Miten Tampere rokottaa nyt? Lasten rokotuksista keskustellaan, aikuisille tulossa lisää aikoja - Koronavirus - Aamulehti

45–49-vuotiaiden toisen ja kolmannen rokotteen väli pienenee neljään kuukauteen Tampereella

Tampereella käydään tarkentavia keskusteluja 5–11-vuotiaiden lasten laajemmasta rokottamisesta. Tiedotettavaa voi olla luvassa jo maanantaina. Myös 45–49-vuotiaiden toisen ja kolmannen rokotteen väliä pienennettiin viidestä kuukaudesta neljään.

Hatanpään koronarokotusyksikkö sijaitsee vanhan pandemiavastaanoton tiloissa Hatanpään sairaalan C-rakennuksessa. Tällä hetkellä siellä rokotetaan 5–11-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia ja ei-riskiryhmäläisiä 5–11-vuotiaita, joilla lähipiirissään vakavasti immuunipuutteinen henkilö.

10.1. 11:46 | Päivitetty 10.1. 18:44

Aamulehti

5–11-vuotiaiden lasten rokottamisen aikataulusta ja toteuttamistavasta käydään tänään maanantaina tarkentavia keskusteluja Tampereella. Uutta tietoa rokotuksista on mahdollisesti tiedotettavissa iltapäivän aikana, sanoo lasten, nuorten ja perheiden palveluiden ylilääkäri Tuire Sannisto.

”Olemme päättäneet, että tämä mahdollisuus avataan, ja miten se käynnistyy ajallisesti, on se, mistä tänään päätetään", Sannisto sanoo.

Tähän saakka etusijalla ovat olleet riskiryhmät. Joulukuussa aloitettiin niiden 5–11-vuotiaiden lasten rokottaminen, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteinen henkilö. Lasten rokottaminen on toteutettu tähän saakka Hatanpään koronarokotusyksikössä.

Sanniston mukaan tilojen suunnittelussa on huomioitava muun muassa se, että 11-vuotiaaksi asti lapsi tulee koronarokotukseen huoltajan kanssa.

”Rokotusjärjestelyt ovat hieman erilaiset kuin 12 vuotta täyttäneiden osalta. Se vaatii hiukan enemmän miettimistä”, Sannisto sanoo.

Tampereen kaupungin on määrä tiedottaa asiasta iltapäivällä. Lähipäivinä 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksista tulee tieto myös Wilma- ja Päikky-viestillä.

Lisää aikoja 45-vuotiaille

Tampereella ja Orivedellä myös 45–49-vuotiaat saavat kolmannen koronarokotteen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta, Tampereen kaupunki kertoi maanantaina iltapäivällä. Toisen ja kolmannen rokotteen annosväli on nyt neljä kuukautta kaikilla perusterveillä 45–59-vuotiailla. 18–44-vuotiailla annosväli säilyy vielä viidessä kuukaudessa.

Viime vuoden kokemus sähköisen ajanvarauksen avaamisesta osoitti, että ikäluokkien ajanvaraus kannattaa avata vähän kerrallaan, sanoo Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio.

”Suomi.fi-järjestelmä kaatui, kun ikäluokat, jotka ovat tottuneet käyttämään sähköisiä kanavia, menivät sinne minuutilleen samaan aikaan”, Aikio sanoo. Tällä kertaa työikäisten rokotuksissa on mukana myös työterveys, jonka rokotukset käynnistyivät viime viikolla ja jatkuvat tällä viikolla. ”On ihan selvää, että heidän jakamisensa useammalle toimijalle lisää joustavuutta.”

Lue lisää: Tampere solmi lisää sopimuksia työterveyden korona­rokotuksista – myös Tampereella työskentelevät ulkopaikka­kuntalaiset voivat saada rokotteen

Tällä hetkellä alle 50-vuotiailla ei kuitenkaan pääsääntöisesti ole kiire rokotukseen. Aikion mukaan muun muassa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on sanonut, että immunologisesta näkökulmasta pidempi aikaväli annosten välillä saa aikaan paremman vastineen ja suojan.

Kuka nyt saa rokotteen ja milloin?

Toisen rokotteen voi ottaa, kun ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmannen rokotteen voivat saada:

  • yli 60-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

  • 45–59-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.

  • 18–49-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

  • aluevaalien vaalivirkailijat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Neljättä rokoteannosta suositellaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Lähde: Tampereen kaupunki.

Väliä on lyhennetty omikronmuunnoksen takia, sillä vakavalle tautimuodolle alttiit on haluttu rokottaa tehosteannoksella nopeammin. Jos pyritään myös estämään tartuntoja, nopeampi annostelu voi auttaa estämään viruksen leviämistä ihmisten keskuudessa.

Jos on terve työikäinen, eikä ole paljon tekemisissä riskiryhmien tai immuunipuutoksesta kärsivien kanssa, omaa rokoteaikaa ei tarvitse hätäillä lyhyemmäksi. ”Viisi kuukautta on ihan hyvä ja siihen voi ihan hyvin odotella”, Aikio sanoo. ”Pyrimme etenemään ikäryhmittäin neljän kuukauden annosväliin hallitusti mahdollisimman nopeasti.”

Rokotteita hyvin saatavilla

Tällä hetkellä sekä Modernan Spikevax-rokotteen että Biontechin ja Pfizerin Comirnaty-rokotteen saatavuus on Aikion mukaan hyvä, eikä rokotteiden määrä ole este rokottamiselle. Kun molempia rokotteita on saatavilla, tulevina viikkoina rokotustilanteessa voi todennäköisesti esittää toiveen käytettävästä rokotevalmisteesta, Aikio sanoo.

Edellisellä viikolla ensimmäisiä rokotteita annettiin 3,4 prosenttia, toisia rokotteita 4,4 prosenttia, kolmansia rokotteita 91,8 prosenttia ja neljänsiä 0,4 prosenttia kaikista rokotteista. Kaiken kaikkiaan rokotuksen sai viime viikolla 15 853 tamperelaista.

Varattuja rokoteaikoja ei ole jäänyt Aikion mukaan Tampereella suurissa määrin käyttämättä. Joskus omasta rokoteajasta myöhästyminen on hänen mukaansa johtunut siitäkin, ettei oikea paikka ole löytynyt Hatanpäältä varattuun aikaan mennessä.

Hatanpään koronarokotusyksikkö sijaitsee Hatanpään terveysaseman vieressä olevassa C-rakennuksessa, jossa aiemmin ollut pandemiavastaanotto.

Päivitys 10.1.2022 kello 15.29: Päivitetty artikkeliin, että 45–49-vuotiaiden toisen ja kolmannen rokotteen väli pienenee neljään kuukauteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut