Tampereen Nekalassa otetaan edelleen päivittäin toistasataa koronanäytettä – Testiin kuitenkin pääsevät vain harvat ja valitut

THL:n ohjeistuksen mukaan testejä tehdään vain kohdennetusti erikseen määritellyissä tapauksissa. Fimlabin järjestämiin testeihin pääsee vain lähetteellä ja ajanvarauksella.

Fimlabin koronatestejä tehdään Tampereella edelleen 100–150 näytteen päivävauhdilla.

27.7. 16:05

Aamulehti

Tampereen Nekalassa otetaan edelleen päivittäin noin 100–150 koronanäytettä, kerrotaan Fimlabista, joka tuottaa terveydenhuollon laboratoriopalveluja Pirkanmaalla. Näytteistä noin puolet on positiivisia.

”Fimlab on siirtänyt Tampereen koronanäytteenoton palveluntuottajalle toukokuun alussa, mutta siitä huolimatta Fimlab edelleen vastaa siitä”, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila sähköpostitse.

Lue lisää: Tämä on Suomen koronatilanne juuri nyt – THL:n Salminen: Koronarokotteiden ansiosta on voinut säästyä noin 10 000 ihmishenkeä

Nekalan koronanäytteenotossa testausta varten tarvitaan aina lähete ja ajanvaraus.

”Tällä hetkellä oireisista ei pääsääntöisesti oteta näytteitä, vaan taudin toteamiseksi käytetään kotitestiä. Tauti podetaan kotona kuten muutkin hengitystieinfektiot”, Mustila toteaa.

Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos ei muuten ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Lähete tarvitaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan terveydenhuollon tekemää koronatestausta käytetään vain kohdennetusti ja erikseen määritellyissä tapauksissa. Tällaisia tapauksia ovat muun muassa riskiryhmät, raskaana olevat ja sote-työntekijät.

Myös näihin ryhmiin kuuluvien tulee olla testaustarpeen ilmetessä yhteydessä terveydenhuoltoon joko neuvontapuhelimen tai Oma-olo-oirekyselyn kautta, sillä testausta varten tarvitaan aina lähete ja ajanvaraus.

Nekalan koronanäytteenotto toimii osoitteessa Viinikankatu 44 G. Näytteitä otetaan arkisin kello 9–17 ja viikonloppuisin kello 10–16.

Toimi näin

Jos sairastut

Jää kotiin, jos sinulla on hengitystieoireita, kuten yskää, nuhaa tai kuumetta.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit halutessasi tehdä koronan kotitestin.

THL:n vahva suositus on, että oireisena vältettäisiin vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.

Vapaaehtoinen kontaktien välttäminen tarkoittaa, että pysyt mahdollisuuksien mukaan kotona etkä mene työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin.

Voit palata oppilaitokseen, kouluun, päiväkotiin tai lähityöhön työpaikalle, kun olosi on ollut parempi muutaman päivän ajan eli oireita ei enää ole tai ne ovat selvästi helpottaneet.

Lähteet: THL:n ja Tampereen kaupungin verkkosivut

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut