Maran Lappi: Ravintoloiden täyssulku tarkoittaisi kymmenientuhansien lomauttamista - Koronavirus - Aamulehti

Maran Timo Lappi: Ravintoloiden täyssulku tarkoittaisi kymmenien­tuhansien lomauttamista – ”Matkailu on alkanut juuri elpyä”

Valtion tukiin ei Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan voi enää luottaa niin, että ne korvaisivat koronarajoituksista aiheutuneita kustannuksia riittävästi.

Ravintoloiden täyssulku tarkoittaisi kymmenientuhansien lomauttamista, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi. Lappi kuvattiin Helsingissä 8. joulukuuta 2021.

8.1. 11:18 | Päivitetty 8.1. 14:46

STT

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin. Lisäksi tilanne näkyisi Lapin mukaan tulevaisuudessa alan työvoimapulana.

”Kokemuksesta tiedämme, että osa ihmisistä ei enää palaa lomautusten jälkeen alalle lainkaan”, Lappi sanoo.

Hallituksen ministerityöryhmä kertoi eilen keskustelleensa ravintoloiden sulkemisesta koko maassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös asiasta edellyttää hallituksen mukaan vielä lisäselvityksiä.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi eilen ennen ryhmän neuvotteluja, että jos ravintoloiden täyssulkuun päädytään, sitä koskevan uuden lainsäädännön valmistelu veisi pari viikkoa. Lakiesityksen pitäisi muun muassa käydä lausuntokierroksella ennen kuin sitä voitaisiin käsitellä eduskunnassa.

Lapin mukaan ministeriryhmän puheista jäi vielä osin epäselväksi, mitä eri selvityksiä mahdollinen sulkupäätös edellyttäisi. Täyssulun vaikutukset sen sijaan olisivat selvät. ”Jos puhutaan ravintoloiden sulkemisesta, se tarkoittaisi, että koko ala joutuisi lomauttamaan taas kymmeniätuhansia työntekijöitä.”

Turistien ateriointi vaarassa?

Lapin mukaan sulku vaikuttaisi myös Suomessa lomailevien matkailijoiden kokemuksiin kielteisesti.

”Esimerkiksi Pohjois-Suomen lomakeskuksissa matkailijoiden ateriat ovat käytännössä täysin ravintolapalveluiden varassa. Jo nykyisillä rajoituksilla heidän palveluistaan on erittäin vaikea huolehtia. Sulku romahduttaisi tämän kokonaan”, Lappi sanoo.

Toinen matkailijoille näkyvä esimerkki koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintoloita. ”Matkailu on juuri alkanut elpyä, ja lentokentän kautta kulkee taas enemmän matkailijoita. Nykyisiä aseman ravintolapalveluita ei voitaisi sulun jälkeen enää heille järjestää.”

Ravintoloiden nykyiset rajoitukset ovat joka tapauksessa kiristymässä pian, vaikkei täyssulkuun mentäisikään. Ministerityöryhmä päätti eilen, että kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli iltakuuteen.

Asetus annetaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan mahdollisimman nopeasti ensi viikolla. Tällä hetkellä ruokaravintolat saavat olla auki iltakahdeksaan. Anniskelu päättyy ravintoloissa kello 17.

”Emme voi laskea korvausten varaan”

Jos ravintolasulku tulee, Timo Lappi ei usko valtion korvaavan siitä aiheutuvia kustannuksia riittävässä mitassa alan yrittäjille.

”Rajoituksista maksetut korvaukset ovat olleet tähän mennessä heikkoja. Ensimmäinen korvaus kevään 2020 sulusta oli vielä hyvä, mutta esimerkiksi viime keväänä korvaukset olivat surkeita”, Lappi harmittelee. ”Niiden varaan emme voi alalla enää laskea.”

Lapin mukaan muun muassa yritysten kustannustuessa on lisäksi perustavia ongelmia. Esimerkiksi viimeisimmällä kustannustuen hakukierroksella uudet, pandemian aikana perustetut yritykset jäävät nuolemaan näppejään.

Tuen ehdoissa sanotaan, että maaliskuussa 2020 tai sen jälkeen perustetuille yrityksille ei voida määritellä vertailukautta. Tämän vuoksi näille yrityksille ei myöskään voida myöntää kustannustukea.

”Tämä koskee meidänkin alalla satoja uusia yrityksiä”, Lappi toteaa.

Päivitetty 8.1.2022 kello 12.13: Lisätty ministeri Tuula Haataisen kommentti ja maininta perjantaina tehdyistä ravintoloiden rajoitus­päätöksistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut