Tässä avin tuoreimmat päätökset Pirkanmaalle: Liikuntaan lievennyksiä, ulkona saa pitää tilaisuuksia – näin ylijohtaja kommentoi - Koronavirus - Aamulehti

Tässä avin tuoreimmat päätökset Pirkanmaalle: Liikuntaan lievennyksiä, ulkona saa pitää tilaisuuksia – näin ylijohtaja kommentoi

Henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ovat alueella kiellettyjä. Rajoitus ei koske enää ulkona järjestettäviä tilaisuuksia.

Kuntosalit ja monet palloiluhallit saavat avata ovensa Pirkanmaalla viikonloppuna. Uimahallit pysyvät kuitenkin yhä kiinni erityisryhmiltä.

7.1. 14:31 | Päivitetty 9.1. 14:52

Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on antanut uuden päätöksen rajoituksista. Se muuttaa aiempaa tilannetta siten, että lauantaista 8. tammikuuta alkaen kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat kuten padel-, tennis- ja sulkapallokentät saavat olla auki.

Avaaminen sallitaan myös huvi- ja teemapuistoille, tivoleille sekä eläintarhojen sisätiloille, sisäleikkipuistoille ja sisäleikkipaikoille.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen sanoo, että päätös perustuu sairaanhoitopiirin antamaan epidemiologiseen tilannekuvaan ja lausuntoon. Sisäleikkipaikkoja ja vastaavia koskevassa ratkaisussa painoa oli sillä, että hallituksen koronastrategian mukaan lasten ja nuorten harrastuksiin ja toimiin liittyvät mahdollisuudet pitää säilyttää.

Ihan kuten vanhoina hyvinä aikoina ei kuntosaleilla tai sisäleikkipaikoissa voi edelleenkään toimia. Toimijoiden on noudatettava tartuntatautilain 58d- ja c-pykälien velvoitteita. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toimijoilla on oltava suunnitelmat epidemian torjumiseksi omassa toiminnassaan. Siten esimerkiksi kysymys siitä, kuinka paljon ihmisiä voidaan ottaa sisään yhtä aikaa, riippuu kyseisestä paikasta, tiloista ja toiminnasta.

Koronaministerien työryhmä kertoi myöhään perjantai-iltana neuvottelujensa päätteeksi, että hallitus puolestaan suosittaa kaikkien sisätilojen sulkemista.

Lue lisää: Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Uimahallit pysyvät kiinni

Uimahallien osalta avi päätti, että niitä ei voi avata edes erityisryhmille. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri oli ehdottanut, että päätöksessä voitaisiin mahdollistaa uimahallien käyttäminen erityisuimakortin omaaville henkilöille.

Avin mukaan tässä vaiheessa erityisryhmiä ei voida sulkea pois rajoitusten piiristä. Syy on Pukkisen mukaan oikeudellisissa haasteissa, jotka liittyvät eriarvoisuuskysymyksiin. Erityisuimakortti ei esimerkiksi ole käytössä kaikissa Pirkanmaan kunnissa.

”Vaatii kovasti lisätyötä ja selvitystä, että voidaan tällainen poikkeus tähän ottaa, että ei tulla syrjineeksi tai kohdelleeksi väärin joitain ryhmiä. Tämä ei ollut tässä aikataulussa tehtävissä”, Pukkinen sanoo.

Rajoituksen alaisia tiloja, kuten uimahalleja, voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien henkilöiden ohjattuun harrastustoimintaan tai lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Ulkotilaisuudet sallitaan

Henkilömäärästä riippumatta kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa ovat alueella kiellettyjä. Rajoitus ei koske ulkona järjestettäviä tilaisuuksia.

Rajoituksista ei voi vapautua koronapassilla.

Määräys sulkee edelleen laajasti yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat.

Tällaisia tiloja ovat joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat, yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat, tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

Tiistaina kokoontunut Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki esitti aville avattaviksi vähäisen riskin harrastus- ja virkistystiloja esimerkiksi yksilölajeissa.

Rajoitukset

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 7. tammikuuta 2021 uuden päätöksen rajoituksista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kunnissa ja Punkalaitumella.

Päätös koskee kokoontumisrajoitusta ja tilojen sulkua ajalla 8.–21. tammikuuta.

Miksi päätös vasta perjantaina?

Avia on kritisoitu siitä, että vasta perjantaina annettiin päätös, joka tulee voimaan lauantaina. Se jättää yrittäjille hyvin vähän valmistautumisaikaa uuden päätöksen mukaisiin toimiin.

Pukkisen mukaan päätös tehtiin niin nopeasti kuin mahdollista, ja lisäksi avi tiedotti keskiviikkona niistä tulevista muutoksista, joista siinä kohtaa pystyi. Kaikki yksityiskohdat eivät olleet vielä silloin selvillä. ”Päätökset eivät ole juridisesti kovin helppoja perustella. Toiseksi meidän täytyy seurata edellisen päätöksen vaikutuksia voidaksemme arvioida, mitä tehdään. Kolmanneksi meidän pitää saada asiantuntijalausunto sairaanhoitopiiriltä”, Pukkinen summaa.

Sairaanhoitopiirin lausunto saatiin Pukkisen mukaan tiistaina ja sitä pyydettiin täydentämään keskiviikkona. ”Vielä tänäänkin (perjantaina) jouduttiin pyytämään tiettyihin yksityiskohtiin sairaanhoitopiiriltä täydennystä. Vasta sen jälkeen meillä on edellytykset kirjoittaa päätös, jossa on 38 sivua.”

Täydennys 7.1.2021 kello 15.40: Täydennetty juttuun Marko Pukkisen kommentit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut