Koronanyrkki höllensi Pirkanmaan maskisuositusta – Kasvomaskit ovat yhä tarpeen ruuhkabusseissa ja rokottamattomilla

Taysin erikoissairaanhoidon koronapotilaiden määrä on laskussa. Viimeistään syksyllä on silti odotettavissa uusi rokotuskierros, kertoo Taysin ylilääkäri Jaana Syrjänen.

Viime kesänä uusi variantti toi mukanaan korona-aallon. Väestön vastustuskyky on Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan rokotusten ansiosta nyt parempi. Kuva on otettu marraskuussa 2021.

26.4. 17:32

Aamulehti

Pirkanmaa siirtyy seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lieventynyttä maskisuositusta. Alueellinen pandemiaohjausryhmä suosittelee THL:n linjauksen mukaisesti käyttämään maskia yhä ruuhkaisissa paikoissa.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on laskusuunnassa, kertoi koronanyrkki tiistaina. Pirkanmaa seuraa THL:n maskisuositusta nyt, koska koronanyrkin kokous oli sovittu tiistaiksi, kertoo Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen.

”THL:n linjaus tuli kiirastorstaina ja sitten oli pääsiäinen. Viime viikolla meillä ei ollut kokousta”, Syrjänen sanoo.

THL:n suosituksen mukaan kasvomaskia voi käyttää oman harkintansa mukaan suojaamaan ruuhkaisissa liikennevälineissä ja sisätiloissa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät käyttävät edelleen kirurgista suu–nenäsuojainta hoito-, tutkimus- ja vastaanottotiloissa. Palvelukotien, kotihoidon ja riskiryhmien sosiaalihuollon avopalveluiden työntekijöiden maskisuositus jatkuu ennallaan.

Koronanyrkki suosittelee, että potilaat ja vierailijat käyttäisivät kasvomaskeja sairaaloiden tutkimus- ja hoitotiloissa.

Sairaalan pääaulassa ja parkkialueilla mennään Syrjäsen mukaan THL:n maskisuosituksella. Kun potilas tai vierailija astuu sisään poliklinikan, osaston tai tutkimusyksikön ovesta, koronanyrkki toivoo, että potilaat ja vierailijat käyttävät kirurgista suu–nenäsuojaa.

Työpaikoilla työnantaja antaa ohjeet maskien käytöstä riskien arvioinnin ja Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.

Neljä potilasta päivässä

Erikoissairaanhoitoon tulee Taysin mukaan keskimäärin neljä koronapotilasta päivässä, kun viimeisten kahden kuukauden ajan potilaita on päivässä ollut seitsemästä kahdeksaan.

Taysin osastoilla on tällä hetkellä hoidossa noin 30 koronapotilasta. Terveyskeskus­sairaaloissa on hoidossa noin kymmenen potilasta ensisijaisesti koronan takia.

Koronan ilmaantuvuus on puolittunut kolmen kuukauden aikaiseen epidemiahuippuun verrattuna. Fimlabin koronatesteissä positiivisten näytteiden prosenttiosuus on laskussa.

Hoitoajat lyhentyneet

Vallitseva koronavirusvariantti on omikron BA.02. Se tarttuu Syrjäsen mukaan ilmeisesti edellistä varianttia herkemmin.

"Se näkemys on, että se tekee lievempää tautia ja hoitoajat ovat vähän lyhentyneet.”

Viime kesänä uusi variantti toi mukanaan tartunta-aallon, mutta väestön vastustuskyky oli Syrjäsen mukaan eri tasolla kuin nyt.

Valtaosa väestöstä on nyt saanut kaksi tai kolme rokotetta ja iso osa sairastanut omikronin. Variantteja tulee Syrjäsen mukaan myös tulevaisuudessa, mutta samaan aikaan väestön immuniteetti on aiempaa parempi.

”Todennäköistä on, että viimeistään syksyllä jonkinlainen uusi rokotuskierroskin tapahtuu.”

Suositus maskin käytöstä

Koronanyrkki ohjeistaa, että kasvomaskin käyttöä ruuhkissa kannattaa harkita erityisesti, kun:

On rokottamaton aikuinen.

On riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta.

On hakeutumassa koronaepäilyn vuoksi testiin tai hoitoon.

Joutuu liikkumaan hengitystieoireisena kotinsa ulkopuolella.

On altistunut koronavirukselle, mutta ei voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Etenkin 18–40-vuotiaissa kolmannen rokotuksen kattavuus ei ole kovin korkea, kertoo Syrjänen. Tilastossa näkyy myös se, että moni on sairastanut taudin.

Kolmas rokotus kannattaa silti Syrjäsen mukaan hakea, jos ei ole sairastanut koronaa.

"Rokotus suojaa suurta osaa ihmisistä muutaman kuukauden myös tartunnalta.”

Influenssa-aalto

Pirkanmaalla on alkanut myös influenssa A -epidemia. Viime vuonna Pirkanmaalla todettiin vain yksittäisiä influenssatapauksia, todennäköisesti koronan torjuntatoimien ansiosta.

Positiivisten näytteiden osuus Pirkanmaan influenssanäytteistä on noussut yli 10 prosentin. Laboratoriossa varmennettuja tapauksia oli viime viikolla yli 30.

Sairaalahoidossa on Taysin mukaan yksittäisiä influenssapotilaita.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut