Mitä koulujen uudet koronatoimet tarkoittavat käytännössä? - Koronavirus - Aamulehti

Mitä oppilaiden koronatestaaminen oikein tarkoittaisi? Tampereella odotetaan nyt tarkkoja ohjeita – näin ministeri kommentoi, miten testit riittävät

Tampereen perusopetuksessa odotetaan valtakunnallisia ohjeistuksia uusien koronatoimien toteutuksesta. Toiselle asteelle ja perusasteelle suositellaan kotitestien tekemistä kahdesti viikossa ja karanteenikäytäntöjä tiukennetaan. Vielä ei ole selvää, kuka testaamista valvoo tai mistä testit saadaan.

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että Tampereella odotetaan nyt valtakunnallisia koronaohjeistuksia. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan kotitestauksessa on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Kristiina Järvelä kuvattiin Tammerkosken lukion pihassa huhtikuussa 2021 ja OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen hänen vieraillessaan Tampereella kesällä 2018.

8.1. 18:31

Aamulehti

Myöhään perjantai-iltana ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi koronaministereiden ryhmän päätöksestä tarjota koululaisille kaksi kotitestiä viikossa koulujen terveysturvallisuuden lisäämiseksi.

Perusasteelle ja toiselle asteelle suositellaan kotitestiä tehtäväksi kahdesti viikossa. Mikäli opetusryhmässä on useita tartuntoja, testejä voitaisiin tartuntatautilääkärin päätöksellä tehdä kolmesta viiteen kertaan viikossa.

Myös karanteenikäytäntöä tehostetaan. Koko luokka voidaan asettaa karanteeniin, mikäli luokassa todetaan koronavirustartunta.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Tampereen kaupungin perusopetusjohtaja Kristiina Järvelä muistuttaa, että uusien perusopetuksen koronatoimien selkeyttämiseksi tarvitaan ensin valtakunnalliset ohjeet. Sen jälkeen tarvitaan vielä paljon alueellista ohjeistusta.

Karanteeniohjeistukset laatii sairaanhoitopiiri. Tällä hetkellä karanteeniin asettamiseen ei riitä kotitestin positiivinen tulos, vaan karanteenimääräys vaatii yhä laboratoriotutkimuksen.

Järvelän mukaan kahdesti viikossa suositeltavia kotitestejä ei oletettavasti tekisi opetushenkilöstö. Järvelä ei osaa tässä vaiheessa kommentoida, mistä testit saadaan.

”Kotitestaamiseen ei ole vielä tullut toimintaohjetta tai virallista mallia”, Järvelä sanoo.

Karanteenimääräysten tiukentaminen haastaa kouluja

Järvelä muistuttaa, että tarvitaan aina virallinen karanteenipäätös, jotta oppilaan oikeutta lähiopetukseen voidaan rajata.

”1.–3.-luokkalaisten kohdalla täytyy aina tehdä yksilöpäätös. Perusopetuslain pykälä 20a antaa mahdollisuuden määrätä etäopetukseen 4.–9.-luokkalaiset, mutta sekään ei anna mahdollisuutta siirtää etäopetukseen 1.–3.-luokkalaisia, erityisopetuksen oppilaita tai pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita”, Järvelä sanoo.

Karanteenipäätöksen myötä luokka siirretään uuden suosituksen mukaan etäopetukseen aiempaa matalammalla kynnyksellä. Tästä saattaisi aiheutua jatkuvaa tasapainoilua etäopetuksen, lähiopetuksen ja hybridiopetuksen välillä. Järvelä kommentoi tilannetta niukkasanaisesti.

”Se on haastavaa. Koko ajan on kuitenkin jo ollut yksittäisten koulujen ja luokkien etäopetusta, joten toimintamalli on valmiina.”

Saarikko kannustaa kuntia yhteistyöhön

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kannustaa kuntia yhteistyöhön koululaisten koronatestien hankinnoissa.

”Kuntien kannattaa tehdä tässä nyt laajasti yhteistyötä, koska hankintamittakaavat ja hankintamäärät ovat niin isoja, että se tulee vaikuttamaan myös hintaan. Toivon, että kunnat eivät jää tämän kysymyksen kanssa yksin, vaan tekevät tiivistä yhteistyötä”, Saarikko sanoi STT:lle.

Saarikon mukaan valtio on valmis tukemaan kuntia käytännön hankintatyössä.

Saarikko ei lauantaina osannut arvioida, kuinka paljon tarvittavien kotitestien hankinta maksaa, mutta korosti, että valtio on sitoutunut vastaamaan välttämättömistä terveydenhuollon menoista. Saarikko rinnastaa tässä suhteessa kotitestit koululaisten maskeihin ja kaikkien suomalaisten koronarokotuksiin.

”Ne ovat välttämättömiä terveydenhuollon menoja, ja sittenkin edullisempia kuin yhteiskunnan täyssulusta aiheutuvat pitkäaikaiset haitat”, Saarikko sanoi.

Kotitestien saatavuus ihmetyttää

Koululaisten testaamiseen tarvittavien kotitestien suuri määrä ja niiden saatavuus on herättänyt kansalaisten keskuudessa ihmettelyä, kun testit on myyty loppuun monista vähittäiskaupoista ja kun niiden kysyntä käy kuumana globaalistikin. Saarikon mukaan asiassa ei kuitenkaan ole syytä huoleen.

”Hallituksen piiristä on varmistettu Huoltovarmuuskeskuksen tuella, että testien saaminen kansainvälisiltä markkinoilta onnistuu isossakin mittakaavassa”, Saarikko sanoi.

Kotitestaus on valtava urakka

”Koululaisten koronatestaaminen viikoittain tulee olemaan valtava urakka”, sanoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Luukkaisen mukaan on epäselvää, miten huolehditaan, että kaikki oppilaat varmasti testattaisiin kotona.

”Sehän on valtava homma. Pelkästään perusopetuksen piirissä on Suomessa yli puoli miljoonaa lasta”, Luukkainen toteaa.

”Tähän kun lisätään toinen aste ja vielä henkilökunta päälle, puhutaan lähes miljoonasta ihmisestä, jotka pitäisi testata vähintään kahdesti viikossa.”

Luukkaisen mukaan avoimia kysymyksiä liittyy muun muassa siihen, miten kaikille kodeille taataan riittävästi kotitestejä taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

”Ja vaikka testejä olisikin kaikilla, kuinka varmistetaan, että kaikissa kodeissa niitä tehtäisiin?” Luukkainen kysyy.

Luukkaisen mukaan kysymysten ratkaiseminen on valtiovallan tehtävä. Hän myös näkee, että oppilaiden testit tehtäisiin nimenomaan kotona eikä kouluissa.

Koululaisten koronatestaaminen viikoittain tuskin toteutuu aivan käden käänteessä. Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi lauantaina STT:lle, ettei usko, että koululaisten kotitestit saadaan heti käyttöön.

”Pikatestiasia on sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla. Sitä pitää kyllä vielä aika paljon valmistella, että saadaan vastauksia kaikkiin käytännön kysymyksiin, jotka siihen liittyvät.”

Päivitys 8.1. kello 21.02 juttuun on lisätty valtiovarainministeri Saarikon kommentit kotitestien hankinnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut