Hallituksen koronaryhmä pohtii tänään etäkoulusuositusta – tämä tilanteesta tiedetään - Koronavirus - Aamulehti

Koronaministereiltä kovaa tekstiä, näitä suosituksia esitetään: koululaisille koronatestaus kahdesti viikossa, kaikille ravintoloille tiukimmat aukiolot, sisätilat kiinni myös lapsilta

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti aiemmin viikolla koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetusjaksolla. Hallitus kuitenkin päätti myöhään perjantaina, että laajaa etäkoulusuositusta ei anneta, vaan päätöksiä on tehtävä alueellisesti siellä, missä tautitilanne niin edellyttää.

7.1. 8:34 | Päivitetty 9.1. 14:54

Aamulehti

Hallitus ei anna Suomeen yleistä etäopetussuositusta. Koronaministereiden ryhmä kuitenkin päätti, että koulujen koronaturvallisuuden varmistamiseksi koululaisille tullaan tarjoamaan kaksi kotitestiä viikossa. Maskisuositus kouluissa jatkuu. Ministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi hallituksen koronaministereiden kokouksen tuloksesta Säätytalon portailla myöhään perjantai-iltana. Päätös tehtiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemyksen mukaisesti.

Tampere päätti jo aiemmin perjantaina, että koululaiset perus- ja toisella asteella palaavat lomilta lähiopetukseen. Päätöksen koulujen etäopetuksesta tekevät tällä hetkellä kuntien viranomaiset tai aluehallintovirasto, ei hallitus.

Muutoksena aikaisempaan linjattiin myös, että jos joku luokasta saa koronatartunnan, koko luokka menee karanteeniin. Myös maskisuositusta vahvistetaan.

Terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla vaarassa, Kiuru sanoi.

”Uusia koronatoimia tarvitaan. Niitä ovat nykyisten rajoitustoimien jatkaminen toistaiseksi tammikuun loppuun saakka. Hallitus ohjaa alueita ottamaan kaikki tartuntatautilain 58 mukaiset rajoitukset käyttöön, mikä käytännössä tarkoittaa sisätilojen sulkemista.”

Ministeri Kiurun kaikki kommentit ministeriryhmän jälkeen on katsottavissa videolta tästä jutusta.

Esimerkiksi Uudellamaalla ja useilla muilla alueilla Kiurun mainitsemat rajoitukset ovat jo pääosin käytössä, eli esimerkiksi liikuntapaikat ovat kiinni ja yleisötilaisuudet sisätiloissa kielletty. Hallitus siis suosittaa kaikkia alueita ottamaan käyttöön ja jatkamaan vastaavia rajoituksia tammikuun loppuun saakka.

Jos nykyvaltuudet eivät riitä, täytyy miettiä, onko seuraavaksi edessä poikkeusolot, Kiuru sanoi. Nykyvaltuuksissa on jäljellä lähinnä enää koulujen etäopetussuositus koko maahan ja ravintoloiden täyssulku.

Hallitus suosittaa myös ihmisiä toimimaan niin, että sisätiloissa tapahtuviin yksityisiin tilaisuuksiin otettaisiin enintään viisi perheen ulkopuolista henkilöä.

Lisäksi Kiuru kertoi, että hallitus aikoo asetuksella rajata kaikkien ravintoloiden aukioloajan kello 18:aan. Tällä hetkellä ruokaravintolat voivat koronapassin avulla olla auki kello 20:een saakka. Ministeriryhmä keskusteli myös ravintoloiden sulkemisesta kokonaan, mutta asiasta ei tehty päätöstä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) puolestaan linjasi perjantaina Pirkanmaalle, että esimerkiksi kuntosalit saavat avata ovensa lauantaista lähtien. Hallituksen perjantai-iltaisen suosituksen vaikutukset tähän päätökseen eivät olleet heti tiedossa. Alueellisista rajoituksista määrää nimenomaan avi. Lasten ja nuorten harrastustoiminta on ainakin toistaiseksi vielä mahdollista Pirkanmaalla.

Näitä esitetään

Koulut:

Perusasteelle ja toiselle asteelle suositellaan koronakotitestiä tehtäväksi kahdesti viikossa. Jos opetusryhmässä on useita tartuntoja, testejä voitaisiin tartuntatautilääkärin päätöksellä tehdä 3–5 kertaa viikossa.

Maski- ja karanteenikäytäntöjä tehostetaan. Esimerkiksi koko luokka voidaan määrätä karanteeniin, jos luokassa todetaan koronatartunta. Laajaa etäopetussuositusta ryhmä ei esitä THL:n suosituksen mukaisesti.

Sisätilat ja tilaisuudet:

Ryhmän mukaan sisätilojen käyttöä ja sisätilaisuuksia on rajoitettava merkittävästi. Kunnat ja aluehallintovirastot ohjeistetaan varmistamaan, että ”kaikki välttämättömät, sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia koskevat rajoitukset kaikissa riskiluokissa on otettu leviämisalueilla käyttöön tartuntatautilain 58 g § mukaisesti, mukaan lukien lasten ja nuorten harrastustoiminta”.

Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan järjestää.

Perheen ulkopuolinen henkilö kehotetaan tekemään kotitesti ennen yksityistilaisuuteen menemistä. Yksityistilaisuuksissa tulisi ryhmän mukaan olla vain viisi perheen ulkopuolista henkilöä.

Ravintolat:

Kaikkien ravintoloiden aukiolo rajoitetaan päättymään kello 18.

Lisäksi ministerityöryhmä keskusteli ravintoloiden täyssulusta, mutta siitä ei tehty päätöksiä.

Maskit:

FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi.

Lähde: Valtioneuvoston 7.1. lähettämä tiedote.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut