Laaja tutkimus: Koronarokotteet estivät lähes 20 miljoonaa kuolemaa vuoden aikana

Kiinaa ei otettu huomioon vertailussa, syynä suuri väestö ja tiukat rajoitukset.

Koronarokotuksia annettiin Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa syyskuussa 2021.

24.6. 11:02

Koronarokotteet pelastivat lähes 20 miljoonaa ihmishenkeä ensimmäisen vuoden aikana niiden käyttöönoton jälkeen, kerrotaan lääketieteellisen Lancet Infectious Diseases -lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Tutkimus perustuu tietoon 185 maasta ja alueelta. Siinä selvitettiin kuolemantapauksia 12 kuukauden ajalta, vuoden 2020 joulukuusta viime vuoden joulukuuhun. Kyseessä on ensimmäinen yritys arvioida mallintamalla, kuinka monta kuolemantapausta koronarokotukset estivät suoraan ja epäsuoraan.

Lue lisää: Suomalaisia on kuollut korona-aikana niin paljon, että pahempaa on nähty viimeksi sotavuosina – Mutta kuinka moni kuolema on todella johtunut koronaviruksesta? Näin asiantuntijat arvioivat

Tutkijoiden johtopäätös on, että kuolemantapausten määrä olisi ilman rokotuksia voinut nousta jopa 31,4 miljoonaan, mutta 19,8 miljoonaa kuolemaa vältettiin rokotusten avulla.

Koronakuolemien määrää selvitettiin kunkin maan virallisten lukujen tai arvioiden perusteella. Lisäksi vertailtiin maiden ylikuolleisuutta. Tutkimuksessa ei otettu huomioon Kiinaa, koska sen suuri väestö ja tiukat rajoitustoimet olisivat vääristäneet lopputulosta.

Lue lisää: Kahdeksan kuoli, kun koronavirus levisi dementia­kodissa Ylöjärvellä – Hoitajat kertovat nyt rankasta ajasta: ”Yhtään enempää ei olisi voinut tehdä”

Suurin määrä kuolemantapauksista vältettiin rikkaissa ja keskitason maissa, joissa rokotteet olivat parhaiten saatavilla. Noin 600 000 kuolemaa lisää olisi voitu estää, jos Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoite rokottaa 40 prosenttia kaikkien maiden väestöstä viime vuoden loppuun mennessä olisi toteutunut.

WHO:n virallisten lukujen mukaan koronaan on kuollut yli 6,3 miljoonaa ihmistä. Järjestö arvioi kuitenkin viime kuussa, että todellinen kuolemantapausten määrä voi yltää jopa 15 miljoonaan, kun huomioon otetaan sekä suoraan että epäsuoraan koronasta johtuvat kuolemat.

Koronatartuntojen määrä on viime aikoina kääntynyt uuteen kasvuun muun muassa Euroopassa, jossa leviävät viruksen uudet omikronmuunnokset.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut