Pääministeri Marin Ylellä: Koronan leviämisen estäminen käytännössä mahdotonta – ravintoloiden täyssulku mahdollista - Koronavirus - Aamulehti

Pääministeri Marin Ylellä: Koronan leviämisen estäminen käytännössä mahdotonta – ravintoloiden täyssulku mahdollista

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tuoreita koronapäätöksiä lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Hallituksen koronaministeriryhmä päätti perjantaina uusista rajoituksista ja suosituksista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhui medialle lyhyesti ennen hallituksen koronaryhmän neuvotteluja Helsingin Säätytalolla perjantaina 7. tammikuuta.

8.1. 10:54

Aamulehti

Koronavirusta on liikkeellä nyt niin paljon, ettei sen leviämistä enää todennäköisesti voida estää. Näin kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina aamulla.

”Tätä virusta on nyt niin paljon yhteiskunnassa, ettemme pysty estämään sen leviämistä, ellemme laittaisi kaikkia yhteiskunnan toimintoja kiinni. Se on käytännössä mahdotonta”, Marin sanoi.

Marinilta kysyttiin, onko hallitus lähellä valmiuslain käyttöönottoa pahenevan koronatilanteen takia. Pääministerin mukaan tähänkin tulee olla kyky, jos tarve vaatii. Marin ei halunnut arvioida, kuinka lähellä valmiuslain käyttöönottoa ollaan.

”Pyrimme siihen, että emme joudu valmiuslakia ottamaan käyttöön.”

Osassa maista heikentynyttä koronatilannetta yritetään nyt saada hallintaan pakkorokotuksin. Marinilta kysyttiin Ykkösaamun haastattelussa, olisiko päätös pakkorokotuksista mahdollinen myös Suomessa.

”Hallitus ei ole käynyt keskustelua rokotuspakosta”, Marin vastasi. ”Ymmärrän kyllä, että tätä keskustelu muutoin on yhteiskunnassa alkanut viriämään, koska me tiedämme myös sen, että erityisesti rokottamattomat ovat heitä, jotka nyt tehohoitoa kuormittavat.”

"Aiheutettiin tarpeetonta huolta”

Hallituksen koronaryhmä neuvotteli perjantaina tuntien ajan koronatoimista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli ryhmän neuvottelutuloksia myöhään illalla ja ilmoitti, ettei hallitus anna Suomeen yleistä etäopetussuositusta.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Marinin mukaan tässä päätöksessä painoi erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys siitä, että etäopetukseen siirtymisen hyödyt jäisivät haittoja pienemmiksi.

”Jos THL olisi tullut sille kannalle että etäopetukseen pitää siirtyä, niin hallituskin olisi tullut tälle kannalle”, Marin totesi Ylellä.

Marin piti valitettavana sitä, että keskustelua mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä käytiin julkisuudessa. Hänen mukaansa keskustelua olisi pitänyt ensin käydä hallituksen sisäisesti.

”Epäonnistuminen oli siinä, että tässä aiheutettiin tarpeetonta huolta ja epätietoisuutta koulukentälle”, Marin sanoi.

Täyssulusta korvauksia

Vaikka päätöstä etäopetuksesta ei tehty, muista toimista kuitenkin linjattiin. Esimerkiksi ravintoloiden aukioloa rajoitetaan, koululaisille suositellaan kahden koronakotitestin tekemistä viikossa ja sisätilojen käyttöön halutaan merkittäviä rajoituksia.

Marin piti lauantaina mahdollisena sitä, että päätös ravintoloiden täyssulusta joudutaan vielä tekemään. Perjantaisten päätösten mukaan kaikkien ravintoloiden aukioloa rajoitetaan päättymään kello 18.

Lue lisää: Maran Timo Lappi: Ravintoloiden täyssulku tarkoittaisi kymmenien­tuhansien lomauttamista – ”Matkailu on alkanut juuri elpyä”

”Minusta kaikkeen pitää varautua. Voi olla, että tällaisen päätöksen joudumme tekemään.”

Marinin mukaan parhaillaan tehdään selvitystyötä siitä, mitä lainsäädäntöpolkua pitkin asiassa tarpeen tullen edettäisiin. Asiaa on määrä käsitellä ensi viikolla. Jos päätös ravintoloiden täyssulusta tehdään, korvausten pitäisi Marinin mukaan olla osa kokonaisuutta.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) piti lauantaina ravintoloiden täyssulkua mahdollisena vaihtoehtona. Saarikko muistutti, että hallituksen periaatteena on ollut se, että aikuisväestöön kohdistetaan rajoituksia ennemmin kuin lapsiin ja nuoriin.

”Täyssulku on korkean kynnyksen takana ja on lainsäädännöllisesti vaativa, mutta en voi sulkea sitä pois. Huomautan kuitenkin, että ravintola-alaan kohdistuu jo nyt todella merkittäviä rajoituksia”, Saarikko sanoi STT:lle.

”Tällaista päätöstä ei voi sulkea pois, jos tautitilanne merkittävästi huononee”, Saarikko jatkoi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi perjantaina, että jos ravintoloiden täyssulkuun päädytään, sitä koskevan uuden lainsäädännön valmistelu veisi pari viikkoa. Lakiesityksen pitäisi muun muassa käydä lausuntokierroksella ennen kuin sitä voitaisiin käsitellä eduskunnassa.

Aluevaalit ajallaan

Marinin mukaan aluevaalit voidaan pitää ajallaan heikentyvästä koronatilanteesta huolimatta. Viime vuonna kuntavaaleja siirrettiin koronatilanteen vuoksi.

Lue lisää: Aluevaalit 2022: Aikataulut, asetelmat, Pirkanmaan ehdokkaat ja kaikki oleellinen vaaleista

Marin sanoi Ylellä ymmärtävänsä, että ihmiset ovat huolissaan koronatilanteesta. Marin kuitenkin viittasi THL:n arvioon siitä, että vaaleissa äänestäminen on matalan riskin toimintaa. Esimerkiksi aluevaalivirkailijoiden osalta terveysturvallisuus voidaan varmistaa kotitestien avulla.

Suomen historian ensimmäisten aluevaalin ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona 12. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta.

Päivitys 8.1. kello 15.35 juttua on täydennetty ministeri Annika Saarikon ja ministeri Tuula Haataisen kommenteilla ravintoloiden täyssulusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut