Opettajien ammattijärjestö kannattaa ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä - Koronavirus - Aamulehti

Opettajien ammattijärjestö kannattaa ehdotusta etäopiskeluun siirtymisestä – vaatii asiasta pikaista päätöstä

OAJ:n mukaan päätös etäopetuksesta tulisi tehdä viimeistään perjantaiaamuna.

Helsingin Arabian peruskoulun luokanopettaja opetti neljännen luokan oppilaita etänä huhtikuussa 2020.

6.1. 10:40

STT

Opetusalan ammattijärjestö OAJ kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ylelle keskiviikkona, että STM ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella. OAJ:n mukaan myös luokat 1–3 ja erityisopetus olisi otettava etäopiskelun piiriin.

Lue lisää: STM aikoo ehdottaa koulujen siirtymistä etäopetukseen – Hallitus pohtii myös ravintoloiden täyssulkua

”Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan”, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen tiedotteessa.

Päätös tulisi tehdä nopeasti

Luukkaisen mukaan etäopetuksen aikana on huolehdittava toimista, joiden avulla paluu lähiopetukseen tapahtuu aikanaan turvallisesti. ”Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että jokainen opetushenkilöstöön kuuluva on halutessaan saanut kolmannen rokotteen ja lasten rokottaminen on massiivisesti edennyt.”

Lisäksi OAJ vaatii, että työnantajien on tarjottava kaikille halukkaille FFP2-tason maskeja ja kotitestejä. Luukkaisen mukaan päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten työntekijöillä sekä lapsilla ja nuorilla on oltava käytössään kotitestimahdollisuus.

OAJ:n mielestä päätös etäopetukseen siirtymisestä on tehtävä mahdollisimman nopeasti, jotta rehtorit ja opettajat pääsevät organisoimaan ja tiedottamaan asiasta. Päätös tulisi siksi tehdä viimeistään perjantaiaamuna.

Lue lisää: Tampereen perusopetusjohtaja: ”Meillä on valmius siirtyä etäopetukseen, mutta ensin tullaan maanantaina kouluun”

Alkaisi heti joululoman jälkeen

STM:n Varhila ei halunnut Ylen haastattelussa täsmentää, kauanko mahdollinen etäkoulujakso kestäisi. Etäopetukseen pitäisi kuitenkin siirtyä heti joululoman jälkeen. Koulujen kevätlukukausi alkaa monella paikkakunnalla, kuten Tampereella, ensi maanantaina.

Varhilan mukaan mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä päättää korona­ministeri­työryhmä, jonka puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hän ratkaisee, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina vai mahdollisesti ensi viikon alussa.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan etäopetus on mahdollista myös ilman valtakunnallista linjausta.

”Etäopetukseen on mahdollista siirtyä paikallisesti, jos tautitilanne sitä vaatii”, Andersson kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.

Hän sanoi pitävänsä tärkeänä, että rajoitusten kokonaisuus on looginen. ”Ei voi olla niin, että aikuinen voi mennä päiväksi baariin, mutta lukiolainen ei saa mennä kouluun.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut