Presidentti Niinistö ja ministeri Lindén ihmettelivät käytäntöä neljänsistä koronarokotuksista – THL muuttaa suosituksiaan todennäköisesti syksyllä

Presidentti Niinistö toivoo, että rokotuksia laajennettaisiin nuorempiin ikäryhmiin. Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan THL:n suosituksia ollaan todennäköisesti päivittämässä syksyllä.

Presidentti Sauli Niinistö on huolissaan Suomen koronatilanteesta. Hänen mielestään koronarokotteita ei saisi pantata. Ministeri Aki Lindén (sd.) on presidentin kanssa samaa mieltä neljäsistä rokoteannoksista.

23.6. 7:37 | Päivitetty 23.6. 14:04

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo olevansa samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön kanssa neljänsistä korona­rokote­annoksista Suomessa.

Lindén kertoo viestipalvelu Twitterissä, että hän on kolmen kuukauden ajan vaatinut, että neljänsiä rokotteita annettaisiin enemmän. Lindén sanoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjaa rokottamista Suomessa. Hänen mukaansa laitoksen linja on ollut ”hyvin tiukka”.

Presidentti Niinistö kertoi torstaina Ilta-Sanomien haastattelussa toivovansa, että neljänsiä rokoteannoksia laajennettaisiin Suomessa nuorempiin ikäryhmiin.

”Olen terveysministerinä sataprosenttisesti samaa mieltä (presidentin kanssa)”, ministeri Lindén kirjoittaa toisessa viestissään.

Lindénin mukaan yhteiskunnan ilmapiiri muuttui liian nopeasti sellaiseksi, jossa koronaepidemian ajateltiin olevan ohi. Koronaa vähättelevästä asenteesta hän syyttää muun muassa ”mediaa, etujärjestöjä ja poliitikoita”. ”Toista mieltä olevat leimattiin ”vanhoiksi rajoittajiksi”, Lindén sanoo.

Niinistö: ”Vaikea ymmärtää”

Presidentti Niinistö kertoo IS:n jutussa olevansa huolissaan koronatilanteesta ja korona­kuolemien määrästä. THL:n tilastojen mukaan Suomessa on raportoitu epidemian aikana lähes 4 800 koronaan liitettyä kuolemaa. Keväällä kuoleman­tapaus­luvut alkoivat kasvaa.

Niinistö arvioi kuolemien määrän olevan suuri. ”Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus. Siinä missä Suomessa tilanne oli kaksi vuotta hyvä, nyt se on tässä suhteessa erittäin huono. Kuolema on kova asia.”

Presidentti painottaa yhä varovaisuutta koronan riskiryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. Hän on itse sairastanut taudin ja sai sen jälkeen vielä keuhkokuumeen.

Niinistö sanoo lisäksi tuntevansa itseään nuorempia ihmisiä, jotka ottaisivat mielellään neljännen rokoteannoksen. ”Minun on vaikea ymmärtää, miksi niitä pantataan”, presidentti sanoo haastattelussa.

Muutos ehkä syksyllä

THL muuttaa suosituksiaan neljänsistä koronarokote­annoksista Suomessa todennäköisesti syksyllä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

Nohynekin mukaan suositusten tarkka sisältö selvinnee kesän mittaan eikä lopullista ajankohtaa niiden astumiselle voimaan ole lyöty lukkoon. Odotettavissa kuitenkin on, että neljänsiä rokoteannoksia tullaan viimeistään syksyllä suosittelemaan nykyistä nuoremmille ikäryhmille.

”Toivon, että voimme antaa tarkempia suosituksia jo kesän aikana. Valmistaudumme siihen, että syksyllä annetaan laajemmin neljänsiä annoksia”, Nohynek sanoo.

Toistaiseksi THL suosittelee neljänsiä annoksia muun muassa kaikille yli 80 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille ihmisille. Neljännen annoksen on ottanut THL:n tilastojen mukaan 6,5 prosenttia täysi-ikäisestä väestöstä Suomessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut