Suora lähetys kello 12: STM ja THL kertovat tuoreet tiedot tautitilanteesta - Koronavirus - Aamulehti

Koronan ilmaantuvuus on Suomessa nyt korkeampaa kuin koskaan – STM:n Voipio-Pulkki: Emme ole nähneet vielä epidemian huippua

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan laitos tulee lähipäivinä antamaan uudet ohjeet koronakaranteenien pituudesta, jos siihen on tarvetta.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kommentoivat koronatilannetta tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 5. tammikuuta.

5.1. 10:15 | Päivitetty 5.1. 13:03

Koronatartuntojen määrä kasvaa Suomessa yhä vauhdilla ja omikronmuunnos on muuttanut epidemian kulkua vaikeammin ennustettavaksi, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viikoittaisessa koronakatsauksessa keskiviikkona.

”Koronan ilmaantuvuus on Suomessa korkeampi kuin koskaan aiemmin”, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen totesi.

Uusia tapauksia on raportoitu noin tuhat sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Tartuntojen ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut edeltävään kahden viikon ajanjaksoon verrattuna. Viime viikolla raportoitiin 38 000 koronatartuntaa, mutta lukema lienee todellisuudessa vielä korkeampi.

Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana positiivisten tulosten osuus on ollut hieman alle viidenneksen kaikista testeistä. Määrissä on alueittain suuria eroja. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) testituloksista jo peräti puolet on positiivisia. Tästä syystä muun muassa tartunnanjäljitys on pahasti ruuhkautunut.

”Virus liikkuu aktiivisesti ja altistua voi milloin tahansa ihmisiä tavatessaan”, Salminen sanoo ja kehottaa oireisia eristäytymään oma-aloitteisesti. ”Kaikkia ihmisiä ei voida tavoittaa viranomaisten toimesta.”

Hänen mukaansa tartunnanjäljitys ja testaus ovat joillain alueilla täysin ylikuormittuneita. Tässäkin on alueellista vaihtelua.

Suomen koronatilanne

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät nyt koko Suomessa.

Ajalla 26.12.2021–1.1.2022 todettiin arviolta yli yli 38 700 uutta koronatapausta, edellisen viikon aikana todettiin noin 19 600 tapausta.

Varmistettuja omikron-löydöksiä oli 4. tammikuuta mennessä todettu yhteensä 363.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli 205 koronapotilasta, joista 52 teho-osastoilla.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemia ilmoitettiin edellisen kahden viikon aikana 104. Menehtyneistä 76 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Koronatestejä tehdään edelleen paljon ja positiivisten koronatestien osuus on yli kaksinkertaistunut.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö.

Omikronin määrä kasvaa

Koko maassa on varmistettu 363 omikrontapausta. Ne on havaittu sekvensoinnilla eli viruksen geneettisen alkuperän selvittämisellä. Koska vain pieni osa näytteistä sekvensoidaan, lukema lienee suurempi.

Esimerkiksi THL:n arvion mukaan Etelä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa jo noin 90 prosenttia raportoiduista tartunnoista on omikronmuunnosta. Näitä tapauksia on havaittu sekvensoinnin lisäksi myös tietyllä PCR-testin menetelmällä S-geenin avulla.

”Jos S-geeni jää negatiiviseksi, kyse on tässä epidemiatilanteessa todennäköisimmin omikronista”, avattiin asiaa THL:sta STT:lle.

Viesti kansalaisille: Pysykää oireisina kotona

Salminen peräänkuulutti ihmisiltä oma-aloitteisuutta tilanteessa, jossa testiin ei välttämättä helposti pääse. Hänen mukaansa nyrkkisääntö on nyt, että jos on oireita, tulee pysyä kotona.

”Olisi erittäin tärkeää, että ihmiset eristäytyisivät itse, jos oireita tulee. Myös koronan kotitesti kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä”, Salminen sanoi. ”Lisäksi omista oireista ja mahdollisesta altistumisesta sekä positiivisesta kotitestin tuloksesta pitäisi itse kertoa kontakteilleen.”

Salminen myös sanoi, että työnantajien tulisi nyt joustaa eikä vaatia työntekijöitä tulemaan töihin, jos heillä ole esittää virallista karanteenipäätöstä. THL aikoo ylipäätään Salmisen mukaan pohtia määrättyjen karanteenien kestoa lähipäivinä.

”Suuri sairastavuus tulee olemaan haaste tietyille kriittisille toiminnoille yhteiskunnassa. THL tulee lähipäivinä ohjeistamaan, mikäli tarvetta on, karanteenien ja eristyksen mahdollisesta lyhentämisestä”, Salminen totesi.

Tartuntahuippua ei vielä nähty

Koronaepidemian huippua ei ole vielä nähty Suomessa, kertoi puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hänen mukaan omikron muutti koko viruksen profiilin. Ennustettavuus on nyt huomattavasti vaikeampaa.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kuitenkin kasvanut maltillisesti. Tehohoidon tarve ei jatkuvasti lisääntynyt.

”Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on myös onneksi aivan toisenlainen kuin epidemian alussa”, Voipio-Pulkki sanoi.

Rokotukset ovat vaikuttaneet asiaan ja ovat edelleen keskeisin asia vakavan tautimuodon ehkäisyssä.

Suuren tartuntamäärän koko vaikutusta vakavimpiin tautimuotoihin ei ole kuitenkaan vielä nähty, joten asiaan tulee varautua, Voipio-Pulkki muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut