THL:ltä uudet ohjeet: jatkossa viiden päivän karanteeni voi riittää - Koronavirus - Aamulehti

THL:ltä uudet ohjeet: jatkossa viiden päivän karanteeni voi riittää – lieväoireisille suositellaan kotitestejä

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan positiiviseen kotitestitulokseen on suhtauduttava kuten viralliseen positiiviseen tulokseen.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoivat tuoreita tietoja koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa 13. tammikuuta.

13.1. 9:30 | Päivitetty 13.1. 11:01

Koronaviruskaranteenin kesto voi lyhentyä kymmenestä viiteen päivään, kertoo ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). Helve kommentoi asiaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n koronatilannekatsauksessa torstaina.

Helveen mukaan THL antaa myöhemmin torstaina ohjeen, jonka mukaan karanteenin kesto on jatkossa 5–10 päivää. Karanteenin keston ratkaisee tartuntatautilääkäri.

Omikron vaikuttaa nyt korvanneen deltan Suomessa, ja Helveen mukaan maassa on nyt omikronepidemia.

Lue lisää: HS: Hallitus valmistelee poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sanoi, että rokottamattomien ja rokotettujen ilmaantuvuuden ero on pienentynyt. Tartuntojen seurauksissa on kuitenkin edelleen suuri ero, eli rokote suojaa vakavalta taudilta.

Voipio-Pulkin mukaan sairaalahoidossa oli keskiviikkona yhteensä 690 potilasta ja perusterveydenhuollossa vuodeosastojen kuormitus on nyt suurta.

Koronatilanne Suomessa

Viime viikolla todettiin arviolta lähes 53 600 uutta koronatapausta. Edellisen viikon aikana todettiin arviolta yli 42 100 tartuntaa.

Ilmaantuvuus on edellisen kahden viikon ajalta 1 721 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Varmistettuja omikron-löydöksiä oli keskiviikkoon mennessä todettu yhteensä 523.

Tartuntoja havaitaan nyt paljon myös rokotetuilla. Silti rokotettujen määrä sairaalahoidossa ei ole noussut samassa määrin.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidon tarve on kasvanut huomattavasti. Keskiviikkona erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli 311 potilasta.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

Tuoretta ohjeistusta kotitestauksesta

STM suosittelee koronan kotitestiä erityisesti lieväoireisille ihmisille sekä oireisille alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti heidän vanhemmilleen ja yli 12-vuotiaille sisaruksilleen.

Lisäksi koronavirukselle altistuneita oireettomia kehotetaan tekemään kotitesti vähintään kahdesti kolmen päivän välein. Oireettomien on ohjeistuksen mukaan käytettävä nimenomaisesti oireettomille tarkoitettuja kotitestejä.

Ohjeistuksesta kertoi STM:n strategiajohtaja Pasi Pohjola koronatilannekatsauksessa. Pohjola huomautti tiedotustilaisuudessa, että positiiviseen kotitestitulokseen on suhtauduttava kuten viralliseen positiiviseen tulokseen.

Näin koronatilanteesta kerrottiin:

Kello 11.01: Tilaisuus päättyy.

Kello 11.00: Koska edessä on epidemia-aallon huippu ja miten se vaikuttaa tehohoitoon? Otto Helveen mukaan kysymys on ”tärkeä ja mielenkiintoinen”, mutta myös haastava. Vastaavassa tilanteessa ei ole oltu aiemmin.

”Tiedämme, että virusta kiertää tällä hetkellä todella paljon. Näissä pohjoismaisissa arvioissa katsotaan, että käänne pitää tulla muutamassa viikossa”, Helve kertoo. ”Tässä tärkeässä roolissa ovat meillä myös rokotukset.”

Helveen mukaan näköala on se, että seuraavan kuukauden tai kuukausien aikana tilanne muuttuu. Vaikka tehohoidon potilasmäärät eivät ole kasvaneet samaa tahtia tartuntamäärien nousun kanssa. Siitä huolimatta tehohoito on Helveen mukaan kuormittunutta.

”Kun tämän aallon huippu saavutetaan, niin kuinka pitkään potilaita vielä tulee tehohoitoon? Pitää varautua siihen, että viikko, pari”, Helve kertoo.

Kello 10.57: Miksi Suomi on päätynyt lyhentämään karanteeniajan kestoa?

Ylilääkäri Otto Helve THL:stä vastaa, että karanteeniajan lyhennys perustuu siihen, että taudin dynamiikka on nopeutunut omikronmuunnoksen aikana. Käytännössä siis tartunnan saamisen ja infektion kehittämisen aikataulu on nopeutunut, jolloin 10 vuorokauden karanteenikesto ei ole enää niin perusteltua.

Helveen mukaan karanteenikeston aika on vastaisuudessa siis 5–10 päivää. Karanteenin keston arvioi lääkäri.

Kello 10.52: Sitten kysymys oireettomien testaamisesta. STM:n ohjeistuksen mukaan oireettomien testaamiseen on käytettävä testiä, joka on nimenomaan tarkoitettu oireettomien tautien testaamiseen. Mistä kuluttaja tunnistaa tällaisen testin?

Strategiajohtaja Pasi Pohjolan mukaan varmin keino on katoa pakkausselostetta ja kysyä liikkeen myyjältä. Vastausta siihen, kuinka paljon tällaisia testejä on, ei ole. Pohjolan mukaan tällaisia testejä tuodaan maahan kysynnän mukaan. Vaikka saatavuushaasteita jossain määrin on, Pohjola sanoo uskovansa, että tarjontaa on.

Kello 10.45: Seuraavaksi tilaisuudessa siirrytään median kysymyksiin. Ensimmäinen kysymys koskee karanteenimuutosta. Onko mahdollista, että lääkäri määrää tartunnan saaneelle 10 päivän eristyksen sijaan viiden vuorokauden esityksen?

Ylilääkäri Otte Helve THL:stä vastaa ja lisää, että ohjeistus julkaistaan noin puolenpäivän aikaan. Ennen tätä hän ei halua ottaa aiheeseen kantaa.

Kello 10.43: Mitä tulee tehdä, jos kotitestin tulos on positiivinen? Pasi Pohjolan mukaan tulokseen olisi hyvä suhtautua samoin kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen.

”Positiivisen tuloksen myötä on syytä siirtyä omaehtoiseen eristykseen ja kontaktien minimoimiseen”, Pohjola kertoo ja lisää, että omille kontakteille olisi hyvä ilmoittaa tartunnastaan.

Jos oireet ovat vakavia tai positiivisen testituloksen jälkeen oireet voimistuvat, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Riskiryhmään kuuluvien olisi Pohjolan mukaan syytä varmistaa kotitestin positiivinen tulos virallisella testillä. Samoin muun muassa sote-henkilöstön ja raskaana olevien.

Kello 10.39: Nyt strategiajohtaja Pasi Pohjola STM:stä kertoo kotitestaussuosituksesta. STM:n asettama koronatestausvalmiuden asiantuntijaryhmä on valmistellut suosituksen omaehtoisesta koronan kotitestauksesta.

Pohjolan mukaan suosituksen tarkoituksena on täsmentää omaehtoisen kotitestauksen käytön aiheita ja selkeyttää testituloksesta johtuvia toimenpiteitä.

Milloin kotitestin tekemistä suositellaan? ”Ensisijaisesti kaikille henkilöille, joilla on lieviä koronavirukseen sopivia oireita”, Pohjola vastaa. Lisäksi kotitestiä suositellaan oireisille alle 12-vuotiaille ja samanaikaisesti heidän vanhemmilleen ja yli 12-vuotiaille sisaruksille.

Kotitestiä suositellaan myös altistuneille riippumatta siitä, ovatko he rokotettuja vai rokottamattomia tai onko heillä oireita. Testi olisi hyvä tehdä vähintään kahdesti kolmen päivän välein.

Kello 10.34: ”Kahdesti rokotettujen kohtaamiset virukset kanssa havaitaan nyt lähes yhtä usein kuin rokottamattomien”, kertoo johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Voipio-Pulkki kertoo, että oireisia tartunnan saaneita on nyt paljon, mutta ilman rokotuksia vakavan koronataudin saaneita olisi enemmän. Hän pitää tärkeänä sitä, että riskiryhmään kuuluvat ja 60 vuotta täyttäneet saisivat nyt kolmannen rokoteannoksen, koska tämä on tehokas tapa estää tartuntoja ja vakavaa sairastavuutta.

Kello 10.30: 4. tammikuuta alkaen koko Suomi on ollut koronan leviämisaluetta. Silti tilanteessa on Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan alueellisia eroja.

Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 12. tammikuuta yhteensä noin 690 koronapotilasta. Tarkka lukema riippuu Voipio-Pulkin mukaan tietolähteestä. Vuodenvaihteeseen verrattuna lukema on kaksinkertaistunut.

Tällä hetkellä noin 20–25 prosentilla erikoissairaanhoidon koronatapauksista pääasiallinen sairaalan tulon syy on muu kuin koronatauti.

”Vaikka tartuntoja on hyvin paljon, tehohoidon kuormitus on pysynyt usean viikon ajan samalla korkealla tasolla”, Voipio-Pulkki kertoo ja lisää, että jonkin verran sairaalahoidossa on myös kahdesti rokotettuja. Tehohoidossa suurin osa potilaista on kuitenkin rokottamattomia.

Kello 10.27: Seuraavaksi puheenvuorossa johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. Hänen mukaansa epidemia-aallon huippua ei ole vielä saavutettu.

Viimeisen viiden viikon aikana testien määrä on kasvanut noin neljänneksellä. Testipositiivisten osuus taas noin nelinkertaistunut. Viikoittain todettujen tapausten määrä on noin viisinkertaistunut.

Omikronmuunnosta havaitaan Voipio-Pulkin mukaan nyt ympäri maata. ”Varmasti vielä on sellaisia saarekkeita, joissa löytyy myös muita virusvariantteja.”

Kello 10.23: THL:n muuttamassa karanteeniohjeistustaan, kertoo ylilääkäri Otto Helve. Jatkossa karanteenin kesto on 5–10 vuorokautta. Lisäksi THL on tänään julkaisemassa uudet ”kansalaisohjeet”.

Kello 10.21: Omikronmuunnos vaikuttaa olevan nyt valtamuunnos Suomessa. Aiemmin valtamuunnoksena oli deltavariantti.

Kello 10.18: Rokotus ei enää suojaa tartunnalta samalla tapaa kuin ennen, kertoo ylilääkäri Otto Helve THL:stä. ”Rokotus ei tietyn aikajakson jälkeen suojaa tartunnalta, mutta suojaa edelleen hyvin vakavalta tartunnalta.”

Helve muistuttaa, että etenkin iäkkäissä on paljon rokotettuja henkilöitä, joilla on muita riskitekijöitä koronavirustartunnalle.

Helve kertoo, että erikoissairaanhoidon kuormitus on pääsääntöisesti rokottamattomien osalta koholla. Keskiviikkona erikoissairaanhoidossa oli 311 koronapotilasta. Koko epidemian aikana koronatautiin liittyviä kuolemia on todettu yhteensä 1 688.

Kello 10.14: Ylilääkäri Otto Helve esittelee grafiikkaa, jonka mukaan uusien koronatapausten määrä on kasvanut voimakkaasti, mutta kuolemien määrä ei. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Eurooppa-alueella tapausmäärät ovat tuplaantuneet.

”Meillä on paljon tartuntoja, jotka jäävät havaitsemasta. Positiivisten löydösten osuus on noin 30 prosenttia kaikista testatuista,” Helve kertoo.

Helve muistuttaa, että kaikkia lieväoireisia ei tällä hetkellä kehoteta hakeutumaan koronatestiin. Tätä kautta myös positiivisten löydösten osuus voi jollakin aikavälillä laskea.

Koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä 1 721 tapausta 100 000 asukasta kohden. Helve muistuttaa, että ilmaantuvuusluku ei kuitenkaan kerro koko totuutta tilanteesta.

Kello 10.07: Suomessa täysin rokottamattomia yli 12-vuotiaita on tällä hetkellä noin 580 000 ja yhden annoksen on saanut yli 12-vuotiaista 190 000. Parin viime viikon aikana sekä ensimmäisiä että toisia rokoteannoksia on annettu noin 35 000 kappaletta.

Otto Helveen mukaan tärkeää olisi, että riskiryhmään kuuluvat ja ikääntyneet saisivat nyt kolmannen rokoteannoksen. Yhä suurempi osa kolmansista rokoteannoksista annetaan tällä hetkellä työikäisille.

Kello 10.04: Tilaisuus alkaa! Ensimmäisenä puheenvuorossa ylilääkäri Otto Helve THL:stä. Helve esittelee koronarokotustilannetta maailmalla. Maailman väestöstä 50,3 prosenttia on saanut täyden perusrokotussarjan, mikä Helveen mukaan tarkoittaa, ettei pandemia ole vielä taittumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut