THL suosittelee neljättä koronarokotusta yli 70-vuotiaille riskiryhmäläisille – Tampere aloittaa rokotukset heti

Suomen koronavirusepidemia on rauhoittumassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos torstaisessa tiedotustilaisuudessaan. Neljännet rokotteet halutaan nyt antaa kuitenkin myös 70–79-vuotiaille riskiryhmäläisille. Viikoittainen tiedotustilaisuus oli ainakin toistaiseksi lajinsa viimeinen.

THL:n johtaja Mika Salminen (vas.) ja STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatilannekatsauksessa Helsingissä 2. kesäkuuta 2022.

2.6. 8:27 | Päivitetty 2.6. 13:35

Aamulehti

THL laajentaa neljänsien koronarokotusten suosituksia Suomessa. Uusi suositus koskee riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Tampereen kaupunki reagoi heti torstaina aloittavansa rokottamisen heti Tampereella ja Orivedellä. Neljännen rokotuksen saa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Rokotuksia annetaan ajanvarauksella arkipäivisin terveysasemilla sekä viikonloppuisin Hatanpään kiirevastaanotolla Tampereella. Jos riskiryhmään kuuluva 70–79 -vuotias on sairastanut koronan ja saanut kolme rokotusta, hän ei tarvitse neljättä rokoteannosta tässä vaiheessa, kaupunki tiedottaa.

Tällä hetkellä Suomessa suositellaan neljättä koronarokotetta lisäksi 80 vuotta täyttäneille tai vakavasti immuunipuutteisille ihmisille. Lisäksi neljänsiä rokoteannoksia on annettu pitkäaikaisissa hoivayksiköissä ja koti- tai omaishoidossa oleville ihmisille.

Riskiryhmien rokottaminen tehokkainta

THL arvioi, että ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan sairauden riskiä. Eniten hyötyä voidaan sen mukaan saavuttaa rokottamalla sellaisia riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita, jotka ovat toistaiseksi saaneet vain kolme annosta. THL:n mukaan heitä on 300 000.

Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä nousisi takaisin huhti–toukokuun taitteen tasolle, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa lähes 12 500, jotta voitaisiin estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille alttiita riskiryhmäläisiä tulisi rokottaa vain hiukan vajaat 4 400, jotta saavutettaisiin sama tulos.

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja tiedottavat siitä, mistä koronarokotuksen voi saada.

Portugalissa omikronmuunnoksen aalto

Portugalissa ja Espanjan eteläosassa on käynnissä uusi koronatartuntojen aalto, joka liittyy uuteen omikronin muunnokseen, kerrottiin STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa.

Uusi BA.5-muunnos on jonkin verran aiempaa tarttuvampi, mutta se ei näytä aiheuttavan aiempaa vakavampaa tautia.

Salmisen mukaan on viitteitä siitä, että uusi muunnos leviäisi myös Suomen pääkaupunkiseudulla, mutta THL:n tiedossa ei ole, että tätä olisi varmistettu sekvensoimalla.

Tiedotustilaisuus oli toistaiseksi viimeinen

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja THL pitivät torstaina toistaiseksi viimeisen katsauksen koronavirustilanteesta. Katsauksessa käsiteltiin tauti- ja rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen arviota Suomessa ja maailmalla sekä kerrottiin rokotuksista.

Katsauksessa olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen lisäksi myös osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

THL ja STM on järjestänyt suoria tilannekatsauksia koronaepidemiasta liki viikoittain yli kahden vuoden ajan. Torstain tilaisuus oli sarjassaan 90:s. Sen päätteeksi Salminen päätti tilaisuuden poikkeuksellisella viestillä, joka näytti herkistävän kokeneen pandemia-asiantuntijankin.

”Tähän on sisältänyt monenlaista huolta, surua, kuolemaa, sairastumista ja vaikeita aikoja. Se on selvää”, Salminen sanoi.

”Haluamme THL:n ja STM:n puolesta kiittää kaikkia ihmisiä niistä arjen teoista, joiden avulla ollaan niitten vaikeitten hetkien yli päästy.”

Salminen osoitti kiitoksensa ensin Suomen kansalle.

"Kiitämme ennen kaikkea jokaista Suomessa asuvaa vastuuntuntoisesta toiminnasta.”

Lisäksi hän kiitti kansan valitsemia edustajia ja valtionjohtoa, eri viranomaisia, terveydenhuollon ammattilaisia, yrittäjiä ja järjestöjä sekä mediaa.

”Kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen. Ainakin isossa kuvassa”, Salminen sanoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut