Pirkanmaan koronanyrkin maskisuositus laajenee kaikille peruskoulun ja toisen asteen luokille - Koronavirus - Aamulehti

Pirkanmaan koronanyrkin suositus tuo kasvomaskit pienimmillekin oppilaille – Useissa kunnissa maskit käyttöön jo tällä viikolla

Tampereen koulut pitävät maskeista yleensä noin viikon varastoa. Kangasalla maskeja on varattu 1.–3.-luokkalaisille neljä kappaletta koulupäivää kohden. Nokialla maskeja toimitetaan kouluihin mahdollisimman pian.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtajan Kristiina Järvelän mukaan kasvomaskien käyttö aloitetaan kouluilla torstaina 13. tammikuuta. Tampereen kaupungin häiriöaikainen johtoryhmä totesi, että koronanyrkin linjausta noudatetaan. Järvelä kuvattiin maaliskuussa 2021 Tammerkosken lukion pihassa. Kuvat vasemmalla ja oikealla ovat Etelä-Hervannan koulusta keväältä 2021.

12.1. 10:19

Aamulehti

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki suositteli tiistaina 11. tammikuuta kirurgisten kasvomaskien käyttöä kaikilla peruskoulun ja toisen asteen luokka-asteilla koulun sisätiloissa ja koulukuljetuksissa.

Tähän asti suositus on ollut, että neljänneltä luokalta eteenpäin käytetään suu-nenäsuojaa.

Lue lisää: Pirkanmaan koronanyrkki suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikilla peruskoulun ja toisen asteen luokka-asteilla

Tampereen kaupungin perusopetusjohtajan Kristiina Järvelän mukaan kasvomaskien käyttö aloitetaan kouluilla torstaina 13. tammikuuta.

”Toimintamalli menee siten, että kun koronanyrkki on linjannut alueellisesti suosituksia, niin Tampereen kaupungin häiriöaikainen johtoryhmä linjaa, miten kaupungissa toimitaan.”

Tampereen kaupungin häiriöaikainen johtoryhmä kokoontui keskiviikkona ja totesi, että myös 1.–3.-luokkalaiset ryhtyvät käyttämään maskeja. Järvelä kertoo, että johtoryhmä on ottanut kaikki edelliset maskisuositukset käyttöön sellaisenaan.

Järvelän mukaan rehtoreille on jo valmisteltu ohjeet uudesta maskisuosituksesta.

Viikon varastot

Tähän asti maskeja on jaettu peruskoulun 4.–9.-luokkalaisille. Nyt maskien käyttöön lisätään kolme luokka-astetta. Järvelä ei osaa arvioida, onko koulun pienimmille vielä tarjolla pienempiä maskeja.

”Tuomi Logistiikasta tilataan jatkuvasti kirurgisia maskeja, ja niitä saadaan riittävästi. Tuomen kautta tilataan myös pieniä maskeja”.

Järvelän mukaan koulut pitävät maskeista yleensä noin viikon varastoa, joten maskien pitäisi riittää.

”Se on äkkiä satojen tuhansien maskien varasto, kun jokainen koulu lähtee pientä varastoa pitämään, mutta eivät ne päivässä lopu. Siinä ehtii reagoimaan kyllä.”

Maskit käyttöön myös Kangasalla ja Nokialla

Myös Kangasalla ja Nokialla noudatetaan pandemiaohjausryhmän tiistaina antamaa suositusta.

Kangasalan kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtonen kertoo, että maskeja on jo saatu riittävästi, ja ne otetaan suosituksen mukaisesti käyttöön 1.-3.-luokkalaisilla mahdollisesti jo tänään, mutta viimeistään huomenna torstaina.

Lehtonen sanoo, että maskeja on varattu 1.-3.-luokkalaisille neljä kappaletta koulupäivää kohden. Koulukuljetuksissa olevat saavat kaksi maskia lisää. Lehtonen sanoo, että tarvittaessa maskeja on saatavilla enemmän.

Nokian peruskouluissa kirurgiset kasvomaskit otetaan käyttöön kaikilla luokka-asteilla. Nokian kaupungin tiedotteen mukaan maskeja toimitetaan kouluihin mahdollisimman pian. Koulut vastaavat maskien jakamisesta ja käytön ohjeistamisesta oppilaille.

Opetteluun aikaa

Järvelä kertoo, että oikeaoppista maskin käyttöä on jo käyty kouluissa läpi. Hän muistuttaa, että kyseessä on maskisuositus, eikä maskin käytön perusteella saa rajata opetusta tai osallistumista ruokailuun.

Varsinaista ohjeistusta maskin käytöstä pienten oppilaiden kanssa ei ole.

”Mitään ohjeistusta, että miten käytät maskia erityisesti pienten kanssa, ei vielä ole kouluille lähettää, mutta yleisiin maskinkäytön ohjeisiin käytetään varmasti aikaa jonkun verran.”

Järvelä toivoo myös, että kotona käytäisiin läpi maskin oikeaoppista käyttöä.

Lue lisää: Lapset voivat harrastaa, kilpailuja ei toivota, omikron on jo valtavirus – näitä asioita koronanyrkki kertoi pirkanmaalaisille

Lue lisää: ”Nyt pitää vain kuulostella” – Nyrkki suositteli urheilukilpailujen jättämistä tauolle, näin seuroissa kommentoidaan suosituksia

Lisäys: 12.1.2022 kello 10.48: Lisätty Kangasalan kaupungin opetuspäällikön kommentit.

Lisäys: 12.1.2022 kello 14.21: Lisätty tieto siitä, että Nokian peruskouluissa kirurgiset kasvomaskit otetaan käyttöön kaikilla luokka-asteilla.

Lisäys: 12.1.2022 kello 18.42: Lisätty tieto siitä, että Tampereen kaupungin häiriöaikainen johtoryhmä kokoontui keskiviikkona ja päätti, että myös perusopetuksen 1.–3.-luokkalaiset ryhtyvät käyttämään maskeja.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut