Tampereen tartuntatautilääkäri tyrmää STM:n esityksen: ”Ei löydy mitään perustetta määrätä lapsia ja nuoria etäopetukseen” - Koronavirus - Aamulehti

Tampereen tartuntatautilääkäri tyrmää STM:n esityksen: ”Ei löydy mitään perustetta määrätä lapsia ja nuoria etäopetukseen”

Tampereen tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen allekirjoitti infektiotautien erikoislääkärien julkaiseman avoimen kirjeen.

Tampereen tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen sanoo, että lasten ja nuorten etäopetus ei ole reilua ilman todellisia perusteita. Hänet valokuvattiin 26. marraskuuta 2020.

6.1. 21:19 | Päivitetty 9.1. 14:53

Aamulehti

Tampereen tartuntatautilääkäri Sirpa Räsänen sanoo, että nyt ei löydy mitään perustetta määrätä lapsia ja nuoria etäopetukseen koronavirustilanteen vuoksi.

Hän allekirjoitti Suomen infektioasiantuntijoiden torstaina julkaiseman avoimen kirjeen sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) ja opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Allekirjoittajien mukaan koulujen sulkeminen ei estä koronaviruksen leviämistä, eivätkä he siksi kannata ehdotusta koulujen etäopetuksesta.

”Vaikka tartuntaluvut ovat korkealla, tartunnan voi saada missä tahansa liikkuessaan. Koulut eivät ole sillä tavalla mikään erityisen riskin paikka”, Räsänen sanoo.

”Koen tosi voimakkaasti, että jos lasten ja nuorten elämään jälleen puututaan aikuisten edun nimissä, niin puuttumisen pitäisi olla vähintäänkin perusteltua.”

Räsänen sanoo, että pienet lapset sairastuvat koronaan vakavasti äärimmäisen harvoin.

Lisäksi hän painottaa, että koulussa työskentelevillä aikuisilla on ollut mahdollisuus saada vähintäänkin kaksi rokotetta.

”Ei koulujen aikuistenkaan riski ole niin merkittävä, että lasten ja nuorten elämään pitäisi tällä tavalla puuttua”, hän arvioi.

”Hämmentävä ulostulo”

Asiantuntijoiden mukaan edes vanhimpien lasten ja nuorten etäopetus ei ole nyt vaihtoehto, sillä yläkoululaiset tarvitsevat koulua, ammattiin opiskelevat laadukkaisiin käytännön opintoihin läsnäoloa ja abiturientit valmistautumista ylioppilaskirjoituksiin.

”Ei etäopetus olisi reilua”, Räsänen tiivistää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vastaavan sisältöinen kannanotto joulun alla jäi hänen mukaansa huomiotta. ”On pikkuisen hämmentävää, että STM tällä aikataululla ja tuollaisella ulostulolla antoi ymmärtää, että etäopetukseen ollaan siirtymässä.”

Räsänen sanoo, että tartuntalukujen sijaan päättäjien pitää seurata sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevien sekä kuolemien määrää. ”Voimavarat pitää nyt keskittää tehokkaisiin toimiin. Sairaiden hoitamiseen ja kotona asuvien ikäihmisten hoiva-apuun sekä rokottamiseen.”

Blokkaus ei toimi

Osa aikuisista kannattaa etäopetusta siksi, että lapsi voi tuoda koronan koulusta kotiin.

”Onhan se toki mahdollista, mutta yhtä hyvin sen voi tuoda liikkuessaan kaupasta, bussista tai mistä tahansa. Se, että lasten koulunkäynti blokataan, ei blokkaa riskiä koteihin päin”, Räsänen sanoo.

Ikuinen väistelykään ei toimi. ”Ei koronavirus ole lähdössä mihinkään. Se sopeutuu ihmiskuntaan ja näyttää, että se on tullut jäädäkseen tai ainakin jäädäkseen kausiluontoiseksi. Aika näyttää sen.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut