THL suosittelee 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille neljättä koronarokoteannosta

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

24.3. 10:22

Aamulehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille, THL tiedottaa.

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Suosituksen piiriin kuuluvia henkilöitä on yhteensä noin 300 000. Suosituksella pyritään ehkäisemään vakavaa koronatautia, kuolemia sekä menetettyjä elinvuosia.

“Kun epidemiatilanne on heikentynyt, erikoissairaanhoitoa vaativien tapausten määrä myös alle 80-vuotiailla on kasvanut. Heille kolme rokoteannosta antaa kuitenkin hankalassakin epidemiatilanteessa yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. 80 vuotta täyttäneillä kolmella rokoteannoksella saavutettu suojateho ei ole yhtä hyvä eikä pitkäkestoinen kuin nuoremmilla. Nyt suositelluilla neljänsillä annoksilla pyritään siis nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista tautia ja erityisesti kuolemantapauksia vastaan”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Lue lisää: Taysissa sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on pysynyt korkealla tasolla – yli 80-vuotiaiden osuus kasvanut

Immuunipuutteisille jo aiemmin

THL seuraa aktiivisesti muiden ikäryhmien ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien osalta epidemiatilannetta sekä virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon. THL on suositellut jo aikaisemmin vakavasti immuunipuutteisille neljättä rokoteannosta.

THL:n suositus on linjassa Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) antaman lausunnon kanssa.

Suojatehon kehittyminen otettu huomioon

Aikaisemmat koronarokoteannokset vaikuttavat tulevilla tehosteannoksilla aikaansaatuun immuunivasteeseen, ja siksi neljänsien annosten antamista on harkittu THL:n mukaan tarkasti.

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

”Ensisijaisesti neljäntenä annoksena tarjotaan mRNA-rokotteita eli Biontech-Pfizerin Comirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax-rokotetta. Koronarokotteita on jo saatu Suomeen tarpeeksi, jotta kaikille, joille neljättä annosta suositellaan, voidaan antaa tehosteannos“, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut