THL pitääkin maskisuosituksen voimassa, luvut eivät ole kohentuneet tarpeeksi – ”Päätettiin ottaa pieni tenkkapoo”

THL kertoi viime viikolla aikovansa keventää nykyistä maskisuositustaan. Suunnitelmissa on nyt painettu jarrua.

Ilves-Kärpät -ottelun yleisöä joulukuussa 2021. Katsomossa useimmilla oli maskit päällä.

15.3. 9:56 | Päivitetty 15.3. 14:01

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei päivitäkään maskisuositustaan vielä tällä viikolla. THL kertoo Twitterissä, että suositusta ei päivitetä koronatartuntojen määrän takia.

THL:n terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen kertoi viime viikolla, että maskien käyttösuositusta oli tarkoitus muuttaa kuluvan viikon aikana. Uuden suosituksen oli määrä olla nykyistä kevyempi, ja maskin käyttö olisi suosituksen myötä jäänyt nykyistä enemmän ihmisten oman harkinnan varaan.

Lue lisää: THL:n Salminen: Maskisuositusta tarkoitus keventää ensi viikolla – ”Jätetään enemmän ihmisten oman arvion varaan”

SALMINEN viestitti tiistaina, että pääsyy suosituksen jatkamiselle on se, että THL:n tiedot eivät olleet aiemmin ajan tasalla. Rekistereissä ja seurantajärjestelmissä on ollut isoja teknisiä ongelmia useamman viikon.

Kun viiveet saatiin korjattua, tilanne näyttikin vähemmän valoisalta kuin vielä pari päivää sitten, Salminen kertoo.

”Päätettiin ottaa pieni tenkkapoo, jotta nähdään mihin suuntaan [kehitys] kääntyy.”

THL suosittelee tällä hetkellä maskin käyttämistä kaikissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkoliikenteessä koko maassa.

TODELLINEN koronavirus­tartuntojen määrä voi olla pcr-testeillä todettuihin tartuntoihin nähden viisinkertainen, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

”THL:n jätevesiseurannan mukaan tartuntamäärät ovat ihan tässä viime viikon aikana kääntynyt nousuun.”

Johtava asiantuntija Tarja Pitkänen THL:stä kertoo, että koronaviruksen määrä jätevedessä on ollut tasaisen korkealla vuoden alusta asti. Helsingissä ja Espoossa rna:n määrä vedessä laski hieman aikaisemmilla viikoilla, mutta nyt lasku on tasaantunut.

Kun koronatautiin sairastunut paranee, hän erittää virusta vielä noin 2–3 viikon ajan.

”Voi siis olla, että tilanne on jo nyt menossa parempaan, mutta voi myös olla, että se jatkuu samanlaisena”, Pitkänen sanoo.

Kahdeksalla muulla seurantapaikkakunnalla eli Joensuussa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Vaasassa rna:n määrä jatkaa nousuaan. Jätevesiseuranta on hyvä mittari, koska se ei ole riippuvainen testausaktiivisuudesta, Pitkänen kertoo.

Päivitys 15.3.2022 kello 14.00: Päivitetty jutun alkua THL:n twiitin perusteella.

Päivitys 15.3.2022 kello 12.39: Päivitetty juttua haastateltavien kommenteilla.

Lue lisää: Koronasta toipuva saa varautua oireiden yllättävään aaltoiluun – Taysin lääkärit kertovat, milloin on syytä huoleen: ”Haju- ja makuaistin korjaantuminen saattaa kestää viikkoja”

Lue lisää: Suora lähetys kello 15.30: Koronanyrkki kertoo Pirkanmaan tauti­tilanteesta – Taysin erityisvastuu­alueen sairaaloissa lähes 200 koronaa sairastavaa

Lue lisää: Sairastettu korona ja pandemiaväsymys ovat hidastaneet koronarokotusten tahtia Tampereella – katso oman kuntasi rokotustilanne

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut