Turussa todettiin Suomen ensimmäinen uuden omikron­muunnoksen aiheuttama tartunta

Uuden variantin aiheuttamaan tautiin sairastunutta ei ole eristetty eikä hänen kontaktejaan ole jäljitetty. Tietoa uusista vastaavista tartunnoista ei ainakaan vielä ole.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino STM:n ja THL:n koronatilannekatsauksessa Helsingissä torstaina.

19.5. 10:50

Turussa todettiin alkuviikosta Suomen ensimmäinen koronaviruksen omikronmuunnoksen BA.5-alavariantin aiheuttama koronatartunta. Tartunta todettiin vapun aikaan Väli-Amerikasta palanneelta suomalaisella matkustajalla.

Suomessa on valtamuunnoksena tällä hetkellä omikronin alavariantti BA.2.

Tartunnan saaneella varsinaissuomalaisella potilaalla on ollut flunssan kaltaisia ylähengitystieoireita, kertoo ylilääkäri Tytti Vuorinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta Tyksistä.

Uuden variantin aiheuttamaan tautiin sairastunutta ei ole eristetty eikä hänen kontaktejaan ole jäljitetty. Tietoa uusista vastaavista tartunnoista ei ainakaan vielä ole, Vuorinen kertoo.

Maailmalla BA.5-tartuntoja on raportoitu noin 760 tapausta 19 maassa. Pohjoismaista ainakin Norjassa ja Tanskassa on todettu yksittäisiä löydöksiä.

Suomen ensimmäinen BA.5-tartunta on ensimmäinen koronaviruksen seulonnassa pcr-testillä haaviin jäänyt löydös. Vuorinen huomauttaa, ettei tämä vielä tarkoita sen varmasti olevan Suomen ensimmäinen.

”Tällä hetkellä pääsääntöisesti riskiryhmäläisiä testataan. Mutta koska koronatartuntoja on niin paljon, on mahdotonta tietää, onko näitä tartuntoja ollut muillakin."

BA.5-alavariantti sekvensoitiin Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Laboratoriossa on sekvensoitu koko epidemian ajan virukset, jotka seulontatestissä poikkeavat kiertävästä valtaviruksesta.

Tyksillä on muihin koronaviruksen testausta tekeviin laboratorioihin verrattuna testeissään se ero, että jo seulonnassa käytettävän pcr-testin perusteella pystytään alustavasti seulomaan, mitä muunnosta virus on.

”Tämä löydös poikkesi seulonta-analyysissä vallalla olevasta omikronin BA.2-alavariantista ja kiinnostuimme, mikä variantti mahtaa olla kyseessä.”

Mutta mitä uuden alavariantin ilmaantuminen tarkoittaa?

Maailmalta saatujen tietojen perusteella nykyiset rokotteet suojaavat hyvin myös kyseisen alavariantin aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta. Omikrontartunnalta rokotteet eivät suojaa yhtä hyvin kuin aiempien muutosten tartunnalta.

Suomessakin osa on sairastanut omikronin aiheuttaman koronataudin useamman kerran. Näissä tapauksissa kyse lienee alavarianteista BA.1. ja BA.2. Tarkoittaako tämä siis sitä, että uusi alavariantti voi aiheuttaa jälleen uuden tartunta-aallon?

Vuorisen viesti on tyynnyttelevä.

”Virushan on osoittautunut muuntuvan jatkuvasti. Me emme pääse tästä eroon ja sen kanssa täytyy oppia elämään.”

Uusi alavariantti ei vielä tarkoita sitä, että kesä olisi pilalla.

”Oletan ja toivon, että kesällä saamme olla rauhallisin mielin. Mitä todennäköisemmin syksyllä tulee uusi korona-aalto, mutta emme vielä tiedä, valtaako tämä syksyyn mennessä tilaa BA.2-alavariantilta vai ei. Se jää nähtäväksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut