Koronarokotteiden ottaminen on hiipunut Pirkanmaalla – "Surullista, että koko ajan löytyy ihmisiä, jotka olisivat hyötyneet kolmannesta rokotteesta”

Taysin erityisvastuualueella on koronapotilaita sairaalahoidossa enemmän kuin muilla alueilla asukasmäärään suhteutettuna.

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen kuvattiin Kaupissa keskussairaalan ulko-ovilla marraskuussa 2021.

1.3. 18:27

Aamulehti

Koronarokottamisen tahti on hiipunut Pirkanmaalla ja myös koko Suomessa. ”On surullista, että koko ajan löytyy ihmisiä, jotka olisivat hyötyneet kolmannesta rokotteesta, mutta ovat jostain syystä jääneet rokottamisen ulkopuolelle”, sanoo ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

”Jo yli 50-vuotiailla on merkittävä riski saada vaikea tauti.”

Rokotukset ovat hyvä suoja sairaalahoitoa vaativalle vakavalle tautimuodolle. Kolme rokotetta antaa pidemmän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan kuin kaksi rokotetta. Rokottaminen on tärkeää myös epidemian torjunnassa.

Pirkanmaalaisista yli 18-vuotiaista kolme rokotetta on ottanut 59,3 prosenttia, kaksi koronarokotetta 87,5 prosenttia ja yhden rokotteen 89,9 prosenttia.

Koko maassa kolme rokotetta on ottanut 49,5 prosenttia yli 18-vuotiaista.

Nuorilla paljon koronaa

Nuorimmissa ikäryhmissä on paljon niitä, jotka eivät ole ottaneet kolmea koronarokotetta. ”Tässä ryhmässä on myös paljon taudin sairastaneita”, sanoo Syrjänen.

Sairastetun covid-19-taudin jälkeen kolmatta rokotusta suositellaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua sairastetusta taudista.

Syrjänen kehottaa ottamaan rokotteet ja myös kannustamaan läheisiään ottamaan rokotteet, jos he eivät ole vielä niitä saaneet.

Lue lisää: Koronanyrkki: Omikron-aalto jatkuu entisellään Pirkanmaalla – potilasmäärä on edellisten viikkojen tasolla

Ei vielä laskua

Taysin erityisvastuualueella on koronapotilaita sairaalahoidossa enemmän kuin muilla alueilla asukasmäärään suhteutettuna. Johtajaylilääkäri Juhani Sand sanoo, että omikronaalto alkoi Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueella aikaisemmin kuin Pirkanmaalla, ja on siellä jo vähenemään päin.

Sand sanoo, että Pirkanmaa tulee varmaan muutaman viikon näitä alueita perässä.

”Jostain syystä esimerkiksi Itä-Suomessa ja Oulun alueella omikron ei levinnyt niin laajasti”

Koko Suomessa tartuntamäärät ovat hienoisessa laskussa.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa oli tiistaiaamuna koronan vuoksi osastohoidossa 36 ihmistä ja tehohoidossa alle viisi potilasta. Sairaalaan tulee keskimäärin kahdeksan uutta koronapotilasta päivässä.

Hyvä asia on, että sairaanhoitoa vaativien potilaiden määrä ei ole lähtenyt nousuun. ”Toivotaan, että välttyisimme uudelta nousulta nyt, kun kaikki koronarajoitukset ovat päättyneet ja eteenpäin mennään suosituksilla.”

Edelleen suositellaan maskien käyttöä, turvaetäisyyksistä huolehtimista, hyvää käsihygieniaa ja sairaana kotona pysymistä.

”Aika näyttää, syntyykö takapotku”, sanoo Jaana Syrjänen.

”Uusia virusvariantteja ei ole tiedossa”, sanoo Sand.

Tartuntoja enemmän kuin laboratoriotestit näyttävät

Todellinen tartuntojen määrä on suurempi kuin laboratoriotestit näyttävät. Syrjänen arvioi, että todennäköisesti Fimlabin positiiviset näytteet ovat vain kolmannes tai neljännes todellisten tartuntojen määrästä.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 3 799 koronatartuntaa ja samaan aikaan Fimlabissa tutkittiin 4 740 näytettä.

Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla oli selvä huippu tammikuussa. Koko helmikuu on oltu aikalailla samoissa luvuissa. ”Emme ole nähneet vielä tartuntamäärien laskuja.”

Positiivisten löydösten osuus laboratoriotesteissä on lähes 60 prosenttia. Syynä lienee kotitestien tekeminen. Jos testi on kotona negatiivinen, ei hakeuduta laboratoriotestiin.

Jätevesitutkimuksessa on Tampereen Viinikanlahden puhdistamolla virusta havaittu sama määrä kuin viime viikkoina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut