sairastuneille aikuisille, joilla on vakavalle koronavirustaudille voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Huttusen mukaan lääkettä on käytettävissä rajallinen määrä, ja sen käyttö on ollut vielä vähäistä. Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvien kannattaa kuitenkin hakeutua näytteenottoon, koska lääkkeen saaminen edellyttää toistaiseksi positiivista pcr-testiä.

Ei uusia rajoituksia

Huttunen ei usko, että rajoituksiin palataan, vaikka koronatilanne synkkenisi syksyä ja koulujen alkua kohden entisestään.

”THL piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden, jossa Mika Salminen sanoi sen mielestäni aika osuvasti: pandemiasta ollaan nyt siirrytty endemiaan.”

Huttusen mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa pitää pystyä luovimaan koronan kanssa parhaalla mahdollisella tavalla. ”Uskoisin, että rajoitusten aika on tässä kohtaa ohi. Kynnys niiden uudestaan käyttöönotolle on erittäin korkea.”

Koronavirus

Ohjeita sairastuneelle

Jos epäilet koronaa tai kotitesti on vahvistanut sen, pysy kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta.

Riskiryhmiin kuuluvia kehotetaan menemään edelleen laboratoriossa tehtävään koronatestiin.

Jos koronatauti on vaikea, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen.

Jos oma terveyskeskus on suljettuna, Pirkanmaan päivystysapunumero 116 117 neuvoo vuorokauden ympäri.

Rokottamattoman tartuntariski on edelleen korkea. Neljänsiä rokotuksia annetaan nyt kunnissa iäkkäille ja riskiryhmiin kuuluville.

Viidensiä rokotusannoksia annetaan 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Kasvomaskia voi käyttää esimerkiksi sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Lisätietoa Taysin sivuilla.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Täydennys 27.7. kello 14.50: Juttuun lisätty apulaisylilääkäri Reetta Huttusen kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut