THL ja STM kertoivat ”jämähtäneestä” korona­­tilanteesta: ”Laajoihin rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista”

Koronatilanteen rauhoittumista ei ole vielä näköpiirissä. Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoo, että monilla Suomen alueilla tilannetta kutsutaan jämähtäneeksi.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio (vas.), STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Otto Helve sosiaali- ja terveysministeriön STM ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL koronatilannekatsauksessa Helsingissä 24. maaliskuuta 2022.

24.3. 8:22 | Päivitetty 24.3. 10:51

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) järjestivät torstaina tilannekatsauksensa koronatilanteesta. Aiemmin tilaisuus järjestettiin viikoittain, mutta nykyään se on kahden viikon välein.

Tilaisuudessa puhuivat johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä. Rokotuksista kertoi johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Aamulehti näytti infotilaisuuden suorana lähetyksenä tässä jutussa. Seurasimme tilaisuuden myös hetki hetkeltä tekstiseurantana.

Näin tilaisuus eteni

10.35: Kuolleisuus yli 80-vuotiailla on tällä hetkellä 266 kuolemaa 100 000 ihmistä kohden täysin rokottamattomilla, 86 kuolemaa kaksi rokoteannosta saaneilla ja 40 kuolemaa kolme annosta saaneilla. Neljännellä annoksella pyritään ehkäisemään nimenomaan koronakuolemia, Kontio sanoo.

10.32: 80-vuotta täyttäneet ovat saaneet kolmannen annoksen pääosin marras–joulukuussa 2021. Tästä syystä kyse koronatilanteen pahenemisessa ikäryhmässä ei ole rokotetehon hiipuvuudesta, vaan siitä, että kun tartuntamäärät Suomessa ovat nousseet, se heijastuu myös vanhimpaan ikäryhmään.

10.30: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta, Kontio kertoo.

Rokotettavia on Kontion mukaan noin 300 000. Rokotukset on syytä käynnistää viipymättä. Vakavasti immuunipuutteisille on suositeltu neljänsiä annoksia jo aiemmin.

10.28: Kontion mukaan tehohoitoon joutumisen riski Suomessa yli kymmenkertainen, jos rokotteita ei ole saanut verrattuna siihen, jos on saanut kaksi tai kolme annosta.

10.26: Nyt Mia Kontio kertoo rokotustilanteesta. 57,2 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden rokotussarjan. Suomessa toisen rokoteannoksen kattavuus on 87,2 prosenttia. Toisen annoksen ottaneista 72 prosenttia on saanut myös kolmannen annoksen.

Kokonaan rokottamattomia täysi-ikäisiä Suomessa on noin 468 000.

12-vuotta täyttäneistä vailla täyttä rokotussarjaa elävistä suomalaisista neljännes on sairastanut koronan.

10.23: Tilanteen rauhoittumista ei ole vielä näköpiirissä, Voipio-Pulkki kertoo. Monilla Suomen alueilla tilannetta kutsutaan ”jämähtäneeksi”. Sairaalahoidon tarpeen ei voi odottaa kääntyvän laskuun. Monilla alueilla tartuntoja ja sairaalahoidon tarvetta on enemmän kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana. Väkijoukkoja tulee välttää, etenkin jos kuuluu riskiryhmiin.

10.21: Miksi epidemia ei Suomessa rauhoitu? Voipio-Pulkin mukaan asia selittyy rajoitusten poistumisella ja omikronin BA.2-alamuunnoksella, joka on vähän alkuperäistä omikronia tartuttavampi, mutta aiheuttaa vakavuudeltaan samankaltaisen taudin. Useilla alueilla on havaittu tartuntojen määrän kasvua myös ikääntyneillä, mikä voi tarkoittaa hoidon tarpeen määrän jatkumista.

10.17: Nyt on vuorossa Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hän esittelee Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin lukuja, joissa on arvioitu, mikä voisi olla tartuntojen todellinen määrä. Ilmaantuvuus on lukujen mukaan kaksinkertainen testien perusteella laadittuun ilmaantuvuuslukuun verrattuna.

Jätevesiseurantojen mukaan Helsingissä koronaviruksen määrä jätevesissä on kääntynyt nousuun, myös Oulussa ja Kouvolassa nousu jatkuu.

Erikoissairaanhoidossa oli 23. maaliskuuta 395 koronapositiivista potilasta, joista kaksi kolmasosaa oli hoidossa koronasairauden takia. Perusterveydenhuollossa oli 543 koronapositiivista, joista noin puolet koronasairauden takia. Teho-osastoilla oli 32 koronapositiivista potilasta, joista kaksi kolmasosaa koronasairauden takia.

Viikoilla 10–11 uusia potilaita tuli tehohoitoon 76. Tammikuun lopun ja maaliskuun alun välillä vastaava luku vaihteli 58–79. Noin 6 prosentilla tehohoitopotilaista koronapositiivisuus on oheislöydös.

10.12: Suomessa riski joutua erikoissairaanhoitoon on edelleen korkea rokottamattomilla ja hyvin lievä kolme kertaa rokotetuilla. Helven mukaan terveydenhuollon kuormittumisen riski on yhä olemassa. Laajoihin yhteiskunnallisiin rajoituksiin palaaminen ei ole ajankohtaista, koska suuri osa suomalaisista on jo sairastanut koronan ja rokotekattavuus on korkea.

10.10: EU-alueella koronailmaantuvuus on ollut kasvussa parin viime viikon aikana useassa maassa, kuten Suomessa, Saksassa ja Italiassa.

Suomessa tautitapausten määrä ei kuvasta todellisia lukumääriä, sillä kotitestien tulokset eivät näy rekisteröityinä tapauksina.

Kello 10.05: Ensimmäisenä on vuorossa ylilääkäri Otto Helve. Hänen mukaansa kansainvälinen koronatilanne on monta viikkoa jatkuneen laskun jälkeen on pienessä nousussa. Tällä hetkellä suurimpia lukuja raportoidaan muun muassa Etelä-Koreasta, Saksasta ja Australiasta. Helven mukaan on muistettava, että eri maiden testaustavat vaihtelevat. Monessa maassa luotetaan Suomen tavoin kotitestaukseen, jolloin luvut eivät raportoidu virallisesti.

Kello 10: Tervetuloa seuraamaan koronatilannekatsausta. Tilaisuus alkaa hetken kuluttua. Aamulehti seuraa tilaisuutta hetki hetkeltä tässä jutussa. Voit katsoa suoraa lähetystä ylempänä jutussa.

Lue lisää: THL pitääkin maskisuosituksen voimassa, luvut eivät ole kohentuneet tarpeeksi – ”Päätettiin ottaa pieni tenkkapoo”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut