THL aikaistaa suositustaan neljänsistä koronarokotteista – Epidemia voi kiihtyä loppukesästä

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan epidemia voi Suomessa kiihtyä loppukesästä. Maskisuosituksen paluuta hän ei pidä todennäköisenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan epidemia voi kiihtyä loppukesästä. Nohynek kuvattuna Helsingissä 2. joulukuuta 2021.

18.7. 9:43 | Päivitetty 18.7. 16:31

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia kaikille yli 60-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville jo tässä kuussa tai viimeistään elokuun alusta alkaen.

Suosituksen mukaan kunnat voivat tästä kuusta alkaen tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille.

Ensimmäisenä ovat 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin, toisena 18–69-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat ja kolmantena 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin.

”Kaikista suurin riskitekijä on ikä ja toiseksi suurin erilaiset lääketieteelliset riskit. Vakavasti immuunipuutteiset vertautuvat kaikkein vanhimpiin, ja heille neljänsiä annoksia on annettu jo”, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi STT:lle.

THL:n tuore suositus ei koske 12–17-vuotiaita riskiryhmäläisiä eikä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lasten alatyöryhmä käsittelee lasten koronarokotusohjelman jatkoa elokuun alussa.

Nohynekin mukaan alle 60-vuotiailla, riskiryhmään kuulumattomilla kolmen rokoteannoksen antama suoja on erittäin hyvä ja riski vakavaan tautiin pieni.

”Jos ihmisellä on hyvä suoja (tautia vastaan), ei ole syytä antaa tehosteita.”

Epidemia voi kiihtyä loppukesästä

Suomessa koronatapausmäärät laskivat kesä–heinäkuun vaihteeseen asti, mutta heinäkuun alusta lähtien sairaalassa hoidettavien määrä on lievästi noussut.

”BA.4- ja BA.5-varianttien takia epidemia voi Suomessa kiihtyä jo loppukesästä. Neljännen rokotuksen ottaminen viimeistään elokuun alussa antaa ikääntyneille ja riskiryhmille lisäsuojaa vakavaa tautia vastaan hieman alkuperäistä aikataulua aiemmin”, Nohynek sanoo.

Tällä hetkellä epidemiatilanne on Nohynekin mukaan kohtuullisen rauhallinen, vaikka tartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrät ovat lähteneet lievään nousuun.

Sen sijaan esimerkiksi tehohoidon lukemat sekä kuolemamäärät ovat Nohynekin mukaan hyvin maltillisia.

”Se kertoo siitä, että BA.4- ja BA.5-variantit eivät aiheuta samalla tavalla vakavia tautimuotoja suhteessa tartuntojen määrään.”

Siksi Nohynek näkee epätodennäköisenä, että yleinen maskisuositus tekisi paluun.

”Toistaiseksi linja on ollut se, että jokainen voi suojautua halutessaan. Vaikea nähdä, että tulisi samanlaisia suosituksia kuin epidemian alussa. Immuniteetti on ihan toista luokkaa kuin mitä se vuosi sitten oli.”

Uusia rokotteita syksyllä

Tällä hetkellä Suomessa rokotteita on Nohynekin mukaan riittävästi nyt annettuihin suosituksiin.

Koronaviruksen eri variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita voi Nohynekin mukaan olla saatavilla jopa syyskuussa.

”Euroopan lääkeviranomainen on linjannut, että BA.1-räätälöidyt rokotteet olisivat hyviä, koska ne laajentavat niin sanottua antigeenikirjoa. Heidän mielestään ei ole järkevää metsästää yhtä tiettyä muuntunutta virusmuotoa, vaan tärkeintä on laajentaa rokotesuojan pohjaa koko ajan”, Nohynek sanoo.

THL:n suosituksen taustalla on Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ja Euroopan lääkeviraston antama suositus neljänsien rokoteannosten välittömästä tarjoamisesta. Alun perin THL suositteli, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin asteittain eri ryhmille 15. elokuuta alkaen.

Päivitys 18.7. kello 16.29: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut