Koronaviruksen BA.5-variantilla on ”supervoima”: väistää tehokkaasti immuniteettia

Variantin aiheuttama uusi korona-aalto saattaa käynnistyä Suomessa jo ennen syksyä.

Nainen testasi itsensä koronaviruksen varalta New Yorkissa maanantaina.

13.7. 14:00

Suomessa on nautittu kesällä festivaalien ja väkijoukkojen paluusta. Koronapandemian rankin vaihe vaikuttaa olevan ohi.

Samaan aikaan asiantuntijoita huolettaa kuitenkin koronaviruksen omikronmuunnoksen uusi BA.5-alavariantti, joka syrjäytti aiemman valtavariantin BA.2:n Husin alueella kesäkuussa.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla Husin Diagnostiikkakeskuksen tekemistä Hus-alueen koronavirustesteistä 42,2% oli positiivisia, keskuksen johtaja Lasse Lehtonen kertoi Twitterissä tiistaina. Näistä jopa 88% oli joko BA.5 tai BA.4 -variantteja.

Kokonaisuudessaan tartuntojen määrä on pysynyt Suomessa toistaiseksi melko tasaisena. Todellinen tartuntojen määrä ei kuitenkaan ole tiedossa, sillä laajamittaista testausta ei enää tehdä ja moni sairastaa taudin kaikessa hiljaisuudessa kotona.

Toistaiseksi on selvää, että BA.5 leviää hanakasti: se ja sitä paljon muistuttava sisar BA.4 ovat aiheuttaneet maailmalla uusia tartuntapiikkejä. Esimerkiksi Portugalissa BA.5-variantti johti kesäkuussa tartuntojen nousuun ja myös poikkeuksellisen korkeaan kuolleisuuteen.

”On nähtävissä, että BA.5-alavariantin aiheuttama uusi korona-aalto voi olla käynnistymässä Suomessa jo ennen syksyä”, virologian professori Olli Vapalahti sanoo.

Vapalahden mukaan BA.5:n tärkein ominaisuus on sen kyky väistää aiemmilla rokotuksilla ja sairastamisella saavutettua immuniteettia. Toisin sanoen tartunnan saaminen on entistä helpompaa rokotetuille ja niille, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin aiemmin – samalla kun suoja tartuntaa vastaa muutenkin hiipuu.

Myös niin kutsutun hybridi-immuniteetin omaavat ihmiset, jotka ovat sekä sairastaneet taudin että ottaneet rokotukset, vaikuttavat saavan tartunnan helpommin.

”Immuniteetin väistäminen on tämän alavariantin superominaisuus”, Vapalahti sanoo.

Syy siihen, miksi ihmiskehon puolustusjärjestelmät eivät torju alavarianttia yhtä tehokkaasti, löytyy viruksen piikkiproteiinin muutoksista.

Solumalleista on huomattu, että BA.5 myös infektoi keuhkosoluja hieman paremmin kuin edeltävät variantit. Kun alavarianttia tutkittiin hamstereilla, eläinten saama tauti oli tappavampi kuin aiemmissa versioissa.

Vapalahden mukaan tutkimusnäyttö ei kuitenkaan osoita selvästi, että BA.5 aiheuttaisi ihmisille vakavampaa tautia.

”Toisin kuin hamsterit, ihmiset ovat saaneet rokotuksia ja sairastaneet samantyyppisten kantojen aiheuttamia tauteja aiemmin. Tilannetta on syytä seurata edelleen.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo, että viime viikkoina sairaaloiden kuormitus on noussut Suomessa hieman uusien alavarianttien myötä.

”Ei mitään kauhean dramaattista vielä, mutta nousua näkyy.”

Seuraavan korona-aallon kehitystä on vaikea ennustaa. Salmisen mukaan ei kuitenkaan voi poissulkea, että sairaaloiden kuormitus lisääntyisi Suomessa merkittävästi BA.5-alavariantin johdosta.

”Ensimmäinenkin omikron-alavariantti oli niin tarttuva, että vaikka tammikuussa oli laajat rajoitukset ja kattava maskisuositus, se levisi silti. Ilmiö on olemassa ja tartuntojen ehkäisemiseen meillä ei oikein ole keinoja. Rokotteet näyttävät kuitenkin yhä antavan hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan”, hän sanoo.

Vapalahden mukaan on todennäköistä, että BA.5:n jälkeenkin tulee uusia korona-aaltoja jossain muodossa. Hän ei kuitenkaan näe välttämättä huonona vaihtoehtona, että nimenomaan helposti tarttuva omikron jatkaisi muuntumistaan.

”Omikronin kyky aiheuttaa tautia rokottamattomissa ja aiemmin sairastamattomissa ihmisissä on heikompi kuin esimerkiksi delta-variantilla. Siinä mielessä se ei välttämättä ole huono vaihtoehto.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut