K-ryhmä ja S-ryhmä varautuvat koronatartuntojen kasvuun - Koronavirus - Aamulehti

Päivittäis­tavarakaupat varautuvat Pirkanmaalla koronaan – yksittäisistä tartunnoista tuli kymmeniä omikronin myötä

Ruokakaupoissa ja niiden varastoissa työntekijöiden sairauspoissaoloja on aiempaa enemmän, mutta ne eivät vaaranna toimintaa. Varastot ovat kriittisiä ruokakaupan tavaravirrassa. Jos ne eivät toimi, se näkyy puutteina kauppojen hyllyillä.

Citymarketin noutotyöntekijä Aatu Hakkinen siirsi tuotteita kaupan varastoon Pirkkalan Citymarketissa keskiviikkona. Varastot ovat kriittisiä kaupan tavaravirrassa. Jos ne eivät toimi, se näkyy puutteina kauppojen hyllyillä.

6.1. 7:03

Aamulehti

Päivittäistavarakaupassa on tehty suunnitelmia sen varalta, että koronatartunnat leviävät ja työntekijöitä joutuu jäämään sairauslomalle tai altistumisen takia kotiin karanteeniin.

K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki kertoo, että ennen omikronvariantin leviämistä K-ryhmän työntekijöillä oli yksittäisiä tartuntoja päivittäin. Nyt niitä on kymmeniä päivittäin. Sairastamisen takia poissaoloja on ollut enemmän, mutta tavaravirrat eivät ole vaarantuneet niiden takia.

Pirkanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Heidi Numminen kertoo samantapaisesta tilanteesta S-ryhmässä. Sairauspoissaolot ovat maltillisessa nousussa. Niiden takia yksittäisiä pieniä myymälöitä on saatettu joutua sulkemaan aikaisemmin.

Sekä S- että K-ryhmän myymälöissä on varauduttu siihen, että työntekijöitä joutuu jäämään pois töistä. Jos poissaoloja on paljon, palvelutiskit suljetaan, samoin ravintoloita ja kahviloita, ja niistä vapautuva henkilökunta siirtyy töihin kassoille ja hyllyttämään tavaroita.

Tavaraa siirtyi keskiviikkona varastoon Pirkkalan Citymarketissa. Siirtämässä oli Citymarketin noutotyöntekijä Aatu Hakkinen.

Numminen sanoo, että tavallisissakin tilanteissa tuoretavarat menevät myymälöissä ensin hyllyyn ja sitten vasta teolliset elintarvikkeet.

”Kun pandemia alkoi vuonna 2020, niin käyttötavarakauppa oli hyvin hiljaista. Sieltä puolelta siirrettiin henkilökuntaa päivittäistavaroiden puolelle”, Numminen kertoo.

”Käyttötavarakauppa käy tällä hetkellä hyvin, mutta priorisointia tehtäisiin tarpeen mukaan”, Numminen jatkaa.

K-ryhmän Sääksmäki sanoo, että ensin turvataan päivittäinen ruokahuolto. Suunnitelmissa on varauduttu karsimaan sellaiset tuoteryhmät, jotka eivät liity päivittäiseen ruoanvalmistukseen, esimerkiksi kodintarvikkeet.

Varastot kriittisiä

K-ryhmän myymälöihin tuotteet kuljetetaan pääkaupunkiseudulla sijaitsevista varastoista. S-ryhmälle tuodaan tuotteita myös Lempäälän Marjamäessä sijaitsevasta välivarastosta.

Ari Sääksmäki sanoo, että keskitetyt varastot ovat kriittisiä kaupan tavaravirran kannalta, koska ne syöttävät tuotteita myymälöihin.

”Jos varastot eivät toimi, niin kaupoissa alkaa tulla nopeasti tuotepuutteita”, Sääksmäki sanoo.

Sääksmäen mukaan varastoissa on käytössä K-ketjun tarkimmat koronaa estävät toimet. Muun muassa tauot pidetään portaittain, jotta mahdolliset tartunnat eivät pääsisi leviämään työntekijältä toiselle. Sairastamisen takia poissaoloja on ollut enemmän, mutta tavaravirrat eivät ole vaarantuneet niiden takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut