Suora lähetys kello 11: Asiantuntijat kertovat tuoreita tietoja pitkäkestoisesta koronasta - Koronavirus - Aamulehti

Korona voi ilmetä pitkäkestoisena joka toisella aikuisella – Krista Kiuru ja asiantuntijat kertoivat tuoreita tietoja

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijaryhmä on laatinut pitkittyneestä koronasta ensimmäisen kotimaisen konsensusnäkemyksen. Uupumus, hengenahdistus ja kognitiiviset häiriöt yleisiä oireita.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vasemmalla) sosiaali- ja terveysministeriöstä, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoivat pitkäkestoisesta koronasta perjantaina 7. tammikuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

7.1. 10:38 | Päivitetty 7.1. 11:57

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asiantuntijaryhmä arvioi tutkimusten perusteella, että pitkäkestoinen covid-19-tauti voi ilmetä noin joka toisella aikuisella ja noin yhdellä viidestäkymmenestä lapsesta.

STM järjesti perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden long covidista eli pitkäkestoisesta koronataudista.

Pitkäkestoisen koronataudin esiintyvyys on suurempi sairaalahoitoa vaatineen taudin jälkeen, mutta sairaus voi ilmetä myös vähäoireisen tai oireettoman taudin jälkeen. Asiantuntijaryhmä toteaa lausumassaan, että käytössä olevat mrna-rokotteet vähentävät pitkäkestoisen covid-19-taudin riskiä ja vaikuttavat usein edullisesti sen oireisiin.

Pitkäkestoiseksi covid-19-taudiksi määritellään Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tapaukset, joissa oireet alkavat kolmen kuukauden kuluessa tartunnasta, kestävät vähintään kaksi kuukautta ja joille ei ole muuta selitystä.

Yleisiin oireisiin kuuluvat uupumus, hengenahdistus ja kognitiivisten toimintojen häiriöt sekä monet muut jokapäiväistä toimintaa haittaavat oireet.

Asiantuntijaryhmä jatkaa pitkäkestoisesta koronataudista kertyvän tiedon analysointia ja koostamista vuoden loppuun asti. Vertaisarvioituja tutkimuksia pitkäkestoisesta covid-19-taudista on tehty jo tuhansia ja lisää kertyy koko ajan.

Ministeriön elokuussa asettama asiantuntijaryhmä on perehtynyt aiheesta julkaistuun kirjallisuuteen ja laatinut sen pohjalta katsauksia ja ensimmäisen kotimaisen konsensusnäkemyksen.

Paikalla perjantain tilaisuudessa olivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine.

Lisäksi median kysymyksiin ovat vastaamassa kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä, tutkimusprofessori Markus Perola THL:stä sekä lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professori Mika Rämet Rokotustutkimuskeskuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut