Johtajaylilääkäri Sand: ”Valmiuslain käyttöönotto toisi nyt osin helpotusta” - Koronavirus - Aamulehti

Paine terveydenhuollossa kasvaa, näin Tays lisää paikkoja koronapotilaille – Sand: ”Valmiuslain käyttöönotto toisi nyt osin helpotusta”

Tartuntamäärät ja koronan ilmaantuvuus ovat Pirkanmaalla nyt korkeita. Koronapotilaiden hoitoon tarvitaan lisää sairaanhoitopaikkoja. Johtajaylilääkäri arvioi, että tilanteesta selvitään, mutta se vaatii kiireettömän hoidon karsimista. Siihen etenkin yksi valmiuslain osa olisi nyt avuksi.

Koronapotilaiden hoitoon tarvitaan nyt lisää sairaanhoitopaikkoja, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Juhani Sand. Aamulehti kuvasi Sandin heinäkuussa 2021.

14.1. 14:29

Aamulehti

Valmiuslaki sisältää osia, joiden osalta sen käyttöönotto puoltaisi tällä hetkellä paikkansa. Näin sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) johtajaylilääkäri Juhani Sand perjantaina.

Hallituksen on kerrottu valmistelevan poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa, mutta päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hallitus valmistautuisi tarvittaessa ottamaan käyttöön ainakin valmiuslain pykälät 86 ja 88.

Näistä juuri pykälän 88 käyttöönotto voisi Sandin mukaan helpottaa tilannetta Pirkanmaalla. Pykälä mahdollistaa kunnille oikeuden poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista, jos se on välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi. Pirkanmaalla kiireetöntä erikoissairaanhoitoa on vähennetty joulukuun alkupuolelta lähtien.

”Tälläkin hetkellä kiireetöntä hoitoa tehdään hyvin vähän ja siellä tulevat vastaan lakisääteiset hoitoonpääsyajat. Emme pysty niitä tällä hetkellä suinkaan kaikilta osin noudattamaan. Vastaava tilanne on monilta osin myös peruspalveluissa", Sand kertoo.

”Tähän valmiuslain käyttöönotto toisi nyt osin helpotusta ja poistaisi ristiriitaa.”

Valmiuslaki esillä jälleen

Hallituksen uutisoitiin keskiviikkona valmistelevan poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan turvaamiseksi.

Valmiuslain käyttöönotto vaatii poikkeusolojen toteamista. Hallitus voi todeta poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

Hallituksen on kerrottu valmistautuvan ainakin kahden valmiuslain pykälän, eli pykälien 86 ja 88, käyttöönottoon.

Pykälän 86 nojalla sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia voidaan määrätä muuttamaan laajasti toimintaansa.

Pykälän 88 nojalla kunnille voidaan myöntää oikeus poiketa tietyin ehdoin terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräjoista.

Valmiuslain pykälät 86 ja 88 olivat käytössä ensimmäisen kerran keväällä 2020 ja toisen kerran keväällä 2021.

Koronapotilaille lisäpaikkoja

Sandin mukaan terveydenhuollon kantokyky on Taysin alueella tällä hetkellä kaiken aikaa kriittinen. Sandin johtama Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoi tiistaina, että sairaalahoidon kuormitus on kasvanut koko maassa jyrkästi.

”Toisaalta uskon, että pärjäämme, mutta se tarkoittaa, että joudutaan tekemään valintoja siinä, mitä hoidetaan ja tehdään. Käytännössä hoidetaan vain kiireellistä ja päivystyksellistä toimintaa.”

Lue lisää: Lapset voivat harrastaa, kilpailuja ei toivota, omikron on jo valtavirus – näitä asioita koronanyrkki kertoi pirkanmaalaisille

Koronapotilaiden hoitoon tarvitaan nyt lisää sairaanhoitopaikkoja. Tätä varten Tays valmistelee uuden osaston perustamista muille infektiopotilaille. Tällöin jo olemassa oleville infektio-osastoille saadaan lisää paikkoja koronapotilaille.

”Lisäpaikkoja saadaan auki jo tänään ja alkuviikosta lisää", Sand kertoo perjantaina.

Paljonko näiden toimien jälkeen koronapotilaille on paikkoja? ”Koronapotilaita hoidetaan tarvittaessa kaikilla vuodeosastoilla. Sillä tapaa tuohon on vaikea antaa mitään yhtä lukua.”

Lue lisää: Tällaista on työ Taysin vasta avatulla koronaosastolla – pääsimme seuraamaan lähietäisyydeltä hoitajien arkea

Entä ollaanko koronapotilaille avaamassa uutta erillistä osastoa? ”Sellaisiakin varmasti suunnitellaan. Varmasti myös alueen kunnissa mietitään, tarvitaanko koronapotilaille kohdennettuja paikkoja. Suunnitelmia tehdään eri puolilla.”

Oikein otettuna luotettava

Tartuntamäärät ja koronan ilmaantuvuus ovat olleet Pirkanmaalla viime viikkoina korkeita. Tays raportoi perjantaina Pirkanmaalle 927 uutta koronatartuntaa. Lukema on korkein koko pandemian ajalta.

Pirkanmaalla testeissä käydään Sandin mukaan hyvin ja testimäärät ovat olleet viimeisen kuukauden ajan kasvussa. Silti on Sandin mukaan selvää, että tartuntoja on raportoitua enemmän. Kaikkia ei enää enää ohjeisteta käymään virallisessa testissä.

Lue lisää: Jokaisen flunssaoireisen kannattaa suhtautua tautiin todennäköisenä omikron-tartuntana ja toimia sen mukaan

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi tällä viikolla suosituksen siitä, että etenkin lieväoireiset voisivat tehdä koronan kotitestin. Koronalle altistuneita oireettomia puolestaan kehotetaan tekemään kotitesti vähintään kahdesti kolmen päivän välein.

"Jos on oireita ja varsinkin, jos vaikkapa perheessä jollakulla on jo tartunta tiedossa, kotitestillä voi hyvin varmistaa, onko kyse koronasta”, Sand sanoo.

Lue lisää: Näin toimit nyt Pirkanmaalla sairastuessasi tai altistuessasi – Infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen suomentaa, mitä tuoreimmat muutokset tarkoittavat käytännössä

Onko kotitestin antama tulos luotettava? ”Oikein ja oireisessa vaiheessa otettuna positiivinen tulos on varsin luotettava. Mutta jos sen ottaa vähän liian aikaisin ja saa negatiivisen tuloksen, siihen ei kyllä vielä voi luottaa.”

Sandin mukaan oireettomien altistuneiden kannattaisi tehdä kotitesti silloin, jos miettii jonnekin lähtemistä tai etenkin riskiryhmään kuuluvien tapaamista. ”Silloin varmaan itsekin ottaisin kotitestin.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut